Cestovanie po Európe

Zabudnite na Sagradu Familia: Nádherné Gaudího diela uvidíte aj mimo Barcelony

Vila El Capricho, Comillas
2022-03-21 12:00:00

Milovníci modernej architektúry a práce Antoniho Gaudího sústreďujú svoju pozornosť obvykle len na Barcelonu. Pravdou je, že v katalánskej metropole nájdete pokope najviac stavieb tohto jedinečného velikána, no úžasnými dielami sa môžu pýšiť aj iné mestá. viac »

Rekordný park Wilhelmshöhe: Herkules stráži systém vodopádov a kaskád

Rekordný park Wilhelmshöhe: Herkules
2022-03-19 00:00:00

Na úpätí kopca nad nemeckým Kasselom vyrastá v stredoveku kláštor Weissenstein. Potom, čo je v 16. storočí opustený, ho miestni vládcovia začnú využívať ako loveckú chatu. Landgróf Karol I. sa však na prelome 17. a 18. storočia rozhodne využiť tunajšiu členitú krajinu oveľa ambicióznejším spôsobom. Práve tu si splní svoj celoživotný sen! viac »

Vo Francúzsku majú tajomný kameň: Váži 137 ton, ale nadvihne ho každý

Vo Francúzsku majú tajomný
2022-03-14 13:00:00

Francúzi majú kameň, ktorý vyzerá ako z rozprávkového sveta. V skutočnosti je obrovský, má niekoľko ton, ale napriek tomu si s ním poradia takmer všetci. Stačí sa postaviť zo správneho uhla a ľahko ho nadvihne aj útly človek. Jeho tajomstvo totiž spočíva v malom triku. viac »

Lisabon s minimálnymi nákladmi: Tieto zaujímavosti nestoja ani cent

Lisabon s minimálnymi nákladmi:
2022-03-13 00:00:00

Letenky z Viedne do Lisabonu sa pravidelne objavujú v zaujímavých akciách. Ak si chcete užiť skutočne lacnú dovolenku, v tom prípade sa inšpirujte našimi tipmi. Tieto pamiatky a miesta si môžete obzrieť zadarmo a investujete tak len do nutných výdavkov. viac »

Kanárske ostrovy ponúkajú nový hit: Navštívte La Gomeru

Pláž Santa Catalina na
2022-03-09 00:00:00

Doteraz si turisti všímali pri výbere dovoleniek najmä väčšie z Kanárskych ostrovov. Tento rok však prichádza nový hit v podobe La Gomery, ktorá je druhá najmenšia z nich. Napriek tomu sa môžete tešiť na pestré možnosti využitia voľného času, ale aj pokojný relax pri mori. viac »

Splnený sen pre milovníkov výhľadov: Päť prírodných zázrakov vo Walese

Snowdonia
2022-03-01 12:00:00

Britské ostrovy majú všetky tromfy na to, aby dokázali osloviť cestovateľov. Lákajú ich na historické pamiatky, pestrú kultúrnu scénu, ale aj nádherné prírodné oblasti. Tie sú sústredené najmä vo Walese, ktorý ponúka skvelé tipy na turistiku alebo ľahšie vychádzky. viac »

5 najkrajších miest, ktoré by ste mali navštíviť v Srbsku

Novi Sad
2022-02-28 12:00:00

Srbsko je nám veľmi blízke vďaka kultúre a podobnej povahe obyvateľov. Z toho dôvodu tam často radi chodievame na výlety a spoznávame zákutia tejto nádhernej krajiny. Väčšina si ju spája najmä s Belehradom, no za návštevu rozhodne stojí aj niekoľko ďalších zaujímavých lokalít. viac »

Top päť tipov na krátku mestskú dovolenku: Jeden z najlepších máme doslova na skok

Ľubľana
2022-02-27 12:00:00

Magazín Time Out zverejnil zaujímavý rebríček. Tentoraz vybrali najlepšie miesta pre krátke mestské dovolenky pre rok 2022 a na veľmi vysokú priečku zaradili aj jeden tip od našich susedov. viac »

Kyjev uprostred vojny: Uvidia ešte niekedy turisti tieto poklady?

Kyjevsko-pečerská lavra
2022-02-26 13:00:00

Vojny a ozbrojené konflikty medzi znepriatelenými stranami predstavujú obrovskú hrozbu pre životy obyvateľov, ale aj pre pre zachovanie vzácneho kultúrneho dedičstva, ktoré formuje ich národnú identitu. Poškodenie či úplné zničenie sa často týka hnuteľných i nehnuteľných pamiatok, múzeí, knižníc, archívov, cirkevných stavieb, hradov, zámkov či palácov, ale prejavuje sa aj formou rabovania kultúrnych predmetov vnímaných ako vojnová korisť. Ukrajina bohužiaľ zrejme nebude výnimkou. viac »

Hrad Tourbillon – letné sídlo poznačené krvavou históriou

Hrad Tourbillon
2022-02-24 12:00:00

Prvé základy švajčiarskeho hradu Tourbillon postavili na konci 13. storočia. Odvtedy vystriedal niekoľko majiteľov, ktorí pôsobili najmä v cirkevnej sfére. Stalo sa z neho obľúbené letné sídlo, ktoré však poznačila tragická udalosť. Jedného z vlastníkov totiž zavraždili rebeli a jeho život tak vyhasol v hrade, ktorý tak veľmi miloval. viac »

Korvínov hrad – miesto, kde väznili Drakulu

Hrad Hunedoara (Korvínov hrad)
2022-02-17 08:01:00

Rumunský turizmus sa úzko spája najmä s legendami o grófovi Drakulovi. Mnoho cestovateľov priláka do krajiny jeho pútavý príbeh. Jedným z miest, ktoré sa spomínajú v súvislosti s týmto tajomným mužom, bol aj Korvínov hrad - majstrovské architektonické dielo, ktoré môže konkurovať aj podstatne známejším zámkom v Európe. viac »

5 najkrajších malých mestečiek vo Švédsku

5 najkrajších malých mestečiek
2022-02-16 12:00:00

Viete, kde zažijete počas vašich ciest najväčšiu zábavu? No predsa v malých mestečkách a dedinách, kde je miestna kultúra neporušená a odhaľuje všetky svoje zaujímavé zákutia. Aj Švédsko má v tomto smere čo ponúknuť. viac »

Augsburg dal svetu základy evanjelickej viery: Patrí k najvýznamnejším nemeckým mestám

Augsburg, Nemecko
2022-02-10 12:00:00

Nemecké dejiny výrazne ovplyvnilo formovanie protestantskej viery. Dôležitú úlohu v tomto prípade zohralo mesto Augsburg, ktoré je druhým najstarším v tejto krajine. Už v minulosti malo významnú pozíciu, pretože sa nachádzalo na hlavnej ceste do Verony. Via Claudia je aj dnes lákadlom pre turistov, pretože sa v jej blízkosti združuje mnoho vzácnych pamiatok. viac »

Stredoveké mrakodrapy: Bolognské veže vyrástli z nenávisti

Bologna
2022-02-08 08:00:00

V Bologni zúri boj medzi guelfmi a ghibellínmi. Ich vzájomné potýčky sú na dennom poriadku. Bohaté rodiny si v obavách o život začínajú opevňovať svoje domovy. Kvôli nedostatku miesta vyrastú v meste desiatky „stredovekých mrakodrapov“. viac »

Palác Hampton Court má jedno z najstarších ihrísk na svete a kuchyňu pre 200 kuchárov

Hampton Court
2022-02-01 12:00:00

Londýn sa môže pochváliť veľkým počtom kráľovských stavieb. Jednou z nich je Hampton Court, ktorý pochádza zo 16. storočia. Pôvodne bol letným sídlom Henricha VIII. a už odvtedy sa podarilo uchovať niekoľko výnimočných častí. Nachádza sa tam napríklad najväčšia kuchyňa na svete z tejto éry, ktorú používali na veľkých hostinách. viac »


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa