Lesné plody nechajte zvieratám, za ich zber hrozí v chránených územiach poriadne mastná pokuta

2023-08-07 08:00:00 |   |    | 

Zbierať lesné plody v národných parkoch a ďalších chránených územiach, kde platí tretí a vyšší stupeň ochrany, je možné len na vyhradených miestach. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák. Podotkol, že národné parky spoločne s políciou pripravujú akcie proti nelegálnym zberačom, ktorí plody zbierajú na komerčné účely.



 

"Vyhradené miesta sú napríklad v národných parkoch Slovenský raj, Slovenský kras, Veľká Fatra, ale tiež v prírodnej rezervácii Vydrica," uviedol Ferenčák. Lesné plody, predovšetkým čučoriedky, maliny, brusnice, jahody či huby, je tiež možné zbierať len na vlastnú spotrebu. Zároveň vlastníci, správcovia či nájomcovia nie sú obmedzovaní pri zbere na pozemkoch.

"Zberačom na komerčné účely sa snažia v prvom rade dohovoriť, pokuty sú krajným riešením. V blokovom konaní im hrozí pokuta do 300 eur, ako aj odobratie nazbieraných lesných plodov a náradia," ozrejmil Ferenčák s tým, že v správnom konaní môže byť za daný priestupok uložená pokuta do 3319,39 eura a prepadnutie veci.

Upozornil, že enormný zber lesných plodov poškodzuje prírodu a vzácne ekosystémy národných parkov. Jeden zberač podľa neho dokáže so zbernými pomôckami nazbierať desiatky litrov lesných plodov denne. "Lesné plody majú pritom nasýtiť predovšetkým pôvodných obyvateľov lesa," podotkol.

Nadmerným zberom prichádzajú živočíchy o prirodzenú potravu. Dôsledkom býva aj neželaná kolízia či snaha zvierat zaobstarať si potravu v iných lokalitách. "Nezriedka sa pohybujú aj mimo turisticky značených chodníkov, čo neraz súvisí i s rizikom lesných požiarov," dodal.

Ministerstvo odporúča v prípade podozrenia na porušovanie pravidiel obrátiť sa na príslušnú správu národného parku, chránenej krajinnej oblasti, políciu či zelenú linku envirorezortu.

Problémom je nelegálny obchod s nazbieranými lesnými plodmi v blízkosti ciest. "Túto problematiku však legislatíva rezortu životného prostredia nerieši. Patrí totiž do kompetencie Slovenskej obchodnej inšpekcie," doplnil Ferenčák.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa