Samba v krvi, nebezpečenstvo priamo pred vami a pestrofarebné domy: brazílske favelas.

2014-07-07 09:00:00 |   |    | 

Určite ste všetci postrehli, že prebiehajú Majstrovstvá sveta vo Futbale. Do Brazílie prišli státisíce fanúšikov, ktorí si môžu užiť nielen futbal, ale aj čaro brazílskeho chaosu a rôznych atrakcií. Brazílske mestá ako Rio de Janeiro v sebe skrývajú neskutočnú farebnú nádheru, ale aj veľké kontrasty v jednotlivých častiach mesta. Okrem veľkolepého karnevalu a rozsiahlych pláží s bielym pieskom tu nájdete aj tzv. Favelas čo sú rozsiahle chudobné štvrte.



Rio de Janeiro je prekrásne mesto, ktoré turisti milujú. Snáď každý si predstaví farebné alegorické vozy a nádherné tanečnice samby s úsmevom od ucha k uchu. Toto je však len jedna stránka tohto pulzujúceho mesta, popri bohatých štvrtiach sa tu nachádzajú aj rozsiahle Favely. Mesto je popretkávané štvrťami s pozliepanými príbytkami z kúskov dreva,  plechov či tehál. Verejnosť sa na tieto Favely pozerá s veľkým odporom, majú  povesť nebezpečných  štvrtí, kde vládnu drogové gangy a ilegálne štruktúry. Avšak zabudnite na prestrelky na uliciach za bieleho dňa. To sa stáva len výnimočne, párkrát za rok, keď si to traficantes (priekupníci drog) rozdajú medzi sebou o vládu nad teritóriom predaja, alebo pri väčších policajných zásahoch. Inak sú tieto štvrte relatívne pokojné, priateľské, v rámci limitovaných ekonomických možností. Sú to samostatne fungujúce komunity, kam sa chodia pozerať turisti v organizovaných túrach. Nikdy Vás však nenechajú vidieť viac, než sami dovolia. Karnevalový sprievod áno, ale do našich kšeftov nos nestrkaj. S tempom výstavby a príprav na MS vo futbale rástlo v poslednom čase aj napätie. Aby mesto vyzeralo reprezentatívnejšie, začali polícia aj armáda intenzívnejšie bojovať proti gangom vo Favelách.

Trochu z histórie:

Favela je všeobecne zaužívaný termín pre chudobné štvrte v Brazílii. Začiatkom 19. storočia už existovali prvé osady nazývané „bairros africanos,“ kde sa usadili africký utečenci a bývalí otroci  bez vlastníctva pôdy a bez možnosti zamestnať sa. V sedemdesiatych rokoch 20. storočia vzniklo najviac moderných faviel. Ľudia sa hromadne sťahovali z vidieka do miest za lepším životom. Mnoho rodín bolo nútených ostať a usadiť sa vo favelách. V roku 1970 sa favely rozšírili až za hranice metropolitnej periférie. Veľký stavebný boom v bohatých štvrtiach a tiež záplavy v nízkopoložených chudobných štvrtiach spôsobili násilné premiestnenie obyvateľov do kopcov Ria. V osemdesiatych rokoch sa mesto stalo tranzitným miestom pre obchodovanie s kokaínom. Chátrajúca armáda už nedokázala zastaviť kriminalitu a preto sa snažila tieto štvrte izolovať. Tým umožnila drogovým gangom vytvoriť si vo favelách monopol. Kým v polovici 20. storočia žilo vo favelách 7% obyvateľov Ria, dnes je to už 26 %. Väčšina faviel sa nachádza v kopcoch, vytvárajú tak neskutočný kontrast medzi nižšie položenými bohatými štvrťami a chudobou nad nimi. Rocinha, Pavaozinho, Parada de Lucas, Maré a Turany sú jedny z najznámejších faviel v Riu. Najväčšou je Rocinha, nachádza sa v južnej časti Ria de Janeira, medzi dvoma  najbohatšími štvrťami Gáveou a Sao Conradom. Oficiálne sčítanie ľudu v r. 2010 prinieslo číslo 70 000. Neoficiálne má vraj Rocinha aj dvojnásobne viac obyvateľov. Títo ľudia žijú na rozlohe 2,5 km². V roku 1992 bol Rocinhe úradne priznaný status mestskej štvrte. Favely obvykle nebývajú značené na mapách, miesto nich je prázdne miesto, akoby tam nič nebolo.

Favela v explózii farieb alebo farebný život v slume

Tieto štvrte sú tiež dejiskom rôznych zaujímavých projektov  nielen sociálnych, ale aj umeleckých. Pred pár rokmi sa začal jeden veľký projekt. Holandskí umelci Jeroen Koolhaas a Dre Urhahn z ateliéru Haas&Hahn začali premieňať favely na explóziu farieb, maľujú budovy prekrásnymi dúhovými farbami, za pomoci ďalších mladých ľudí z favely ich premieňajú na nádherné umelecké príbytky. Snahou projektu je zvýrazniť umeleckú hodnotu Ria de Janeira. Rio je známe svojimi spoločenskými rozdielmi a farebnosťou, tento projekt s kontrastnými farbami presne vystihuje túto myšlienku. Cieľom projektu bolo zapôsobiť ako katalyzátor v procese sociálnej obnovy a zmeny. Spolupráca dáva komunite pocit hrdosti a upevňuje jej súdržnosť. Taktiež tým chceli umelci zmeniť negatívne vnímanie faviel a priviesť pozornosť k tamojšej situácii pozitívnym spôsobom. Maľby boli doposiaľ financované prostredníctvom grantov a darov. Takéto projekty sú skvelé pre mesto, najmä keď sa Rio pripravuje na Olympijské hry v roku 2016.

Čo bude nasledovať v budúcnosti?

Ako som už napísala favely sa dlhodobo vyrovnávajú s hlbokými sociálnymi problémami a kriminalitou, ktorá brzdí evidentný rozkvet zeme. Najvýraznejším fenoménom vo favelách je obchod s drogami, pre špinavú prácu sú tu zneužívané najmä deti. Takto sa z nich postupne stávajú drogový dealeri. Musia sa vyrovnať s trpkým osudom- buď podľahnú vplyvu mocnejšieho, alebo sa ním stanú práve oni. Teenageri majú len málo šancí pre lepšiu budúcnosť. Niektorí sa snažia vzdelávať, aby chudobné štvrte opustili, a niektorí snívajú o kariére profesionálneho futbalistu, práve z týchto pomerov vzišlo mnoho výborných hráčov. Iným nezostáva nič iného než využiť všetky dostupné prostriedky, aby sa stali dospelými t. j. v ich očiach gangstrami.

Na počiatku nového milénia sformovali nespokojní obyvatelia ozbrojené milície. Ich zámerom bolo radikálne sa postaviť drogovými utláčateľom, čím sa všeobecné napätie len zvýšilo. Vláda sa z obáv z pretavenia nepokojov z faviel do iným častí mesta rozhodla, že pozdĺž Rocinhy  postaví 3 m vysokú stenu. Utŕžila preto vlnu kritiky od najrôznejších ľudsko-právnych organizácií. Rocinha sa môže pochváliť vcelku slušnými verejnými službami, je to najdômyselnejšie prepracovaný slum v Brazílii. Existujú tu  napr. školy samby, ktoré sú veľmi dobre fungujúcimi sociálnymi organizáciami. Sú do nich zapojení snáď všetci z danej komunity.  Napriek problémom sú úspechy lokálnej a federálnej vlády evidentné. Kokaín sa už nepredáva otvorene na uliciach, drogoví mafiáni už nekontrolujú vstupy do štvrtí. V súčasnosti prebieha pacifizácia kriminality špeciálnymi jednotkami. Vláda plánuje postupne transformovať a urbanizovať favely. V budúcnosti by mali opatrnými a systematickými socioekonomickými programami zlepšovať životnú úroveň, pretože je nutné začleniť obyvateľov slumov do spoločnosti. Brazília je živým dôkazom toho, ako sa dá z roztrieštenej zeme vygenerovať prosperujúca regionálna mocnosť. Brazílčania si vytýčili mnoho ambicióznych projektov, tým bolo aj zorganizovanie MS vo futbale, ktoré práve prebiehajú, či Letné olympijské hry v roku 2016.

Autor: Ivana Ušiaková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa