Slovensko - tipy na výlet

OBRAZOM: Vysoké Tatry zdobia nádherné sochy z ľadu

Diela v Galérii ľadových
2024-02-04 12:00:00

Ľadoví sochári z desiatich krajín sveta sa pred týždňom zišli na desiatom ročníku festivalu Tatry Ice Master v stredisku Hrebienok vo Vysokých Tatrách. Počas dvoch dní pracovali s 50 tonami ľadu a výsledkom je krehká nádhera, z ktorej prechádza zrak. viac »

Tajomstvo Trnavy odhalené: Archeológovia našli pod cestou doposiaľ nepreskúmanú Malženickú bránu

Tajomstvo Trnavy odhalené: Archeológovia
2024-02-02 16:00:00

Posledné biele miesto na mape brán stredovekého opevnenia Trnavy zaplnili archeológovia v prvý februárový deň. Vo výkope po havárii vodovodného potrubia na Jerichovej ulici objavili pozostatky Malženickej brány, ktorej presné umiestnenie doteraz nebolo známe. Uviedol to pre TASR archeológ, dekan Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave Erik Hrnčiarik. viac »

V Bibiane otvorili novú výstavu, venuje sa fenoménu farieb

V Bibiane otvorili novú
2024-02-02 10:00:00

V Bibiane, medzinárodnom dome umenia pre deti otvorili vo štvrtok interaktívnu výstavu venovanú fenoménu farieb. Inštalovaná je na druhom poschodí pod názvom Laboratórium farieb. "Deti budú mať veľký zážitok, budú mať čo robiť, aby zavnímali všetkými zmyslami túto výstavu, ktorá spĺňa aj pedagogické požiadavky," uviedla riaditeľka Bibiany Zuzana Liptáková. viac »

Nádhera pri Kremnici: Na Skalke vznikol 20-metrový ľadopád (VIDEO)

Nádhera pri Kremnici: Na
2024-01-31 12:00:00

Zásluhou mrazivého počasia pribudla na Skalke pri Kremnici ďalšia atrakcia. Milovníci adrenalínu sa môžu tešiť na viac ako 20 metrov dlhý ľadopád, ktorý sa nachádza v areáli feratového sveta. Informovalo o tom mesto Kremnica, ktoré sa spolu s Horskou službou Kremnické vrchy o túto atrakciu postaralo. viac »

Prvé auto vyrobené na Slovensku: V centre Hronského Beňadiku uvidíte repliku kultovej Drndičky

Prvé auto vyrobené na
2024-01-30 09:00:00

V Hronskom Beňadiku v okrese Žarnovicaminulý týždeň slávnostne odhalili model prvého slovenského automobilu, ktorý pred viac ako storočím zostrojil miestny zámočník Michal Majer. Za jeho skonštruovaním je pozoruhodná príhoda Majera s bulharským cárom Ferdinandom Coburgom, ktorému sa v miestnej časti Psiare pokazilo auto. viac »

Cyklochodníky v Rajeckej doline má prepojiť cyklistická dopravná tepna

Cyklochodníky v Rajeckej doline
2024-01-24 16:00:00

Lokálne cyklochodníky a cyklistickú infraštruktúru v Rajeckej doline má prepojiť cyklistická dopravná tepna zo Žiliny do Rajeckých Teplíc a následne aj do Rajca, Fačkova a zrejme i do Čičmian. Pre TASR to povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OO CR) Rajecká dolina Peter Slyško. viac »

Zima čaruje: Park v Betliari zdobí neuveriteľná nádhera!

Zima čaruje: Park v
2024-01-23 12:00:00

Slovensko v týchto dňoch zasiahol silný mráz. Mnohým ľuďom robí poriadne vrásky, turisti však majú dôvod na radosť. Práve vďaka aktuálnemu počasiu totiž vzniklo viacero prírodných atrakcií, aké inokedy neuvidíte. Nádherný ľadopád sa vytvoril aj v parku kaštieľa Betliar. viac »

Jediný sobášny palác Slovenska je v Bytči: Turzo v ňom hostil tisíce ľudí

Jediný sobášny palác Slovenska
2024-01-22 00:00:00

Centrum Bytče ponúka pre turistov jeden veľmi cenný klenot. Stojí tam kaštieľ, ktorý v minulosti patril okrem iného i Turzovcom. Práve tí sa postarali o jeho veľkú rekonštrukciu, investovali do zveľadenia celého areálu a nechali postaviť i Sobášny palác, ktorý patrí medzi historické klenoty nielen tohto mesta, ale celého regiónu. viac »

V Mestskom parku v Košiciach otvorili obnovený Korčuliarsky pavilón

V Mestskom parku v
2024-01-20 16:00:00

V košickom Mestskom parku otvorili vo štvrtok obnovenú národnú kultúrnu pamiatku v minulosti známu ako Korčuliarsky pavilón. Secesnú budovu postavili na športové účely v roku 1909, teraz je súčasťou mestského rezortu a sídlom reštaurácie a kaviarne. viac »

Dokonalá zimná nádhera: Šikľavú skalu nám môže závidieť celý svet

Ľadopád Šikľavá skala
2024-01-20 00:00:00

Vodopád Šikľavá skala patrí k nádherným prírodným úkazom a návštevníkov láka po celý rok. Predovšetkým v zimnom období nám ale toto miesto môže závidieť celý svet. Vtedy totiž prúdy vody zamŕzajú a vytvárajú prekrásny ľadový závoj. viac »

Preneste sa v čase: Výstava v Apponyiho paláci približuje legendárne roky šesťdesiate

Preneste sa v čase:
2024-01-19 09:00:00

Až do konca mája si môžu návštevníci Apponyiho paláca Múzea mesta Bratislavy zacestovať v čase. Výstava BA 60 – 69. Šesťdesiate v Bratislave približuje desať legendárnych rokov v dejinách mesta prostredníctvom dobových artefaktov, fotografií a plagátov a to je ideálna príležitosť nazrieť do našej minulosti. viac »

Unikátna výstava: Na Bratislavskom hrade uvidíte až 150 modelov českých a slovenských stavieb

Unikátna výstava: Na Bratislavskom
2024-01-13 10:00:00

Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum v spolupráci s Czech Architecture Week a Správou Pražského hradu pripravili výstavný projekt Česká a slovenská architektúra. Panoráma architektúry 1918 - 2023. Výstava v priestoroch Rytierskej siene Bratislavského hradu potrvá do 31. mája 2024. viac »

Strašné následky klimatickej zmeny: Demänovská ľadová jaskyňa sa stráca pred očami

Strašné následky klimatickej zmeny:
2024-01-06 00:00:00

Klimatická zmena spôsobila v jednej z najviac navštevovaných jaskýň na Slovensku, Demänovskej ľadovej jaskyni, výrazný úbytok ľadu a takmer úplne ju pripravila o skoršiu ľadovú výzdobu. Oveľa lepšie je na tom druhá verejnosti prístupná ľadová jaskyňa v krajine pri Dobšinej vo východnej časti Slovenska a v národnom parku Slovenský raj, ktorá už predtým mala výrazne väčšiu zásobu ľadu a ktorá patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne svojho druhu na svete. ČTK to povedal vedúci úseku ochrany jaskýň Správy slovenských jaskýň (SSJ) Pavel Bella. SSJ spravuje v krajine viac ako desiatku sprístupnených jaskýň, vrátane dvoch spomínaných ľadových, a zaisťuje ochranu všetkých jaskýň. viac »

Dobre strážené tajomstvo Žiliny: Hlavné námestie ukrýva záhadné katakomby

Dobre strážené tajomstvo Žiliny:
2024-01-06 00:00:00

Možno nad nimi kráčate pravidelne každý deň a vôbec o nich netušíte. Žilinské podzemie totiž skrýva jedno tajomstvo - nachádzajú sa tam gotické pivnice, ktoré sú sprístupnené aj pre verejnosť. Vychutnajte si perlu tejto časti Slovenska v úplne inom šate, ako ste ju poznali doposiaľ. viac »

Unikátna výstava v Betliari: Preneste sa v čase a spoznajte múzeum na začiatku 20. storočia

Unikátna výstava v Betliari:
2024-01-02 09:00:00

V kaštieli Betliar v okrese Rožňava sprístupnili unikátnu výstavu. Venovaná je 120. výročiu Františkinho múzea na hrade Krásna Hôrka a verejnosti má sprostredkovať zážitok, aký mohli mať návštevníci Františkinho múzea na začiatku 20. storočia. TASR o tom informovala propagačno-kultúrna manažérka Slovenského národného múzea - Múzea Betliar Sandra Petríková. viac »


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa