Ušetríte pár eur, prídete o tisíce: Pozor na rizikové aktivity na snehu

2023-12-18 12:00:00 |   |    | 

Počasie už praje aj zimným radovánkam na snehu, ktoré si užívajú deti i dospelí. Lyžovačka nie je lacná záležitosť, no v prípade vážneho zranenia či zrážky s iným lyžiarom sa môže predražiť ešte viac. Pri ktorých športoch je potrebné poistenie, ako si ho nakombinovať a koľko stojí?



 

Slováci čoraz častejšie v zime vyrážajú na dovolenku alebo predĺžený víkend do zahraničia. Veľakrát tam nájdu omnoho lepšie lyžiarske podmienky, pričom ceny skipasov sú len o niečo vyššie alebo aj porovnateľné so Slovenskom. Napríklad v stredisku Stuhleck v rakúskom Semmeringu, ktoré je veľmi populárne aj medzi našincami, denný skipas stojí toľko, čo v Jasnej. Mnoho nadšencov lyžovania, ale aj zimnej turistiky, vyráža aj do Talianska, Švajčiarska či Francúzska, niektorí si odskočia hoci aj na otočku do Poľska.

 

Riskovať sa neoplatí, škody môžu dosahovať aj tisícky eur

Na jednu skutočnosť si však lyžiari, bežkári či snowboardisti musia dať pozor. A to bez ohľadu na to, či sú začiatočníci alebo patria k tým skúsenejším. „Kým na Slovensku pri úraze na zjazdovke postačí verejné zdravotné poistenie, v cudzine je to inak. Pri lyžovačke v Rakúsku, Taliansku, ale aj v Česku či Poľsku sa nespoliehajte iba na Európsky preukaz zdravotného poistenia, ktorý máte od vašej zdravotnej poisťovne. S ním bezplatne získate len zdravotnú starostlivosť v rozsahu, ktorý je štandardom pre danú krajinu. Kryje nevyhnutné ošetrenie alebo operačné zákroky pri akútnych stavoch vo verejných zdravotníckych zariadeniach, ale starostlivosť v súkromných zariadeniach si budete platiť z vlastného vrecka. Takisto hospitalizáciu či zakúpené lieky v lekárni. Ak by bol potrebný zásah leteckej záchrannej služby, aj ten vás môže vyjsť poriadne draho,” opisuje Jaroslav Krajňák, riaditeľ pre neživotné poistenie FinGO.sk.

Poisťovne poznajú situácie, keď si lyžiar v cudzine po zrážke na svahu zlomil oba členky, museli ho operovať a poisťovňa mu vyplatila takmer 10-tisíc eur. V inom prípade sa poistenému lyžiarovi zachytila lyža vo chvíli, keď vystupoval z lanovky. Skončilo to otrasom mozgu aj zlomenými rebrami. Od poisťovne dostal 7-tisíc eur.

Preto je dôležité pred vycestovaním do cudziny uzavrieť si poistenie. Každé cestovné poistenie automaticky kryje aj bežné rekreačné športy. Základný balík by mal obsahovať nielen poistenie liečebných nákladov, ale aj asistenciu a zodpovednosť za škodu. „Na svahu sa môžete zraniť, ale aj nechtiac ublížiť iným. Z poistenia zodpovednosti poisťovňa uhradí aj škody, ktoré spôsobíte tretím stranám. Ak napríklad zrazíte lyžiara na rakúskej zjazdovke, môže si od vás vymáhať náklady na prevoz do nemocnice, ošetrenie a lieky, ale aj o výdavky na rekonvalescenciu, náhradu príjmu či zničené lyžiarske vybavenie,“ opisuje odborník. 

 

Koľko stojí poistenie v rámci Európy jednotlivca či 4-člennú rodinu

Riskovať sa teda neoplatí a poistenie peňaženku nezabolí až tak veľa.  „Za základný balík poistenia v rámci Európy, ktorý by obsahoval liečebné náklady, zodpovednosť za škodu a asistenčné služby, klient zaplatí od 1,15 eura do 1,80 eur za deň. Pri 7-dňovej lyžovačke ho bude stáť zhruba od 8 eur do 12 eur. Ak sa na lyžovačku vyberie 4-členná rodina s dvoma deťmi, toto poistenie ich môže stáť od 3 do 6 eur za deň a pri 7-dňovej lyžovačke zaplatia najmenej 23 eur,” vyčíslil Krajňák z FinGO.sk. Ceny sa v rôznych poisťovniach líšia, aj preto sa oplatí porovnať ponuky viacerých poisťovní.

Čo sa týka poistného krytia, je na vás, na aké situácie chcete byť chránený. Základný balík poistenia môže obsahovať liečebné náklady, zodpovednosť za škodu a asistenciu. Rozšírený balík vám môže pokryť aj iné nečakané škody, ktoré sa môžu prihodiť. Môžete si pripoistiť napríklad storno zimnej dovolenky či právne služby, ľudia si bežne pripoisťujú stratu a krádež batožiny alebo úrazy, ktoré im môžu pokryť napríklad trvalé následky úrazov, ak by si pri páde poškodili chrbticu a podobne.

 

Pozor na rizikové aktivity ako je skialpinizmus či jazda na skútri

Poisťovne zároveň rozlišujú, či sa klient venuje športom len rekreačne alebo ich vykonáva súťažne, prípadne obľubuje rizikovejšie športy. „Ak si človek dopraje väčší adrenalín, napríklad skialpinizmus, freeride lyžovanie alebo zážitkovú jazdu na snežnom skútri, tieto rizikové športy si musí pripoistiť, takže si za poistenie priplatí. Ak by sa napríklad dvojica skialpinistov v zime vydala do Rakúska či Talianska, za 3 dni za poistenie zaplatí od 16 do 30 eur. Dlhšie 7-dňové prechody ich môžu stáť od 38 do 70 eur v závislosti od poisťovne,” hovorí odborník.

Mimochodom, ak máte v poistke bytu či domu dojednané aj poistenie zodpovednosti za škodu, to vám môže pomôcť aj pri lyžovačke. Ale pozor - ak ide o lyžovačku v zahraničí, musíte si skontrolovať územnú platnosť poistenia. „Keď má klient dojednané poistenie zodpovednosti v rámci poistenia nehnuteľnosti a domácnosti, tak prípadné náklady za škody voči tretím stranám budú hradené z tohto poistenia. Ak je toto poistenie dobre nastavené a má platnosť aj v krajine, do ktorej klient vycestoval, nemusí si zodpovednosť dopoisťovať v rámci cestovného poistenia,” radí Krajňák.

 

Zimná turistika a rizikovejšie športy na Slovensku

Premýšľate, či potrebujete poistenie aj pri lyžovačke či iných zimných športoch na Slovensku? Najmä pri rizikovejších aktivitách áno. „Ak sa chystáte na lyžovačku na Slovensku a utrpíte úraz, náklady na ošetrenie vám pokryje verejné zdravotné poistenie. Pokiaľ by však k úrazu došlo pri rizikovejších aktivitách ako je skialpinizmus, freestyle lyžovanie či jazda na snežnom skútri, poisťovňa vám môže odmietnuť preplatiť náklady na zásah horskej služby vrátane prepravy vrtuľníkom. V tomto prípade je dobré uzavrieť si balík poistenia, ktorý zahŕňa rizikový šport, zodpovednosť a horskú službu. Aj v prípade zimnej horskej turistiky odporúčam, aby si klienti poistili minimálne horskú službu, čo ich stojí zhruba od 70 centov za deň,“ radí odborník.

 

Kedy sa viac oplatí celoročné poistenie

Poistenie do hôr môže byť aj súčasťou celoročného cestovného poistenia ako bonus. „Ak vyrážate na lyžovačku do zahraničia viackrát počas sezóny alebo si cez rok doprajete viac dovoleniek či predĺžených víkendov, rozumnejšie bude uzavrieť si celoročné poistenie. Vyjde cenovo výhodnejšie a vo väčšine poisťovní automaticky obsahuje aj poistenie do hôr zdarma. Ak by ste si do balíčka navolili napríklad liečebné náklady, zodpovednosť za škodu, úraz, batožinu, záchrannú činnosť a asistenčné služby, ročne vás takéto celoročné poistenie v rámci Európy môže stáť od 48 do 76 eur. Ak by ste si pripoistili aj rizikové športy, zaplatíte viac ako dvojnásobok,” doplnil Jaroslav Krajňák.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TS

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa