Maurícius: dovolenka snov a romantických prechádzok po morskom dne

2013-12-14 14:00:00 |   |    | 

Prechádzať sa po pláži je síce veľká romantika, ale dnes už na to nikoho nenalákate. Hotelieri na ostrove Maurícius preto prišli s trochu inými prechádzkami - pripevnia vám závažie a dýchací prístroj a nechajú vás prechádzať sa po morskom dne. Namiesto západu slnka vás budú oslňovať žiarivé farby morských rýb a hrejivý piesok vystrieda piesok koralový.



Dovolenka na ostrove Maurícius je drahá záležitosť. Malý ostrovček stavil na luxusné strediská, ktorých tu nie sú stovky, ale len niekoľko. Hostia tak platia nielen za rozprávkovo krásne pralesy a pláže, ale tiež za súkromie. Zatiaľ čo na súši väčšinou panuje blahodarný pokoj, pod morskou hladinou život prúdi závratnou rýchlosťou.

Jednou z najväčších atrakcií Maurícia sú preto prechádzky po morskom dne a najrôznejšie ponory pod morskú hladinu. Bohatý podmorský život s farebnými koralmi je však len jednou tvárou tohto krásneho tropického ostrova. Vôňa ananásu tu pláva vzduchom, hinduistické ozdoby cinkajú vo vetre a raz za 60 rokov tu rozkvitne prastará palma.

 

Hinduistické sviatky v modravých lagúnach

Maurícius nie je ako ostatné tropické raje, jeho podoba je totiž veľmi ovplyvnená hinduizmom, ktorý tu vyznáva viac než polovica obyvateľov. Pokiaľ budete mať to šťastie a dostanete sa sem v čase nejakého sviatku, budete si pripadať skôr ako v Indii - pobehujú tu pomaľované býky, domorodci tu behajú po horúcich uhlíkoch a prepichujú si rôzne časti tela.

V prípade, že sa žiadny sviatok konať nebude, stále budete mať čo robiť - už len vybrať si tú najkrajšiu pláž je drina na niekoľko týždňov! Na západnom pobreží sa môžete kúpať pri svetovo preslávenej a tajomne krásnej hore Morne, na ktorej úpätí rastie veľmi vzácny druh ibišteku, na východnom pobreží zase číha ostrov Île aux Cerfs. Jeho mliečne modré lagúny sú vyrezané do magických tvarov a vyzerajú ako svetlomodrý tuš, ktorý sa pomaly rozpíja v tropickej zeleni.

 

  • Obrovské lekná a podivná palma

Pamplemousses je meno najstaršej botanickej záhrady na južnej pologuli. Najväčšou tunajšou špecialitou je palma Talipot, ktorá rozkvitne raz za 60 rokov a potom odumiera. Druhou záhadou, pre ktorú sem mieri každý návštevník Maurícia, sú obrovské vodné lekná, ktoré majú v priemere až dva metre a sú také silné, že na hladine udržia malé dieťa.

 

Južné pobrežie - krokodília farma a divoké útesy

Južné pobrežie Maurícia je rozoklané divokými útesmi, na ktoré neustále narážajú spenené morské vlny. Práve tu však nájdete ruiny najstaršej holandskej pevnosti, Vieux Grand Port a tiež maurícijskú dedinu Mahébourg, kde sa konajú tie najmenej turistické a najviac tradičné trhy z celého ostrova. O kus ďalej vo vnútrozemí sa zas odohráva adrenalínová šou - miestni obyvatelia skáču z vodopádu Rochester po malebnej kaskáde čadičových kameňov do rozbesnených vôd.

Ďalšia vec, ktorú si nesmiete nechať ujsť, je návšteva krokodílej farmy La Vanille. „Nie sú tu len krokodíly - máme tu i korytnačky obrovské, netopiere, leguány alebo chameleóny,“ láka jeden z miestnych zamestnancov. Tak trochu podivne ale vyznieva ponuka tunajšej reštaurácie - ochutnať tu totiž môžete i krokodílie menu.

 

Západné pobrežie - zem siedmich farieb a tajomná hora Morne

Na západe Maurícia sa koncentrujú tie najpozoruhodnejšie miesta celého ostrova. V rannom slnku sa tu neuveriteľnými farbami predvádza tunajší div Charamel - magicky zvrásnená zem, ktorá vďaka rôznym teplotám chladnutia lávy získala sedem jasných farieb. O kus ďalej zas do výšky asi 500 metrov čnie osamotená skala La Morne, ktorú si ako svoje útočisko zvolili utekajúci otroci v 18. storočí. Skrytí za nepreniknuteľným pralesom, vybudovali si tu osady a z vrcholku hory mohli ako vy dnes sledovať skoky delfínov, ktorí sa sem prichádzajú rozmnožovať.

To ale zďaleka nie je všetko - v oblasti zvanej Tamarin nájdete exotické slané močiare, o kus ďalej zase hlboké vodopády a keď preskúmate i národný park Black River Gorges a jeho deväť druhov endemických vtákov, môžete sa vydať do pálenice vynikajúceho rumu. K tomu všetkému ešte pripočítajte všadeprítomné piesčité pláže, ktorých farby sa na celom ostrove líšia, a máte o zábavu postarané.

Cez voňavé plantáže kávovníkov a banánovníkov sa môžete vydať i na východné pobrežie a obdivovať jedny z najkrajších pláží celého ostrova, ako napríklad Belle Mare. Nespútaný večierok plný tanca a života zase čakajte na pobreží severnom, kde sa turistický ruch rozrástol najviac. Mimochodom, celý ostrov ročne navštívi asi milión turistov.

 

 

Reklamný odkaz Vydajte sa na romantický ostrov Maurícius!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov na Maurícius:

 

  • Severozápadné pobrežie - Villas mon plaisir: Na okraji Pointe Aux Piments na severozápadnom pobreží Maurícia nájdete útulný, novo zrekonštruovaný hotelík, obklopený modravými vlnkami chladivých bazénov.
  • Hotel Sugar Beach, západné pobrežie: Príjemný elegantný hotel s 258 izbami v koloniálnom štýle - po nedávnej rekonštrukcii - na západnom pobreží ostrova Maurícius leží v rozľahlej tropickej záhrade v bezprostrednom susedstve sesterského hotela La Pirogue.
  • Západné pobrežie - La Pirogue: Obľúbený hotel v maurícijskom štýle je vlastne skupinka štýlových bungalovov, rozmiestnených v palmovom háji na západnom pobreží ostrova. Vyrazte za exotikou!

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa