Nešťastiu sa dalo vyhnúť: Loď varovala pred nárazom do mosta, šesť ľudí zrejme neprežilo

2024-03-27 10:00:00 |   |    | 

V Baltimore na východnom pobreží Spojených štátov sa v utorok okolo 01.30 h miestneho času (6.30 h SEČ) zrútil štvorprúdový cestný most Key Bridge (Francis Scott Key Bridge), keď do jedného z pilierov narazila nákladná loď. Nešťastie si zrejme vyžiadalo šesť obetí na životoch.



 

V odtajnenej správe americkej Agentúry pre kybernetickú a infraštruktúrnu bezpečnosť (CISA) sa v utorok uvádzalo, že kontajnerová loď Dali "stratila pohon", keď opúšťala prístav mesta Baltimore, a varovala predstaviteľov štátu Maryland pred možným nárazom. Posádka upozornila úrady, že prestala loď ovládať, uvádzalo sa v správe.

"Plavidlo upovedomilo ministerstvo dopravy štátu Maryland, že posádka stratila nad loďou kontrolu a možný je náraz do mosta," spresňovala správa a dodala: "Plavidlo narazilo do mosta a spôsobilo jeho úplné zrútenie."

 

Najskôr sa zrútila časť mosta v bezprostrednom okolí nárazu a krátko nato aj priľahlé mostné úseky. Loď po náraze začala horieť a potopila sa. Vo vode sa ocitlo viacero áut, čo podľa šéfa miestneho hasičského zboru Jamesa Wallacea potvrdil aj sonar. Ich počet zatiaľ nie je známy. Lodnú dopravu v okolí mosta dočasne pozastavili.

V čase zrútenia na moste pracovalo najmenej osem ľudí, ktorí opravovali výmole, uvádza ČTK. Podľa Wallacea jednu osobu "vo veľmi vážnom stave" hospitalizovali a záchranári z vody vytiahli aj ďalšiu osobu bez zranení. Zvyšných šesť je ale pravdepodobne po smrti. Marylandská polícia podľa agentúry Reuters uviedla, že vzhľadom na nízku teplotu vody a dobu, ktorá uplynula od zrútenia mosta, existuje len malá nádej, že by sa nezvestní našli živí.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR, ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa