V Salzburgu začína festival Mozartov týždeň, tento rok sa venuje aj Salierimu

2024-01-23 16:00:00 |   |    | 

Dnes bude v Salzburgu zahájený tradičný festival Mozartov týždeň, ktorý tento rok potrvá až do 4.2.2024. Stredobodom festivalu zostáva naďalej Mozart a jeho dielo, ale pripájajú sa k nemu aj ďalší velikáni vtedajšej doby pre dokreslenie kontextu Mozartovho diela. Tohtoročný ročník sa zameria na Antonia Salieriho, známu postavu z Mozartovho príbehu.



 

Žiadny súčasník nie je spomínaný jedným dychom s Mozartom tak často ako Salieri. Preto je tento skladateľ prvou a najlepšou voľbou, ako ďalej posunúť čisto mozartovský festival. Za rozporuplným vzťahom oboch skladateľov sa skrýva mnoho mýtov a príbehov, ktoré by sme chceli predstaviť. A to nielen na koncertoch, ale aj ako strhujúcu drámu v opere, divadle, filme a ďalších formátoch, rôznymi spôsobmi,“ uvádza riaditeľ Mozartovho týždňa Rolando Villazón.

 

Mozart a Salieri

Boli teda Mozart a Salieri nepriatelia? Alebo naopak priatelia? Ani jedno. Určite to boli rivali, ktorí sa navzájom povzbudzovali a súperenie malo na ich skladby priaznivý vplyv. V niektorých ohľadoch bol Antonio Salieri (1750 až 1825) vo svojej dobe úspešnejším hudobníkom s kariérou pri cisárskom dvore, kde bol dokonca od roku 1788 dvorným hudobným riaditeľom. Naopak Mozart sa musel živiť ako umelec na voľnej nohe. Salieriho opery sa tiež tešili veľkej obľube nielen u publika, ale aj u jeho súčasníkov. Radili sa s ním Beethoven aj Schubert a neskôr vyučoval aj Mozartovho syna Franza Xavera Wolfganga.

Na Mozartovom týždni 2024 budú v spolupráci s partnerskými salzburskými inštitúciami uvedené tri diela zachytávajúce legendárne súperenie oboch skladateľov. Štátne divadlo v Salzburgu predstaví hru Petera Shaffera "Amadeus" z roku 1979, ktorý slúžila ako predloha pre rovnomennú filmovú adaptáciu Miloša Formana z roku 1984. Inscenácia je výsledkom dramaturgickej spolupráce medzi umeleckým riaditeľom hudobnej sekcie divadla Andreasa Gergena a umeleckým riaditeľom festivalu Rolanda Villazóna, ktorí si dali za cieľ vytvoriť nový obraz Mozarta pre rok 2024.

 

Mozartov životný príbeh s hudobným sprievodom

Počas festivalu vystúpia aj uznávané hviezdy klasickej hudby ako Rolando Villazón alebo Magdalena Kožená, ktorá zažiari ako sólistka pri Mozartovej opere "La Clemenza di Tito", ktorá vznikla na objednávku českých stavov pri príležitosti korunovácie Leopolda II. českým kráľom. Tóny jednej z posledných Mozartivých opier zaznejú v úchvatnej Skalnej jazdiarni "Felsenreitschule" s Le Concert des Nations pod vedením Jordiho Savalla vo štvrtok 25.1. o 19:30. Opera bola naštudovaná Rolandom Villazónom a Bettinou Geyerovou a sprevádzať ju budú tóny Viedenského filharmonického zboru a prvotriedneho ansámblu sólistov: Edgardo Rocha v titulnej úlohe Tita, Hanna-Elisabeth Müller, Christina Gansch, Marianne Beate Kielland a Salvo Vital.

 

Veľké orchestre, ale aj komorná hudba

Diváci a poslucháči si budú môcť užiť na koncertoch a vystúpeniach hudbu nielen Mozarta a Salieriho, ale aj ich súčasníkov Beethovena, Haydna, Hummela alebo Schuberta. Viedenská filharmónia sprevádza Mozartov týždeň už 68. rok a v rámci festivalu sa môžu diváci tešiť na niekoľko koncertov, počas ktorých vystúpia hviezdy súčasnej klasickej hudby. Počas prvého koncertu sa predstavia Joana Mallwitz a Igor Levit diela Mozarta aj Schuberta. Druhý koncert sa sústredí aj na tvorbu Beethovena a zvláštnu súhru Mozartovho "Divadelného riaditeľa" a Salieriho "Prima la musica e poi le parole" budete počuť v rámci tretieho koncertu spoločne s hudbou Haydna.

Mozartov týždeň bude zahájený koncertom Rolandom Villazónom spoločne s Orchestrom Mozartea Salzburgom pod vedením šéfdirigenta Roberta Gonzáleza-Monjasa. Na záverečnom koncerte s Orchestrom Mozarteom Salzburgom pod taktovkou Ivora Boltona a sopranistky Anny Prohasky bude predstavené zameranie Mozartovho týždňa 2025.

Ani komorná hudba nezostane zabudnutá, počas festivalu budete počuť aj Mozartove slávne dua a kvartety, a dokonca bude predstavené aj spoločné dielo Mozarta a Salieriho "Per la ricuperata salute di Ofelia" vytvorené pri príležitosti uzdravenia vtedajšej slávnej speváčky Nancy Stora.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa