Od streetfoodu po michelinský luxus: 6 tipov na skvelé gastrozážitky v Dubaji, aj s cenami!

2024-04-25 00:00:00 |   |    | 

Dubaj je skutočným turistickým rajom. Ponúka širokú paletu atrakcií, kde si každý nájde svoje, a to platí aj o gastronómii. V najslávnejšom emiráte sa môžete skvelo najesť aj za pár eur, ak však túžite po luxusnom zážitku s úžasnými výhľadmi a umeleckým dielom na tanieri, toto mesto vás priam nadchne. Prezradíme, kde sa najete najlepšie, kde sa najviac dozviete a tiež to, že výborné jedlo za sympatickú cenu zoženiete aj priamo pod ikonickou Burdž Chalífou.



 

 

Šarm starého sveta: Arabian Tea House

Ochutnávanie Dubaja začnime na tom najtradičnejšom mieste – v reštaurácii Arabian Tea House, ktorá sa nachádza v srdci historickej štvrte Al Fahidi, kedysi známej ako Al Bastakiya. Zvonku nenápadná kamenná budova ukrýva od roku 1997 vo svojich útrobách hotový poklad, ktorý vás na chvíľu prenesie v čase.

Interiér s tyrkysovými lavičkami, čipkovanými závesmi a porcelánovým riadom prináša šarm starého sveta, keď boli čajovne centrom spoločenského diania. Ukrytí pred páliacim slnkom tam Dubajčania viedli obchodné rokovania a trávili voľné chvíle v rozhovoroch s priateľmi a známymi. Aj jedlo v Arabian Tea House pripomína časy, ktoré dávno odvial vietor a približuje to najlepšie z miestnych tradícií.

Špecialitou šéfkuchára je predjedlo balaleet (cestoviny s kardamónom, škoricou a šafranom, 25 AED*), grilované mäso na ihle (okolo 70 AED), tikka (jahňacie kúsky grilované na drevenom uhlí, 70 AED) či datľový koláč (35 AED). Priam hriechom by bolo neochutnať aj tradičný karak, povzbudzujúci nápoj z čierneho čaju a kondenzovaného mlieka, dochutený cukrom, kardamónom a šafranom.

(*Približnú cenu v eurách dostanete po vydelení štyrmi.)

Ak vás viac než čaj zaujíma káva, zastavte sa aj v neveľkom múzeu vedľa Arabian Tea House. Za vstupné 10 bahtov nazriete do dejín tohto obľúbeného nápoja a spoznáte aj spôsoby, akými si ho vychutnávajú v rôznych častiach sveta. V Coffee Museum vidíte rôzne mlynčeky, pomôcky na praženie či varné nádoby a v etiópskom kútiku vám ponúknu kávu z tejto africkej krajiny.

Náš tip: Nikde inde sme nejedli chutnejšie chlebové placky tanoor, hummus (krémový hustý dip z roztlačeného cíceru, 33 AED) a mutabal (pečený baklažán marinovaný v jogurte, 33 AED).

 

Pod taktovkou žien: Fi’lia

Častou otázkou býva v súvislosti s arabskými krajinami postavenie žien. V Dubaji ju klásť netreba, za všetko hovorí reštaurácia Fi’lia v hoteli SLS Dubai Hotel & Residences, ktorej názov odkazuje na taliansky výraz pre dcéru (figlia). Je totiž takmer výhradne v rukách žien – od obsluhy až po najvyššie miesta. Reštauráciu ocenenú michelinskou hviezdou vedie šéfkuchárka Celia Stoecklin, nežná blondínka pôvodom z Francúzska, ktorá do Dubaja priniesla taliansko-stredomorskú kuchyňu.

Menu je inšpirované receptami, ktoré sa odovzdávali z jednej generácie žien na ďalšiu. Každá jeho časť ponúka jedlá v troch variantoch. Pod názvom „Nonna“ (taliansky výraz pre babičku) nájdete tradičné jedlo, „Mamma“ má o čosi modernejší nádych a „Figlia“ predstavuje najnovšie trendy v gastronómii. Ak máte napríklad chuť na predjedlo z morských plodov, „nonna“ ponúka vyprážané kalamáre (75 AED), „mamma“ zas pečené cesnakové krevety (110 AED) a „figlia“ morského vlka (82 AED).

Ako sa na michelinskú reštauráciu patrí, všetky jedlá sú dokonala vyladené a nádherne vyzerajú aj na tanieri. V prípade, že budete sedieť na terase, pridajte si k tomu aj úžasný výhľad zo 70. poschodia s 360-stupňovým výhľadom na pôsobivú panorámu Dubaja s ikonickým mrakodrapom Burdž Chalífa.

Náš tip: Vo Fi’lii sme ochutnali skvelé jedlá s hľuzovkou (pizzu za 125 AED a gnocchi za 130) aj úžasnú sviežu a krásne naaranžovanú verziu Pavlovej torty (55 AED). Sympatické je, že v reštaurácii sú pestré nielen jedlá, ale aj ceny, a tak napríklad za pizzu quattro formaggi zaplatíte iba 69 dirhamov.

 

Gastrotour so sestrami z Netflixu: Frying Pan Adventures

V Dubaji žije len okolo dvanásť percent pôvodných Dubajčanov a zvyšok tvoria prisťahovalci. To sa nevyhnutne podpísalo aj na gastroscéne. „Čo si so sebou vezmete do cudzej krajiny? No predsa jedlo, ktoré vám bude najviac pripomínať domov,“ hovorí naša sprievodkyňa Farida Ahmed, ktorá spolu so sestrou Arvou založila projekt Frying Pan Adventures, známy aj z gastronomického cestopisného seriálu Somebody Feed Phil na Netflixe.

Indické sestry ponúkajú štyri rôzne gastrotours, teda prehliadky s ochutnávkou, počas ktorých sa veľa dozviete a ešte viac vyskúšate, a tak budete na konci zasýtení nielen informáciami, ale aj kompletnou večerou. My sme absolvovali Middle Eastern Food Pilgrimage, čo by sa dalo voľne preložiť ako Púť za jedlom Blízkeho Východu, ktorá sľubuje priblíženie kuchyne Palestíny, Jordánska, Libanonu, Sýrie a Iraku.

Názov rozhodne neklame. Skutočne sa jedná o akési putovanie od jednej kuchyne k druhej, počas ktorého nám sprievodkyňa vysvetľuje historické pozadie, prípravu pokrmu a ďalšie zaujímavosti, vtipne popretkávané vlastnými historkami či kvízovými otázkami. To najdôležitejšie je však samozrejme jedlo – jedlo, ktoré sa na nič nehrá, jedlo, ktoré nádherne vonia a chutí a jedlo, ktoré väčšina turistov nikdy neobjaví. Nám sa to vďaka Faride podarilo.

Našou prvou zastávkou bol Sultan Dubai Falafel, palestínsko-jordánsky podnik s najlepším falafelom v Dubaji a susedný Qwaider Al Nabulsi s majiteľmi rovnakého pôvodu, kde nám pripravili kunáfu, tradičný dezert pripomínajúci vyprážaný syr na sladko. V sýrskej streetdoof reštaurácii Farooj Al Shami sme ochutnali šavarmu a po nej nás už čakal vrchol večera – iracké národné jedlo masgouf, teda ryba pomaly pečená na drevenom uhlí v podniku Kabab Erbil Iraqi.

Náš tip: Gastrotour Frying Pan Adventures je skutočne výnimočným zážitkom. Trvá približne 3,5 hodiny a zahŕňa aj stolovanie. Medzi podnikmi sa však presúvate pešo, takže nezabudnite na pohodlnú obuv. Za osobu zaplatíte 435 dirhamov a v cene sú samozrejme aj všetky jedlá.

 

Luxus s výhľadom: Babiole

Hoci to nie je celkom pravda, mnohí Dubaj vnímajú najmä ako mesto luxusu, modernej architektúry a úžasných fotospotov. Ak vás sem pritiahlo práve toto, nemali by ste vynechať návštevu reštaurácie Babiole na 44. poschodí päťhviezdičkového hotela Hilton Dubai Al Habtoor City s veľkolepým vstupom lemovaným umelými kvetmi.

V reštaurácii ponúkajú stredomorskú kuchyňu s moderným nádychom. My sme z hlavných jedál ochutnali špagety s plodmi mora v omáčke z bieleho vína (170 AED) a krémové rizoto Al Grana Padano, servírované z priamo z veľkého okrúhleho parmezánu (160 AED). Počas obeda je v ponuke aj cenovo výhodné trojchodové business menu za 125 dirhamov.

Všetko jedlo aj nápoje boli veľmi dobré a servis úplne bez chyby, to, čo nás však počas večerania v Babiole zaujalo najviac, bol najmä neuveriteľný výhľad. Azda nikde inde v Dubaji nemôžete priamo od stola obdivovať ikonické stavby vrátane veľkolepej cesty Sheikh Zayed Road, obchodnej štvrte Business Bay, „plachetnicového“ hotela Burdž al-Arab aj najvyššej budovy sveta Burdž Chalífa.

Náš tip: Hotel Gilton Dubai Al Habtoor City susedí s divadlom La Perle, takže je ideálne ich návštevu spojiť. La Perle je unikátna show svetoznámych artistov, plná umenia, akrobacie a najmodernejšách trikov a technológií.

 

Sýrska kuchyňa s michelinskou hviezdičkou: Orfali Bros

V minulosti ľudia túžiaci po úspechu snívali svoj „americký sen“, dnes im takúto nádej dáva skôr Dubaj. Dôkazom je aj trojica bratov zo sýrskeho Aleppa, ktorí si v roku 2021 otvorili v štvrti Wasl 51 neveľké bistro Orfali Bros. Už o dva roky získali ocenenie pre najlepšiu reštauráciu na Blízkom východe a v severnej Afrike a minulý rok k nemu pridali aj michelinskú hviezdičku, takže sa priezvisko Orfali stalo na poli gastronómie doslova pojmom.

Dvaja bratia – Wassim a Omar – pripravujú dezerty a šéfkuchárom v bistre je najstarší Mohammad, ktorý sa kuchárskemu umeniu priučil vo Francúzsku. V Dubaji sa ale vrátil ku svojim koreňom a ingrediencie, techniky aj vplyvy z celého sveta aplikoval na arabskú kuchyňu. Ako hovorí, „pravidlá sú na to, aby sa ohýbali a porušovali“, a tak je výsledkom úplne originálne menu, kde tradičné sýrske jedlá dostávajú zaujímavý moderný nádych.

Ich prípravu môžete sledovať priamo od stola. Bistro totiž tvorí otvorený neformálny priestor s pár stolmi, ktorému dominuje kuchyňa naprieč dvomi poschodiami. Zaujímavé je aj to, že každý chod servírujú s krátkym vysvetlením toho, čo vám na tanieri vlastne pristálo. Vzhľadom na neveľkú kapacitu, sympatické ceny, no obrovský ohlas si však treba miesto u bratov Orfaliovcov radšej zarezervovať vopred.

Náš tip: Vyskúšajte napríklad predjedlá kukuričná bomba s parmezánom (30 AED) alebo hotové umelecké dielo Ajo Blanco, čo je pena s mušľami sv. Jakuba (57 AED). Z hlavných jedál zaujme napríklad kebab s názvom come with me to Aleppo za 95 dirhamov alebo kuracie krídelká adobo (33 AED).

 

Skrytý poklad v tieni Burdž Chalífy: Time Out Market Dubai

Koncept Time Out vznikol v roku 2014 v Lisabone, odkiaľ sa rýchlo rozšíril aj do ďalších svetových miest. V Dubaji si našiel miesto v nákupnom centre Souk Al Bahar priamo oproti Burdž Chalífe, od ktorej ho delí len jazero s fontánou. Na skok od najnavštevovanejšej atrakcie si tak môžete užiť skvelé jedlo za veľmi priaznivé ceny.

V Time Out Market Dubaj nájdete pod jednou strechou až sedemnásť gastro prevádzok, ktoré vás vezmú na cestu naprieč celým svetom. Od Indie cez Japonsko, Čínu, Thajsko, Libanon, Portugalsko, Grécko až po Latinskú Ameriku. Ochutnať môžete tiež pizzu, hamburgery alebo morské plody, takže rozhodne je z čoho vyberať.

Za skvelý grécky šalát SYKO s rukolou, figami a syrom feta zaplatíte 50 dirhamov, vynikajúca sýta polievka Tom Yum alebo hamburger vás vyjde približne rovnako a hovädzí udong, teda rezance s mäsom a zeleninou stoja 58. Pozor však na otváracie hodiny – cez víkend síce začínajú o 10:00, v pracovné dni však až o dve hodiny neskôr.

Náš tip: Stiahnite si aplikáciu Time Out. Aj bez prihlásenia v nej nájdete ponuku vybraných reštaurácií spolu s cenou, zložením a fotografiou jedla.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa