Potulky Valónskom, starobylým regiónom Belgicka

2012-05-08 10:00:00 |   |    | 

BELGICKO - Pozývame Vás na potulky Valónskom, južným autonómnym, francúzsky hovoriacim regiónom Belgicka, o ktorom sa hovorí najmä v spojitosti s konfliktom so severným belgickým bratom - Flámskom a snahou o samostatnosť. Menej sa spomína jeho bohatá kultúra, starobylé mestá, čarovná príroda a typické trapistické pivo.



Hlavným mestom Valónska a sídlo regionálneho parlamentu je Namur, ležiaci na sútoku riek Sambre a Meuse len 60 km južne od Bruselu. Mestu dominuje chladne krásna citadela s úchvatným výhľadom na obe rieky a mesto. Ak máte chuť pokochať sa špecifickou atmosférou miestnej prírody, nasadnite na loď a prevezte sa po prúde rieky Meuse.

Snáď najkrajším skvostom regiónu je mestečko Dinant, ktoré uchváti návštevníkov prekrásnou panorámou útesu s citadelou, týčiaceho sa nad riekou Meuse a miestnou katedrálou so zaujímavou cibuľovitou strechou. Z citadely sa otvára nádherný výhľad na okolitú krajinu s pomaly plynúcou riekou. Tých, ktorí majú radi podmanivé tóny saxofónu, iste zaujme rodný dom jeho vynálezcu - Adolpha Saxa.

Východne od Bruselu sa nachádza živé a rušné Liège, hospodárske centrum regiónu s bohatou históriou, prechádzajúce úspešnou rekonštrukciou, ktorej dôkazom je aj hypermoderná hlavná stanica Liège-Guillemins. Pripojte sa v nedeľu k hluku pri rieke Meuse a užite si nedeľný trh La Batte.

Na západe regiónu sa nachádza mesto Mons, ktoré sa pripravuje na Európske hlavné mesto kultúry v roku 2015. Za návštevu stojí radnica a zvonica v centre mesta a blízke neolitické kamenné bane, ktoré sú zároveň jedinou pamiatkou UNESCO na území Valónska.

Blízko hraníc s Francúzskom a Luxemburskom, na juhu regiónu, nájdete stredoveké mestečko Bouillon, ktorého centrum obteká rieka Semois a jeho domy stráži majestátna zrúcanina hradu z 13. storočia.

Asi 30 km na juhovýchod sa nachádza jeden z najslávnejších miestnych kláštorov - opátstvo Orval, založený v roku 1132, známeho na celom svete výrobou trapistického piva Orval. Legenda o založení opátstva rozpráva príbeh ovdovelej Matildy Toskánskej, ktorá stratila zásnubný prsteň v miestom prameni. Veľmi nešťastná sa modlila za jeho návrat, keď sa zrazu na hladine objavil pstruh, ktorý v ústach niesol jej vzácny prsteň.

Zvolala: "Veru, toto miesto je Val d'Or (Zlaté údolie)", od ktorého je odvodený názov "Orval". Z vďačnosti venovala peniaze na založenie miestneho kláštora, ktorého erb dodnes zobrazuje pstruha a prsteň. Prameň stále dodáva vodu kláštoru a pivovaru.

Takže ak máte chuť na tajomnú krajinu, ochutnanie špecifického piva od mníchov či návštevu niektorého zo starobylých miest, tak Valónsko je tou správnou voľbou pre samostatný výlet či spestrenie tradičnej návštevy Bruselu. Tak príjemnú cestu a ... na zdravie!

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Foto: wikipedia, Dinant_Jean-Pol, Mons_Jean-Pol, Namur_Jean-Pol

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa