Najmenšie mesto a najstaršia katedrála na svete. Viete, kde sa nachádzajú?

2024-02-20 18:00:00 |   |    | 

Plánujete dovolenku, na ktorej by ste si chceli oddýchnuť pri mori a zároveň spoznať zaujímavé svetové unikáty? Potom sú nasledovné tipy šité na mieru práve vám.



 

Dovolenka plná zážitkov

Plitvické jazerá, Národné parky Krka a Paklenica, historické centrum Dubrovníka a aj najmenšie mesto na svete Hum. Tým všetkým sa môže pochváliť vyhľadávaná dovolenková destinácia Chorvátsko. Svojou krásou len v minulom roku zlákalo až 20 miliónov turistov. Luxusná dovolenka v tejto prímorskej krajine vám okrem príjemného počasia, slnenia a kúpania v mori ponúka bohaté možnosti programu. Na svoje si prídu nadšenci turistiky aj histórie.

 

Hum — najmenšie mesto na svete

Máte radi miesta s očarujúcou atmosférou? Potom by ste nemali obísť najmenšie mesto sveta Hum zapísané v Guinessovej knihe rekordov. Mesto leží v centrálnej časti Istrijskej župy a má len 18 obyvateľov. Obkolesujú ho 100 m dlhé hradby chrániace tri rady domčekov. Miestna architektúra vás upúta hneď pri vstupe.

Brána, ktorou do mesta vojdete, zobrazuje mesiace v roku a rôzne povolania. Po úzkych uličkách sa dá pohybovať len pešo alebo na bicykli, na auto tu určite nenarazíte. Z každého zákutia dýcha pokojná atmosféra tradičného života. V Hume si môžete prezrieť románsky kostol sv. Jeronýma s maľbami z 12. storočia a pozostatky hradu. Svoje čaro má tiež malé námestie. 

 

Katedrála Sv. Domnia — najstaršia katedrála na svete

Obľúbené Chorvátsko sa môže pochváliť aj ďalším NAJ. V centre historického mesta Split sa nachádza katedrála Sv. Domnia, ktorá pochádza už zo 4. storočia. Postaviť ju dal rímsky cisár Dioklecián. Z kedysi krásnej stavby jeho paláca, ktorá sa rozprestierala na ploche 30 tisíc metrov štvorcových, dnes nájdete len zvyšky. I tak je toto vzácne miesto od roku 1979 zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Uprostred jeho hradieb však stále slúži svojmu účelu katedrála Sv. Domnia, ktorá až dodnes neprešla žiadnou rozsiahlou rekonštrukciou. Počas vašej návštevy iste nevynechajte možnosť pokochať sa výhľadom z jej zvonice. Uvidíte nielen Diokleciánov palác, ale aj prístav a celé mesto.

 

Dovolenka pri mori pre celú rodinu

Chorvátsko je známe krásou pobrežia, ktoré lemujú upravené pláže aj romantické zákutia. Táto krajina je Slovákmi vyhľadávaná aj pre jednoduchú dostupnosť autom alebo autobusom. Počas svojho pobytu si tu môžete vychutnávať čaro prímorskej južanskej atmosféry, pohostinnosť miestnych obyvateľov a za zmienku stoja aj chutné špeciality z rýb, kvalitný syr a pokrmy z jahňacieho mäsa. Vydať sa sem môžete tiež na dovolenku s deťmi. Na spestrenie vášho pobytu je v hotelových rezortoch pripravených množstvo aktivít.ú

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: PR článok

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa