Na východe USA sa zrútil cestný most s autami a ľuďmi: Obrovské nešťastie zachytilo VIDEO

2024-03-26 15:00:00 |   |    | 

V Baltimore na východnom pobreží Spojených štátov sa dnes zrútil štvorprúdový cestný most, do ktorého predtým narazila nákladná loď. Zatiaľ nie je jasné, či si kolaps 2,5 kilometra dlhej stavby vyžiadal obete, podľa hasičov však do vody spadlo niekoľko vozidiel a najmenej sedem ľudí, údaje sa však rozchádzajú.



Dvoch ľudí sa zatiaľ podarilo zachrániť, jeden je vo vážnom stave. Posádka plavidla je v poriadku. Guvernér štátu Maryland Wes Moore vyhlásil kvôli nehode stav núdze. Príčinu incidentu úrady vyšetrujú, absolútne nič ale podľa nich nenasvedčuje tomu, že by išlo o terorizmus.

Miestna polícia dostala oznámenie, že do mosta Francis Scott Key Bridge cez rieku Patapsco narazilo veľké plavidlo, okolo 1:30 miestneho času (6:30 SEČ), uviedla agentúra Reuters. Na záberoch zverejnených serverom Fox Baltimore je vidieť tmavú konštrukciu mosta, ktorý sa následne prepadne do vody.

"Všetky jazdné pruhy sú v oboch smeroch uzavreté kvôli incidentu na Key Bridge na ceste I-695. Doprava je odklonená," uviedli marylandské úrady. Podľa starostu mesta Brandona Scotta na mieste zasahujú záchranári.

 

 

Údaje o nezvestných sa mierne rozchádzajú. Veliteľ baltimorských hasičov James Wallace hovoril o pátraní po siedmich ľuďoch, ale toto číslo sa podľa neho môže zmeniť. Hasičom sa zatiaľ podarilo zachrániť dve osoby, jedna má ale vážne zranenia, druhá podľa nich odmietla starostlivosť.

Šéf komunikácie baltimorského hasičského zboru Kevin Cartwright predtým hovoril až od 20 nezvestných. "Vieme, že v rieke Patapsco je teraz až 20 ľudí a niekoľko vozidiel," Cartwright stanicu CNN. "Teraz sa sústredíme na snahu zachrániť a vyslobodiť týchto ľudí," dodal. Podľa neho je zatiaľ príliš skoro na to, aby sa vedelo, koľko ľudí presne nehoda zasiahla, ale označil zrútenie mosta za "rozvíjajúcu sa udalosť s hromadným nešťastím".

Podľa bóje, ktorá zhromažďuje údaje pre Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA), dnes ráno teplota rieky predstavovala asi osem stupňov Celzia.

"Sme vďační za statočných mužov a ženy, ktorí vyvíjajú úsilie na záchranu zasiahnutých, a modlíme sa za bezpečnosť všetkých," uviedol vo vyhlásení marylandský guvernér Moore. Uviedol tiež, že pracuje na nasadení federálnych zdrojov. Na mieste bol tiež Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Na moste sa v čase nárazu nachádzalo niekoľko vozidiel, vrátane jedného o veľkosti ťahača s návesom. Baltimorské úrady uviedli, že do rieky mohlo spadnúť sedem áut, ale podotkli, že si číslom nie sú isté. Podľa Cartwrighta na moste "visí nejaký náklad", čo vytvára nebezpečné a nestabilné podmienky, kvôli ktorým záchranári pracujú opatrne. "Jedná sa o hrozivý stav núdze," povedal.

 

Do piliera mosta narazila nákladná loď Dali plávajúca pod singapurskou vlajkou. Podľa webu MarineTraffic.com plavidlo opustilo Baltimore o jednej hodine ráno miestneho času a smerovalo do Kolomba na Srí Lanke. Obaja lodivodi aj zvyšok posádky sú v poriadku. Spoločnosť Synergy Marine Group, ktorá loď prevádzkuje, uviedla, že nemá žiadne správy o zranených na palube.

Príčina zrážky zatiaľ nebola stanovená a majitelia aj manažéri plavidla spolupracujú s úradmi, uviedla Synergy Marine Group. Plavidlo vlastní singapurská spoločnosť Grace Ocean Pte.

Kontajnerová loď bola v čase nehody prenajatá prepravnej spoločnosti Maersk, uviedla dánska spoločnosť vo svojom vyhlásení. "Sme zdesení tým, čo sa stalo v Baltimore, a naše myšlienky sú so všetkými postihnutými," povedala vo vyhlásení.

V júli v roku 2016 loď narazila do prístaviska v Antverpách, keď sa ho snažila opustiť cestou do Bremerhavenu. Podľa serveru vesseltracker.com spôsobila značné škody.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa