ČESKO Zámok Kratochvíle

2009-06-28 08:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Od minulého roka je sprístupnená verejnosti nová prehliadková trasa zámku Kratochvíle.



Po prevedenom náročnom reštaurovaní šťukovej a maliarskej výzdoby poschodia vily dochádza po viac než 30 rokoch k prezentácii zariadenia interiérov zodpovedajúcich dobe pôsobenia posledných Rožmberkovcov – Viliama z Rožmberka a Petra Voka, teda konca 16. a začiatku 17. storočia.

Po mnohých rokoch majú návštevníci zámku príležitosť uvidieť Veľkú zlatú sálu v podobe svojho pôvodného využívania. Táto sála predstavuje skutočný vrchol renesančného šťukového umenia s replikou pôvodnej ornamentálnej dlažby. V sále je priestor aj pre hudobníkov, ktorých v súčasnosti pripomínajú historické hudobné nástroje. Okrem toho sú po prvýkrát sprístupnené aj ďalšie miestnosti – pracovňa a spálňa Petra Voka, Veľká predizba, Zlatá izba a Vladárova izba.

Po novom môžu návštevníci navštíviť dvornú svetelnú sálu s náročnou maliarskou výzdobou a novým norimberským lustrom, ktorý je majstrovským rezbárskym dielom. V druhej sále je nainštalovaná izba Jana Zrinského, synovca Viliama z Rožmberka a Petra Voka. Turisti uvidia aj jeho posteľ.

Veľmi dôležitým priestorom je obnovená horná sála vily, ktorá by mala prevziať funkciu zlatej sály – teda spoločenskú, koncertnú a reprezentačnú. V lete ju oživujú koncerty a divadelné predstavenia. Zrekonštruované bolo tiež hlavné schodisko, kde budú umiestnené tri renesančné sochy znázorňujúce nádej, lásku a vieru.

 

Na mieste dnešného zámku stál pôvodne hospodársky dvor nazývaný Leptáč, ktorý v roku 1569 venoval Viliam z Rožmberka regentovi rožmberského dominia a známemu budovateľovi juhočeských rybníkov Jakubovi Krčínovi z Jelčan. Krčín na týchto miestach postavil nový dvor, okolo ktorého zriadil rozsiahlu loveckú oboru. Takto pôvabne položený dvor sa rožmberskému vladárovi zapáčil natoľko, že ho v roku 1579 zamenil s Krčínom za mestečko Sedlčany s 10 dedinami. V roku 1538 poveril Viliam z Rožmberka vlašského staviteľa Baldassara Maggiho z Arogna, aby mu postavil podľa vzoru talianskych vil v susedstve Leptáča nový lovecký zámok. Stavba celého areálu bolo dokončená behom 6 rokov (1583-1589), vrátane rozsiahlej maliarskej a šťukovej výzdoby, ktorou boli poverení maliar Georg Widman a taliansky šťukatér Antonio Melana.

 

 

 

Státní zámek Kratochvíle

384 11 Netolice
Tel.: +420 388 324 380
E-mail: kratochvile@budejovice.npu.cz
Web: www.zamek-kratochvile.eu

 

Zdroj/autor: 133premier, CzechTourism, zamekkratochvile, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa