Múzeá a letná sezóna

2010-08-25 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Prvé slovenské Detské múzeum spestrí nielen letné, ale aj neskoršie aktivity chlapcov a dievčat v Bratislave. Otvorili ho 1. júna v sídelnej budove Slovenského národného múzea. Aktivity slovenských múzeí počas letnej sezóny.



Okrem pravidelných výstav je tam k dispozícii laboratórium a všeličo sa môžu naučiť aj na tvorivých dielňach. Najmenším do štyroch rokov je určený herný priestor a pre všetkých kino i kaviareň.

"Pre deti organizujeme počas letných prázdnin aj denné tábory," uviedla Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie Slovenského národného múzea (SNM). Nielen najmenších môže lákať výstava z Národného múzea v Prahe Hračky našej Katky. Predstaví typické hračky prvej polovice 20. storočia a potrvá do konca októbra.

 

  • Prírodovedné múzeum SNM na počesť 130. výročia narodenia M. R. Štefánika od júla do októbra pripravilo výstavu cudzokrajnej etnografie pod názvom Štefánik a Tahiti.  Expozícia Skalné umenie strednej Ázie vo fotografiách Pavla Lisého (júl-august) sprístupní návštevníkom mystické obrazy zo skalných stien. Tradičná hubárska poradňa potrvá do 15. novembra, SNM ju organizuje v spolupráci so Slovenskou mykologickou spoločnosťou.
  • Na Bratislavskom hrade láka záujemcov prvá expozícia po čiastočnej rekonštrukcii tejto národnej kultúrnej pamiatky. V jej Klenotnici je výstava ARS LITURGICA – Zlatníctvo v službách liturgie. Obsahuje reprezentatívny výber sakrálnych klenotov z drahých kovov používaných v slovenských farnostiach od 14. storočia po súčasnosť.
  • Vo výstavnom pavilóne Podhradie sprístupnili v júni dve expozície. Svet na odchode je jedinečným pohľadom na miznúcu roľnícko-pastiersku civilizáciu prelomu 19. a 20. storočia. Pripravilo ju Slovenské národné múzeum v Martine. Druhú výstavu uvidíme zásluhou španielskeho ministerstva zahraničných vecí a spolupráce. Má názov Víza k slobode, Španielski diplomati a holokaust.
  • Pracovisko SNM Kaštieľ Dolná Krupá poteší najmä priaznivcov hudby dvoma tematickými výstavami. Jedna je venovaná životu a dielu významného hudobného skladateľa Eugena Suchoňa a druhá predstavuje šikovnosť a nápaditosť rôznych slovenských tvorcov najdlhšieho ľudového hudobného nástroja fujary.
  • Múzeum na hrade Červený Kameň pre letnú sezónu otvorilo dve výstavy, ktoré potrvajú do 30. septembra. Návrat k stratenej kráse predstavuje reštaurované historické zbrane a iné diela zo zbierok múzea. Výstava Pôvodne to bolo takto? dobovými fotografiami aj zo zahraničných inštitúcií dáva nahliadnuť ako pred rokom 1945 vyzerali priestory dnes už neexistujúcich slovenských kaštieľov. Opäť nebudú chýbať nočné prehliadky hradu a iné podujatia pre rôzne vekové kategórie.
  • V neďalekej Modre pripravilo Múzeum Ľudovíta Štúra na začiatok septembra Slávnosti hliny. Okrem medzinárodného seminára o figurálnej keramickej plastike bude pre verejnosť 4. a 5. septembra Keramický jarmok so štylizovaným hrnčiarskym sprievodom.
  • Múzeum slovenských národných rád v Myjave prichystali výstavu o vysťahovalectve Myjava v Amerike (14.6.-3.9.) a spomínané výročie významného Slováka si uctí expozíciou Štefánik a Bradlo (21.7.-31.10.).
  • Jedno z najnavštevovanejších slovenských múzeí sídliace v Bojnickom zámku pripravilo výstavu Naše kresťanské mená. Mnohí návštevníci zistia, po ktorom svätcovi sú pomenovaní a aké hodnoty on vyznával. Dva júnové víkendy sú rezervované na podujatie Rozprávkový zámok, ktoré tentoraz bude v znamení drevenej bábky Pinocchia. Umenie a gastronómia budú dominovať na Slávnostiach života (27.-29.8.).
  • Leto na Spišskom hrade s tajomnými nocami každú sobotu v júli a auguste pripravuje Spišské múzeum v Levoči.
  • Múzeum Betliar bude mať v júni zábavnú výstavu Vedecká hračka a potom vyše dva mesiace aj degustačnú expozíciu Tá pravá šálka kávy.

 

Vyberte sa na prechádzku k pyramídam

SNM vo svojom Archeologickom múzeu na Žižkovej ulici v Bratislave sprístupnilo návštevníkom technologickú novinku, ktorá im umožní vrátiť sa o tisíce rokov späť do čias faraónov. Interaktívny kiosk Večný Egypt, ktorý vezme fanúšikov egyptológie na cestu časom, darovala Slovenskému národnému múzeu spoločnosť IBM.

Virtuálni cestovatelia môžu prostredníctvom kiosku spoznávať krásy starého Egypta a vybrať sa na poznávací výlet k trom významným pamiatkam – pyramídam a Sfinge v Gize, Luxorskému chrámu a Tutanchamonovej hrobke v Údolí kráľov.

Kiosk je nadstavbou k virtuálnemu prostrediu dostupnému na webovej stránke Eternal Egypt a ponúka jedinečnú skúsenosť ponoriť sa do tajov starého Egypta. Návštevníci múzea si môžu v kiosku vybrať prehliadku so sprievodcom alebo spoznávať pamiatky a jednotlivé cenné artefakty na vlastnú päsť. V Tutanchamonovej hrobke napríklad uvidíte všetky artefakty, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v Egyptskom múzeu v Káhire tak, ako ich našiel v roku 1922 Howard Carter.

 

 

Slovenské národné múzeum
Vajanského nábr.č. 2, P.O.BOX 13, 810 06 Bratislava 16
Tel. +421 2 59 34 91 11, +421 2 59 34 91 21
Fax: +421 2 52 92 43 44
E-mail:
sekretariat@snm.sk
www.snm.sk, www.klubpriatelovsnm.sk
Informácie o výstavách : 02/ 59349 141
E-mail:
programy@snm.sk 

 

Zdroj/autor: snm, tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 11. máj. 2024. Meniny má Blažena.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa