Zimná rozprávka na ľade: Tieto rakúske jazerá sú na korčuľovanie najlepšie

2023-12-04 00:00:00 |   |    | 

Keď sú teploty pod nulou a ľadová pokrývka je dostatočne hrubá, môžete sa na rakúskych jazerách korčuľovať, prechádzať či dokonca surfovať. Tieto bývajú v studenom počasí najobľúbenejšie.



 

Korutánsko

Jazero Weissensee je najväčšou trvácne zamrznutou a udržiavanou prírodnou ľadovou plochou v Európe. Od polovice decembra do začiatku marca sa preháňajú po takmer 40 cm hrubej ľadovej pokrývke nielen nadšenci korčuľovania a športov na ľade, ale stretnete tu aj sane s konským záprahom a milovníkov zimnej pešej turistiky, ktorí si užívajú túto výnimočnú prírodnú kulisu. Vlastný odborník na ľad sa so svojim tímom stará o približne 25 km plochu korčuliarskych a curlingových tratí a hokejových ihrísk.

Tiež jazero Rauschelesee v údolí jazier Keutschach, jazero Brennsee v obci Feld am See alebo jazero Längsee, prírodný klenot, jazero Pressegger See, jazero Turracher See alebo jazero Turnersee v blízkosti jazera Klopeiner See pozývajú návštevníkov na množstvo atrakcií a ľadovej radosti pre celú rodinu.

Výnimočným miestom pre korčuliarov je jazero Turracher See na hranici Korutánska a Štajerska: vďaka svojej polohe v nadmorskej výške 1.763 metrov nad morom je pravdepodobnosť jeho zamrznutia veľmi vysoká.

 

Štajersko a Dolné Rakúsko

Jazero Erlaufsee v dolnorakúsko-štajerskej pohraničnej oblasti je mimoriadne vhodné na korčuľovanie, pretože v zime sa kvôli nízko položenému slnku nachádza v tieni a preto rýchlejšie zamŕza.

Keď to v zime na jazere Lunzer See praská a škrípe, majú korčuliari hlavnú sezónu: na jazere, ktoré je známe mimoriadne nízkymi teplotami v jeho okolí – raz tu namerali v blízkosti mesta Lunz mínus 47,1 stupňov – sa rozprestrie hrubá ľadová pokrývka, ktorá premení jazero na najväčšiu prírodnú ľadovú plochu v Dolnom Rakúsku.

 

Salzbursko

Obľúbeným jazerom korčuliarov je jazero Zeller See s rozlohou 4,5 km štvorcových. Častokrát zamrzne aj jazero Irrsee. Potom vznikne jedna z najväčších ľadových plôch v Rakúsku, na ktorej si môžete užiť všetky druhy ľadových športov (korčuľovanie, plachtenie na ľade, curling, pešia turistika).

Na hry a zábavu pozýva aj prírodné ľadové priamo za historickými múrmi mesta Radstadt. Na osvetlenom klzisku na jazere Ritzensee pri Saalfelden-Leogangu si potom môžete užiť zábavu z korčuľovania až do 22,00 hod.

 

Horné Rakúsko

Pred mohutnou kulisou pohoria Totes Gebirge sa korčuliari kĺžu po zamrznutom jazere Almsee, v ktorom sa odráža horský masív a nechávajú svoje pohľady spočinúť na bizarnej zimnej krajine prírodnej chránenej oblasti. Tí, ktorí sa neodvážia ísť na ľad, môžu objavovať krásy okolitej prírody pri pôsobivej zimnej turistike.

Prírodná ľadová plocha na jazere Vordere Langbathsee je prevažne od polovice januára do polovice februára vhodná pre korčuliarov a nadšencov curlingu. Pôsobivá je krása okolitej prírody (jazerá Langbathseen sú chránené prírodné oblasti) a masív pohoria Höllengebirge, ktorý sa tiahne pozdĺž ľavej strany jazera.

 

Burgenland

Keď je dosť dlho zima, stáva sa z jazera Neusiedlersee s rozlohou viac ako 300 km2 najväčšia voľne dostupná a ako mnohí hostia aj potvrdzujú, najkrajšia prírodná ľadová plocha v strednej Európe. Jemné prašťanie pod nohami, rozľahlosť stepného jazera, husté tŕstie okolo jazera ako prírodné ohraničenie – korčuliarov tu čaká nezabudnuteľný prírodný zážitok.

Všetky ľadové plochy sú pohodlne dostupné z plážových parkovísk a nájdete tu aj lavičky na prezutie korčúľ. Laná a rebríky sa nachádzajú na kraji ľadu, ak by sa niekto preboril do plytkej vody. A pretože z pohybu na čerstvom vzduchu určite vyhladnete, je v mestečkách okolo jazera Neusiedlersee otvorené množstvo reštaurácií a vinárničiek, očakávajúcich svojich hostí pochúťkami, ktoré ich zahrejú a posilnia.

 

Tirolsko

V údolí Alpbachtal zamŕzajú malé jazerá veľmi rýchlo a poskytujú zrkadlovo hladké ľadové plochy. Na úpätí Lienzských Dolomitov ponúka jazero Tristachersee romantickú zimnú kulisu pre ľahké prírodné športy. Bezplatnou službou je skibus, ktorý viackrát denne jazdí k hotelu Tristacher See.

Viac ako 7.000 metrov štvorcových ľadovej plochy ponúka jazero v Riede v oblasti Tiroler Oberland, na ktorom sa môžu hostia korčuľovať vďaka umelému osvetleniu až do 24 hodiny. Výnimočným zážitkom je nádherná prírodná ľadová aréna na jazere Piburger See v údolí Ötztal

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Austria Tourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa