Púštne mesto plné farieb: Fatéhpur Síkri patrí k najvzácnejším klenotom Indie

2024-04-18 13:00:00 |   |    | 

O rozvoj mesta Fatéhpur Síkri sa postaral Akbar Veľký, vládca Mughalskej (Mogulskej) ríše, ktorý nechal postaviť prvé budovy z červeného pieskovca. Hoci nejde o natoľko pevný materiál, stavby sa podarilo uchovať až dodnes a počas ich návštevy sa budete cítiť ako na romantickej prechádzke dejinami Indie. Aj preto je mesto od roku 1986 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.



 

Vzniklo na púšti, bolo inšpiráciou pre iné mestá

Fatéhpur Síkri je medzi cestovateľmi pomerne známe. Leží totiž len necelých 40 kilometrov od Ágry, kde sa nachádza najznámejšia pamiatka v Indii Tádž Mahal. Okolo roku 1570 ho dal vybudovať panovník Akbar Veľký, ktorý z neho plánoval urobiť hlavné mesto Mughalskej (Mogulskej) ríše. Narazil však na problém - v lokalite bolo málo vody a nedostačovala takému množstvu obyvateľov. Panovník preto od svojho nápadu upustil a asi po pätnástich rokoch sa presídlil inde. Fatéhpur Síkri zostalo chvíľu opustené, neskôr tam však vymysleli dômyselnejší systém prívodu vody a obyvatelia sa vrátili.

 

Kráľovský palác využívali aj poddaní

V súčasnosti tam žije približne 30 000 ľudí, čo je oproti minulosti veľmi malý počet. Žijú najmä z turizmu. Cestovatelia prichádzajúci do Tádž Mahalu hľadali aj nejaké zaujímavosti v okolí a objavili Fatéhpur Síkri. Aktuálne je síce veľká časť historického mesta v ruinách, stále má však svoje čaro. Ukrýva jednu z najväčších a najkrajších mešít v Indii aj hrobky bývalých panovníkov, hlavnou dominantou je však kráľovský palác, ktorý sa nazýval Diwan-I-Am. V minulosti ho prioritne využívali panovníci, neskôr však tento komplex rozšili a trochu netradične doň pribudli aj časti, venované pre verejnosť. Jednou bola modlitebňa a druhou hlavné nádvorie, kde sa konali rôzne oslavy.

 

Klenotnica, ktorá sa využívala aj ako herňa

Medzi najviac strážené budovy patrila v minulosti nádherne zdobená stavba Diwan-khana-I-khaas, ktorá slúžila panovníkovi na prijímanie návštev a dôležité rokovania, a najmä klenotnica. Tá sa pritom podľa niektorých historických zdrojov na tento účel nevyužívala počas celej histórie. Pôvodne v nej mali údajne panovníci herňu, kam sa chodili zabávať. Bola rozdelená do troch častí, ako stvorených pre uchovávanie najcennejších klenotov. Všetky tri komnaty boli totiž prepojené dlhou chodbou, na ktorej mohli strážcovia hliadkovať a chytiť prípadných zlodejov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa