Levoča

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Levoča



 

Levoča patrí vďaka množstvu pamiatok a umeleckých skvostov medzi najkrajšie historické mestá na Slovensku. Najvýznamnejšou a jedinečnou pamiatkou je Chrám svätého Jakuba s 11 gotickými a renesančnými krídlovými oltármi. Práve tam môžete obdivovať aj najvyšší drevený gotický oltár na svete. Meria 18,6 m a jeho autorom je Majster Pavol z Levoče, ktorý ho vyrezával z lipového dreva celých 10 rokov.

Podľa zmienok a nálezov z minulosti bola Levoča osídlená už od doby kamennej. V 11. storočí sa región stal sa súčasťou Uhorského kráľovstva a po mongolských vpádoch v rokoch 1241 a 1242  oblasť osídlilo Nemci. Najstaršia písomná zmienka o meste pochádza z roku 1249, pričom v roku 1317 získala Levoča štatút kráľovského mesta. V roku 1321 jej boli udelené aj rozsiahle koncesie, ktoré lákali obchodníkov, remeselníkov a baníkov, aby sa usadili v meste.

V 15. storočí sa Levoča na križovatke obchodných ciest medzi Poľskom a Maďarskom stala bohatým obchodným centrom. Vyvážalo sa železo, meď, kožušiny, koža, kukurica a aj víno. Mesto si tento kultúrny a ekonomický štatút zachovalo až do konca 16. storočia, a to aj napriek dvom veľkým požiarom (1550 a 1599). Upadať začalo až počas protihabsburských povstaní v 17. storočí. Ekonomický význam mesta sa ešte viac znížil v roku 1871, keď bola vybudovaná železnica iba 8 kilometrov južne od Levoče, ktorá mesta obchádzala.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Levoči

 

PARKOVANIE

Spoplatnené parkovisko – parkovisko na Námestí Majstra Pavla, je riadne označené a platba je možná prostredníctvom parkovacích automatov alebo SMS správy. Preposlaním pôvodnej SMS parkovanie predĺžite o rovnaký interval. Poplatok za jednu hodinu parkovania je 1 EUR, celodenné parkovanie stojí 3 EUR.

Od 6. mája 2021 je k diszpozícii aj záchytné parkovisko pri hradobnej priekope, ktoré tvorí približne 70 parkovacích miest.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Levoči online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kostol sv. Jakuba –  trojloďový chrám, postavený v poslednej štvrtine 14. storočia. Roku 1392 pristavili na severnej strane kostola kaplnku sv. Juraja, v priebehu ďalšieho storočia severný a južný vchod s krásnymi portálmi. Najväčšou vzácnosťou je najvyšší samostatne stojaci gotický drevený oltár na svete. Má výšku 18,62 m, celý je z lipového dreva a vznikol v rokoch 1507-1517 v dielni sochára Majstra Pavla z Levoče. Turistov očaria aj nástenné maľby zo 14. storočia, okná z farebného skla a storočia staré drevené lavice.

Radnica – jedna z dominánt historického centra Levoče. Renesančnú radnicu postavili v polovici 15. storočia, jej súčasná podoba je výsledkom viacerých premien, ale najmä prestavby z konca 19. storočia. Okrem remeselného trhu sa v nej nachádza aj expozícia venovaná dejinám mesta.

Klietka hanby - je veľmi vzácnou historickou pamiatkou mesta. Klietka zo 16. storočia slúžila na verejné vystavenie ľudí, ktorí sa dopustili trestného činu. Na uväznených bolo dovolené pľuvať a hádzať kamene.

Obchodný dom - spolu so zlatníckymi dielňami bol časťou komplexu budov v parku. V roku 1588 ho prebudovali na školu vyššieho typu. Nachádzala sa tu tiež mestská zbrojnica. Budovy boli spojené v jeden celok v rokoch 1587 - 1588. Po prestavbe v rokoch 1810 a 1858 - 1862 slúžila ako reálne gymnázium, kasíno, cukráreň, reštaurácia i byty.

Evanjelicky kostol - jedna z dominánt hlavného námestia. Ide o pôvabný klasicistický evanjelický kostol s majestátnou kupolou a pôdorysom v tvare gréckeho kríža. Budova bola postavená v rokoch 1825-1837 na mieste staršieho evanjelického kostola.

Veľký župný dom - postavený v rokoch 1806-1826 ako veľkolepá administratívna budova v klasicistickom slohu.

Starý kostol minoritov, nazývaný tiež gymnaziálnym kostolom - pochádza z prvej polovice 14. storočia . Je to jeden z najväčších kostolov na Slovensku, ktorý je ukážkou vynikajúceho stavebného umenia obdobia gotiky aj napriek barokovej prestavbe v roku 1671.

Barokový kostol a kláštor minoritov - postavili v rokoch 1748 -1755.

Bazilika Navštívenia Panny Márie - toto veľkolepé miesto ponúka nádherný výhľad na celé mesto a okolie. Novogotická bazilika bola postavená zo staršej kaplnky po takmer ničivej udalosti. Keď v 13. storočí čelili obyvatelia Levoče ničivému tatárskemu vpádu, zachránili sa pred istou smrťou práve na tomto mieste. Kaplnku tak postavili ako gesto vďaky a začali sem organizovať pravidelné púte. Pútnická tradícia sa zachovala aj do dnešného dňa.

Thurzov dom – je jedným z najkrajších meštianskych domov v historickom centre. Tento renesančný palác bol postavený v 15. storočí a bol vo vlastníctve jednej z popredných maďarských magnátov - Thurzovcov.

Dom Majstra Pavla z Levoče – stojí na hlavnom námestí oproti kostolu. V dome nájdete vynikajúce repliky maľovaných drevených sôch z kostolov.

 

VOĽNÝ ČAS

Plávanie - prírodné bio kúpalisko v Levočskej doline ponúka tri prírodné bazény – či jazierka, pričom jedno z nich je určené na rybolov. Po vylovení ryby si ju môžete, ak chcete, ugrilovať priamo na mieste. Jazero na kúpanie je rozdelené do troch častí s rôznou hĺbkou vody, takže je vhodné nielen pre dospelých, ale i deti. K dispozícii je aj pláž s miernym klesaním a konečne maximálna hĺbka bazénu dosahuje 2 metre.

Turistika - v južnej časti Levočských vrchov je na pešiu turistiku vyznačených 78 km chodníkov, ich bližší opis nájdete tu.

Cykloturistika - milovníkom cykloturistiky slúži 41 km dlhá Levočská cyklomagistrála, ale aj cyklochodníky v Levočských vrchoch. Ich bližší opis nájdete tu.

Lyžovanie - Lyžiarske stredisko Levoča ponúka 4 lyžiarske vleky, vrátane detského. Zjazdovky začínajú na dĺžke 1130 m a končia na 270 m, pričom sú zasnežované a pravidelne udržiavané a vhodné pre všetkých lyžiarov. Rezort ponúka bezplatné parkovisko, lyžiarsky servis, lyžiarske školy a požičovňu lyží. V okolí sa nachádza 10 kilometrov upravovaných tratí pre bežecké lyžovanie.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Spišský hrad - je jedným z najväčších v Európe. Prvopočiatky hradu sa datujú do 11. – 12. storočia, no skala, ktorá sa stala jeho domovom, bola ľuďmi osídlená už oveľa skôr. V roku 1780 hrad vyhorel, kuchyne, žaláre, renesančná arkáda a veľká časť pevnosti však boli nedávno obnovené a obsahujú výstavy o histórii stavby.

Dreveník - travertínová kopa v tvare stolovej hory, ktorú vytvorili pramene minerálnych vôd na tektonickom lome.

Kostol Ducha Svätého v Žehre – pochádza z druhej polovice 13. storočia a je to jedna z typických budov prechodného neskorého románskeho obdobia. Najväčšou vzácnosťou sú nástenné maľby, ktoré pokrývajú celé presbytérium, triumfálny oblúk a celú severnú stenu, čím tvoria ikonografický cyklus.

Markušovce - obec je doslova nabitá zaujímavosťami. K tým najvzácnejším patrí Mariássyovský kaštieľ a letohrádok Dardanely.

Dravce - v obci sa nachádza mnoho pokladov kultúrneho dedičstva. Kostol, ktorý postavili križiaci alebo mnísi z rádu antonitov, vzácne ranogotické fresky v ňom, oltár z dielne Majstra Pavla z Levoče alebo jeden z najstarších mostov na Spiši, ktorý sa navyše dodnes používa.

Poprad - 10. najväčšie mesto Slovenska a vstupná brána do Vysokých Tatier

Kežmarok - kultúrne centrum Spiša s nádhernou renesančnou zvonicou, unikátnou secesnou železničnou stanicou, dreveným kostolom bez jediného klinca či knižnicou s tisíckami vzácnych zväzkov.

 

INTERNET

http://www.levoca.sk/

 

APLIKÁCIE

Levoča UNESCO Virtual reality – unikátna 3D prehliadka mesta priamo vo vašom telefóne alebo tablete

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa