Fantastická novinka pri Košiciach: V Gombaseku otvorili nový zipline

2024-04-23 20:00:00 |   |    | 

Areál Gombaseku zažíva nebývalý rozmach. Po tom ako v uplynulých dňoch verejnosť hlasovaním odmenila rekonštrukciu kúrie Andrássyovcov cenou Fénixa za najkrajšiu obnovenú pamiatku na Slovensku, dnes slávnostne otvorili zážitkový Zipline, ktorý vedie ponad Gombasecký areál, ako aj novú expozíciu historických artefaktov. Okres Rožňava tak získal atrakciu príťažlivú pre domácich i zahraničných turistov.



 

Širšie okolie Gombaseku, ležiaceho v časti obce Slavec, sa pýši hneď niekoľkými ďalšími  významnými jaskyňami a kultúrnymi pamiatkami, ktoré priťahujú návštevníkov vyhľadávajúcich oddych  počas celého roka.

Projekt lanovej dráhy Zipline Gombasek prinesie do areálu chýbajúci prvok v tejto ponuke atrakcií, a to adrenalínový zážitok. Ten by mal byť následne spolu s kúriou a novou historickou expozíciou  „Leží tam poklad ukrytý“ nosnou motiváciou pre dlhodobejšie zotrvanie turistov v lokalite Gombasek po dokončení ubytovacích zariadení.

 

Najdlhší zipline v Košickom kraji

Prioritou projektu v Gombaseku bolo vystavanie lanovej dráhy s dĺžkou približne 500 metrov, ktorá prepája kemping s areálom bývalého kláštora. Jeho štartovacia stanica sa nachádza priamo v kempingovom areáli na vyhliadkovej veži.

Vďaka tejto novej atrakcii sa návštevníci prevezú vzduchom ponad celý rozsiahly areál až ku koncovej stanici, ktorá sa nachádza pri pozostatkoch historického pavlínskeho kláštora. Ide o sakrálnu pamiatku, ktorá sa, vďaka podpore z grantového programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita, stala súčasťou náučného chodníka Gombasek už v roku 2017.

O rozvoj, zveľadenie a revitalizáciu nového turistického areálu sa od roku 2016 stará Občianske združenie pre rozvoj Gombaseku. Okrem lanovej dráhy sa OZ stará aj o ruiny pavlínskeho kláštora zo 14. storočia ako aj o blízku zvonicu, ktorá zároveň slúži ako vyhliadka na zvyšky kláštora. Komplexnosť areálu tejto novej turistickej atrakcie na Gemeri je každý rok dotváraná novými prvkami infraštruktúry a služieb.

Realizácia lanovej dráhy sa napriek covidovému obdobiu a zmenám súvisiacim so zdražovaním stavebných materiálov dočkala úspešného konca. Z plánovanej 750 metrovej dráhy s jednou zastávkou sme museli prikročiť k jej skráteniu na 500 metrov a z pôvodných troch veží určených pre lanovú dráhu postaviť iba dve. Napriek celkovému zmenšeniu projektu, zachováva sa jeho jedinečnosť v tomto regióne ako i vizuálna pútavosť pri pohľadoch z diaľky tak, ako sme plánovali,“ opísal priebeh realizácie projektu Örs Orosz, predseda Občianskeho združenia Pre rozvoj Gombaseku.

Realizátor projektu plánuje v rámci zabezpečenia údržby a chodu lanovej dráhy tiež vytvoriť minimálne dve nové pracovné miesta. Nová adrenalínová atrakcia by mala byť pre verejnosť otvorená najmä počas letnej sezóny.

 

Lokalita bohatá na atrakcie

Nepochybne najväčším turistickým lákadlom Gombaseckého areálu je dnes verejnosťou obľúbená Gombasecká jaskyňa, ktorá je zaradená do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Návštevníci však môžu z Gombaseku vychádzať na výlety aj do Krásnohorskej jaskyne, na Brzotínske skaly, k Margitinmu prameňu a k vyhľadávanej Silickej ľadnici.

Súčasťou areálu je tiež kemping Gombasecký tábor, s bazénom, chatkami a športovými ihriskami. Príjemné prostredie poskytuje priestor na kemping pre 17 karavanov a až 100 stanov, ktoré využívajú tisíce účastníkov každoročného letného hudobného festivalu Gombasecký letný tábor.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ts

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa