Jeruzalem - magické mesto troch náboženstiev

2022-06-09 12:00:00 |   |    | 

Mesto Jeruzalem je cieľom mnohých pútnikov. Nachádza sa tam veľa miest spojených so začiatkom kresťanstva, dôležitých lokalít pre židovskú komunitu, ale aj iných pamiatok. Už po prvej návšteve pochopíte, že sa do tejto jedinečnej metropoly musíte vrátiť späť, aby ste uvideli ďalšie magické zákutia.



 

Kostol všetkých národov

Na vrchole Olivovej hory sa nachádza jedno z najvýznamnejších kresťanských miest. Rozprestiera sa tam Getsemanská záhrada, v ktorej malo údajne dôjsť ku zrade Ježiša Krista. V súčasnosti je tam okrem iných stavieb taktiež Kostol všetkých národov, ktorý je vo svete známy aj pod inými názvami ako napríklad Kostol utrpenia alebo Bazilika agónie. V ňom je ukrytá skala, na ktorej sedel Spasiteľ, modlil sa a čakal na svoje zatknutie. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzali dva staršie kostoly. V súčasnosti ich už spojili do jedného a na jeho priečelie dali veľkú fresku s náboženskou tematikou. Neďaleko uvidíte taktiež chrám, v ktorom je situovaná prázdna hrobka Panny Márie. Podľa ďalšej tradície totiž práve tu prešlo jej telo na druhý svet. Okolie kostolov je veľmi pekné, nachádza sa tam veľa zelene. Vďaka tomu sa stalo jedným z najobľúbenejších pútnických miest.

 

Múr nárekov

Jeruzalem je pokladaný za domov všetkých židov. Nájdete tam múzeum, ktoré sa venuje ich viere a aj jedno z najdôležitejších pútnických miest. Tým je Múr nárekov, ktorý má obzvlášť dôležitú pozíciu pre ortodoxných veriacich. Tí ho pokladajú za najposvätnejšie miesto a pravidelne sa k nemu chodia modliť. Počas nárekov smútia za chrámom, ktorý tam stál okolo roku 70 a zničili ho počas vojny. Múr slúži zároveň ako nezvyčajná synagóga. Ak vás niečo trápi alebo túžite, aby sa vám niečo splnilo, napíšte svoju prosbu na papierik a vložte ju do malých či väčších otvorov na stene. Židia na papieriky najčastejšie píšu priamo konkrétne modlitby veriac, že boh si takto vypočuje všetky ich prosby.

 

Bazilika svätého hrobu

Aj ďalšia zo zastávok upozorňuje na kresťanskú a židovskú vieru. Zatiaľ čo katolíci pokladajú Ježiša za spasiteľa, pre tých druhých je jedným z hlavných prorokov. Preto všetci túžia navštíviť miesto, kde údajne zomrel. Jedna z legiend totiž hovorí, že na území súčasnej Baziliky svätého hrobu bol Kristus pôvodne ukrižovaný, preto sa v súčasnosti označuje ako posvätné miesto. Jeho súčasťou je údajný hrob Ježiša Krista, ktorý je taktiež prázdny. Práve kvôli jeho veľkému významu bol často terčom útokov. Nakoniec sa ho podarilo vždy zreštaurovať a umožnili tak veriacim, aby sa tam prišli pokloniť. I keď ide o jednu z najnavštevovanejších pamiatok v meste, napriek tomu tam vládne úplný pokoj.

 

Jad va-šem

Popri hlavnom izraelskom múzeu je dôležitou pamiatkou aj pamätník Jad va-šem. Jeho návšteva je pre mnohých mimoriadne emotívnym zážitkom. Spomínajú v ňom totiž na obdobie holokaustu a všetky jeho obete, ktoré boli brutálne zavraždené. V jednej z kupol sú situované fotografie nevinných obetí. Počas prehliadky uvidíte video, audio, i foto svedectvo všetkých zverstiev, ktoré sa napáchali na týchto ľuďoch. Súčasťou pamätníka je tiež večný oheň, ktorý horí nielen na slávu všetkých zosnulých, ale aj ako dôležité memento tejto náročnej doby.

 

Tunely pri Múre nárekov

Jedno z tajomstiev sa skrýva aj priamo pod Múrom nárekov. Jeruzalem bol počas histórie niekoľkokrát renovovaný. Kvôli tomu sa v podzemí podarilo uchovať časť pôvodných priestorov, ktoré v minulosti tvorili hlavné centrum tohto mesta. Dostanete sa tam pomocou sprievodcov a uvidíte chodbičky, ktoré boli v minulosti okrem iného aj súčasťou druhého chrámu. Všetky sa podarilo uchovať v pôvodnom stave, preto sa pripravte na to, že budú v niektorých úsekoch trošku užšie. Keď vyjdete von z tajomného podzemia, ocitnete sa v historickej časti mesta.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa