VIDEO Prejdite sa po Hviezdnej noci. V Holandsku majú žiariaci cyklochodník

2014-11-18 12:30:58 |   |    | 

Predstavte si prekrásnu hviezdnu noc. Tisícky malých žiariacich svetielok, ktoré vám spríjemňujú večer. Prechádzať sa takouto nocou ale nemusí byť výhrada teplých letných dní. V Holandsku totiž vytvorili niečo, čo chytí za srdce všetkých cyklistov. Cyklistický chodník v jednom holandskom meste je totiž posiaty hviezdami. Žiari ako Van Goghovov obraz.



 

Pocta Van Gohgovi

 

Tento rok oslavujú Francúzsko, Holandsko a Belgicko významné výročie. Je tomu 125 rokov, čo zomrel veľký maliar Vincent Van Gogh. Na jeho počesť sa v týchto krajinách uskutočňujú rôzne zaujímavé projekty a kultúrne predstavenia. K ním patrí aj táto očarujúca cyklistická cesta.

S nápadom prišiel umelec Daan Roosegaarde. Na projekte spolupracoval so spoločnosťou Heijmans Infrastructure, s ktorou pracoval aj na iných „múdrych chodníkov.“ Spolu vypracovali koncept chodníkov reagujúcich na aktuálnu situáciu na cestách. No tento cyklistický chodník je ešte zaujímavejší. Okrem snahy vytvoriť praktický chodník budúcnosti sa im podarilo skĺbiť moderné technológie s umením.

Cyklistická cesta Van Gogh-Roosegaarde totiž pripomína obraz holandského umelca - Hviezdna noc. Je to dielo známe po celom svete a pri prechádzaní chodníkom sa akoby pozeráte na vrchol umeleckej tvorby. Malé žiariace hviezdy osvetľujú celú cestu. Hviezdy tak uvidíte aj počas zatiahnutej noci.

 

Technológia

 

Kilometer dlhý chodník pozostáva z najmodernejších technológií. Osvetľujú ho tisícky LED svetielok, ktoré sú zasadené priamo do chodníka. Elektrinu získavajú zo solárnej energie a osvetľujú tmavé noci. Ešte aj samotné žiariace kamienky boli usporiadané, aby pripomínali víriace sa nebo známe z obrazu.

 

Chodník

 

Toto umelecké dielo bolo otvorené 12. novembra a deň na to sa spustila aj jeho bežná prevádzka. Nachádza sa v meste Eidinhoven, kde Van Gogh tvoril. Žiariaca cestička spája dva mlyny zobrazené aj v jeho maľbách a je súčasťou väčšieho chodníka. Ten meria vyše 330 km a tvorí prepojenie medzi Van Goghovým domom v Brabante a Nuenenom, kde namaľoval svoje prvé významné dielo, Jedákov zemiakov.

Zdroj/autor: studioroosegaarde.net, CNN, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa