Najdlhšia sánkarská dráha sveta je v Rakúsku, dole posvištíte až 14 kilometrov!

2024-01-02 13:30:00 |   |    | 

K najzábavnejším zimným aktivitám malých i veľkých patrí nepochybne sánkovanie. Zabudnite však na obyčajné kopčeky a pripravte sa na poriadny adrenalín. Na týchto miestach budete svišťať dlho a rýchlo!



 

Rakúsko láka na mnohé zimné aktivity. Tým, ktorí sa na lyžiach necítia úplne bezpečne, odporúčame najmä sánkovanie. Sánky či boby si môžete za pár eur požičať priamo v strediskách či horských chatách a výhodou je aj to, že na štart sa často môžete odviezť lanovkou alebo špeciálnym taxíkom. Rakúske hory sú popretkávané množstvom dráh, prinášame vám prehľad podľa jednotlivých spolkových krajín.

 

Korutánsko

V regióne Národného parku Vysoké Taury v Korutánsku nájdete množstvo vynikajúco upravených sánkarských dráh. Patrí k nim i Mallnitz-Jamnigalm, ktorá so svojimi 3,5 km predstavuje jednu z najdlhších osvetlených sánkarských dráh Korutánska. Príjazdová cesta na Jamnigalm slúži v zime na skvelú sánkovačku. Cesta je pre verejnosť uzavretá a premáva na nej iba taxík pre sánkarov a skialpinistov.

Mnoho sánkarských dráh majú dovolenkári na výber aj v regióne Nassfeld Hermagor, kde ich príjemná prechádzka na štart naladí na senzačnú zábavu pri sánkovačke. Požičovne sánok sa nachádzajú na začiatku dráh za 3 až 8 eur. Dráhy merajú od 400 metrov po 3 kilometre a niektoré sú aj osvetlené.

Nezabudnuteľné zážitky pre celú rodinu ponúka aj najdlhšia prírodná sánkarská dráha v Korutánsku na Sonnalm Stubeck v údolí Lieser- Maltatal. Jej začiatok leží vo výške 1700 metrov nad morom a turisti sa tam dostanú pešo alebo taxíkom pre sánkarov.

 

Viedeň

Pri dostatku snehu sa desiatky lúk vo viedenských parkoch menia na sánkarské dráhy. Sánkovačka je možná napríklad v Türkenschanzparku alebo v časti Prátru nazývanej Grüner Prater, kde mesto na kopci na lúke Jesuitenwiese pri teplote od -2° C zriaďuje sánkarskú dráhu s umelým snehom.

 

Horné Rakúsko

Perfektné možnosti na sánkovanie ponúka obec Bad Goisern, kde sa pre odvážnych sánkarov konali už aj Majstrovstvá sveta na prírodnej sánkarskej dráhe. Trockentannrodelbahn, ktorá je čiastočne osvetlená aj v noci, priťahuje všetkých sánkarov ako magnet.

Sánkovať sa je možné aj v Dovolenkovom regióne Pyhrn-Priel – kde si vďaka umelému osvetleniu na 850-metrovej prírodnej dráhe Zottensberg v Rosenau užijete adrenalín až neskoro do noci.

 

Dolné Rakúsko

Jedinečnú sánkovačku zažijú dospelí i deti na osvetlenej asi 3 kilometre dlhej zážitkovej sánkarskej dráhe na Čarovnom vrchu – „Zauberbergu na Semmeringu. Fantastické konštrukcie, tunely a magické svetelné efekty prenesú sánkarov vo dne i v noci do tajuplného sveta Zauberbergu a predstavujú lákavú zmenu oproti lyžovaniu a snowboardingu.

V regióne Mostviertel si opojenie z rýchlosti dokonale užijete na 1500 m dlhej prírodnej sánkarskej dráhe v dedinke Opponitz a Annaberg poteší aj nočných vtákov. Ak je dosť snehu, mení sa zjazdovka pri posuvnom páse Reidl vždy v sobotu večer na sánkarskú dráhu s umelým osvetlením. Dve prírodné sánkarské dráhy s dĺžkou 300 a 400 m ponúka obec Loich v údolí Pielachtal.

 

Salzbursko

Najdlhšia osvetlená sánkarská dráha na svete sa nachádza v stredisku Wildkogel-Arena. Za vzrušujúcimi zážitkami vo vzletných výškach vás i s výstrojom pohodlne dopravia lanovky Wildkogelbahn v Neukirchene alebo Smaragdbahn v Brambergu. Na trase dlhej 14 km prekonajú sánkari neuveriteľný výškový rozdiel 1300 metrov do Brambergu. Povolené je všetko, čo sviští dolu kopcom – rýchle pretekárske sánky, pohodlné klasické sánky i dynamické boby. Jazda trvá v závislosti od zručností asi 30 až 50 minút. Sánkarská dráha je osvetlená po celej dĺžke až do 22:00 hod a ponúka tak extra dávku vzrušenia i dávno po zotmení.

Zjazd Strussing-Zaglau vo Werfenwengu meria 6 kilometrov. K horskému hotelu Sportalm, na terase zaliatej slnkom uprostred lyžiarskej oblasti Werfenweng, vedie po mnohých serpentínach a z časti cez les upravená lesná cesta, ktorá slúži aj na sánkovanie a je ideálna na zimnú turistiku. Ak máte radi pohodlie, nechajte sa hore zaviezť taxíkom pre sánkarov. Pri jazde na sánkach naspäť do údolia vás bude sprevádzať skvostný výhľad na pohorie Tennengebirge.

Prírodná sánkarská dráha Kleinarler Hütte vo výške 1.758 m nad morom je vďaka svojim 6,5 kilometrom najdlhšou v regióne Salzburger Sportwelt. Na Kleinarler Hütte sa dostanete špeciálnym taxíkom alebo asi po 2 hodinách chôdze.  Ďalších 17 sánkarských dráh majú športovci k dispozícii cez deň i v noci aj v ďalších strediskách regiónu Salzburger Sportwelt.

Skvelým zdrojom zábavy a napätia je 3 km dlhá sánkarská dráha v Großarltali, ktorá je síce bez akejkoľvek inej premávky, no rodiny s deťmi si napriek tomu prídu na svoje. Na jej štart sa dostanú buď pešo, alebo sa pohodlne zvezú sánkarským expresom.

Skvelú sánkovačku si môžete užiť aj v Zell am See-Kaprun, napríklad na sánkarskej dráhe Guggenbichl, na celoročnej bobovej dráhe Maisiflitzer alebo sánkarskej dráhe Köhlergraben, na ktorú vás zavezie autobus pre sánkarov.

S vetrom opreteky môžete s celou rodinou svišťať z Hochalm v unkenskom údolí Heutal a z Maria Kirchental v St. Martin bei Lofer v údolí Salzburger Saalachtal

V regióne Hochkönig si môžete zimu užiť pri sánkovačke na piatich osvetlených prírodných sánkarských dráhach: Jufenalm a Kronreith v Maria Alm, Grüneggalm v Dientene a Kopphütte a Reithgut v Mühlbachu. 

O zábavu na sánkach neprídete ani v regióne Saalbach, kde nájdete tri zjazdy so štartom na Spielberghaus, Reiterkogel a Maisalm. 

Po vzrušujúcom dni na lyžiach či snowboarde rodičov i deti určite poteší nemenej napínavá jazda na sánkach v regióne Salzburger Lungau. Dlhokánske zjazdy na prírodných sánkarských dráhach sú zárukou neprekonateľnej akčnej zábavy!

Vďaka umelému osvetleniu sú niektoré sánkarské dráhy otvorené aj po zotmení: po veselom večere na chate sa tak môžete spustiť do údolia v spoločnosti hviezd a Mesiaca.

 

Štajersko

Schladming-Dachstein je jedným z najväčších lyžiarskych regiónov v Rakúsku, ktorý tvorí 7 stredísk zimných športov. Medzinárodné preteky svetového pohára preslávili Schladming-Dachstein aj ďaleko za hranicami tejto krajiny.

Najdlhšia prírodná sánkarská dráha v Štajersku sa nachádza na Hochwurzene. z výšky 1860 m n. m. sa do údolia môžete spustiť po vynikajúco upravenej 7 km trati vďaka umelému osvetleniu až do 23:00 hod.

Aj špeciálne vytýčená sánkarská dráha na Rittisbergu s dĺžkou 3,5 km a nočným osvetlením je jednou z najkrajších prírodných sánkarských tratí v Štajersku. Štvormiestna sedačková lanovka zavezie sánkarov v utorok, stredu a piatok od 19:00 do 22:00 hod na 1.500 m vysoký Rittisberg, kde na nich už čaká rýchla jazda do údolia.

Ostré zákruty a strmé svahy premenia na nevšedný zážitok aj sánkovačku na osvetlenej dráhe štajerského Galsterbergu.

Pohodlná 4-miestna sedačková lanovka Stuhleck dopraví všetkých milovníkov sánkovačky z dolnej alebo strednej stanice na Stuhleck na chatu Friedrichhütte vo výške 1.340 metrov, odkiaľ sa môžu spustiť po kilometrov dlhej prírodnej sánkarskej dráhe na Stuhlecku.

K jedinečným zážitkom patrí aj sánkovačka hore kopcom v zážitkovom svete Grafenwiese v Tauplitzi alebo pri chate Tonnerhütte v Prírodnom parku Zirbitzkogel-Grebenzen, kedy vás večer vlek pohodlne vytiahne až hore na kopec.

 

Tirolsko

Jednu z najdlhších sánkarských dráh v Tirolsku a najdlhšiu prírodnú osvetlenú sánkarskú dráhu v Zillertali nájdete na Hainzenbergu pri obci Zell am Ziller, kde si užijete sánkovačku až na takmer sedemkilometrovej trati.

Stubaital sa pýši až 12 vynikajúco upravenými sánkarskými dráhami. Najdlhšia dráha Tirolska má viac ako 6 kilometrov a vedie z Elferu priamo do centra Neustiftu. Štyri dráhy sú osvetlené a otvorené aj v noci. Veselej sánkovačke po príjemnom večeri na chate počas vašej zimnej dovolenke v Stubaitali tak už nič nestojí v ceste.

Trať najdlhšej sánkarskej dráhy Tirolska sa nachádza v Nauderse v regióne Tiroler Oberland. Má názov Bergkastelrodelbahn, meria 8 kilometrov a na jej štart vo výške 2.200 m n. m., kde si môžete požičať sánky, vás zavezie lanovka.

V závislosti od množstva snehu si rýchly zjazd do údolia môžete užiť až na 16 sánkarských dráhach v regióne Silberregion Karwendel. Jedna z najkrajších tamojších dráh začína pri chate Weidener Hütte a je dlhá 5 kilometrov. Nočné osvetlenie na niektorých tratiach je zárukou veselej sánkovačky aj po zotmení. Lanovky a autobusy pre sánkarov vám uľahčia cestu na štart a na chatách vás radi ponúknu tirolskými špecialitami.

Na nočnej sánkarskej dráhe v Ischgli si užijete 7 kilometrový napínavý zjazd pod hviezdnou oblohou – zábavnejší spôsob ako prekonať 950 výškových metrov by ste hľadali asi márne.

 

Vorarlbersko

Jedna z najdlhších sánkarských dráh vo Vorarlbersku je 5 km dlhá prírodná dráha Schattenlagant v údolí Brandnertal. Vedie cez mnohé menšie i väčšie zákruty po ceste a má tri varianty, ktoré začínajú pri hornej stanici panoramatickej lanovky a končia v obci Brand, naspäť na štart vás zavezie autobus. Rodiny s deťmi určite ocenia 2 km dlhú dráhu v lyžiarskej oblasti Sonnenkopf od hornej po strednú stanicu lanovky.

V lyžiarskej oblasti Sonntag-Stein v Biosférickom parku Großes Walsertal vedie 4,8 km dlhá sánkarská dráha od hornej stanice sedačkového vleku cez horské lúky Oberpartnom, Unterpartnom a Steinbild až k hornej stanici kabínkovej lanovky.

V Laternse prekonajú sánkari na vzrušujúcej 4 km dlhej dráhe 355 výškových metrov. Od dolnej stanice vlekov Innerlaternser Skilifte sa lanovkou alebo pešo dostanete na začiatok sánkarskej dráhy pri cvičnom vleku Gapfohl.

Očarujúca je tiež 3 km dlhá sánkarská dráha, ktorá vedie do údolia od hornej stanice Sonderdach lanovky Bezau v regióne Bregenzerwald. Najobľúbenejšiu nočnú sánkarskú dráhu môžete navštíviť pri vleku Grunholzlift v Au-Schoppernau, kde si špeciálne sánky pripevníte na vlek, ktorý vás najprv vytiahne hore do kopca, odkiaľ sa potom spustíte do údolia. Zábavu na sánkach na 3,5 km dlhej trati ponúka dráha Damüls Uga, 2 kilometre je dlhá dráha v Mellau Dosegg.

V stredisku St. Gallenkirch-Garfrescha sa nachádza najdlhšia osvetlená nočná sánkarská dráha Vorarlberska dlhá 5,5 km. Prírodná sánkarská dráha na vrchu Golm pri Tschaggunse v Montafone má dĺžku 3 km a vlní sa ako had z Latschau do Vandansu. Na štart tejto rodinnej sánkarskej dráhy sa dostanete pohodlne lanovkou Golmerbahn.

Prvá bobová dráha vo Vorarlbersku Alpine-Coaster sa nachádza tiež na vrchu Golm a láka návštevníkov po celý rok. Pri jazde s maximálnou rýchlosťou až 40 km/h sa po 2.600 m dostanete z Latschau do Vandansu, no pripravte sa na 8 šialených minút adrenalínu, skokov, ostrých zákrut a náhlych zmien smeru.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Austria Tourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa