Lahôdka, ktorá zabíja: Po konzumácii korytnačieho mäsa na Zanzibare zomrelo deväť ľudí

2024-03-12 09:00:00 |   |    | 

Po konzumácii mäsa z morskej korytnačky na zanzibarskom ostrove Pemba zahynulo osem detí a matka jedného z nich, a ďalších 78 ľudí muselo byť prevezených do nemocnice. S odvolaním sa na sobotné oznámenie zanzibarských ostrovov o tom informuje denník The Guardian.



Mäso z morských korytnačiek je na Zanzibare považované za lahôdku, ale niekedy dochádza k úmrtiam na otravu po jeho požití. Dospelá osoba, ktorá zomrela v piatok neskoro večer, bola matkou jedného z detí, ktoré po zjedení korytnačieho mäsa zomrelo skôr. Lekár Haji Bakari agentúre AP povedal, že mäso bolo skonzumované v utorok a že všetky obete ho jedli.

Otrava po požití mäsa z morských korytnačiek je vzácna, ale môže byť smrteľná. Predpokladanou príčinou tejto otravy je nahromadenie chelonitoxínu, na ktorý nie je protilátka, v tkanivách korytnačiek v dôsledku konzumácie toxických rias. Kontaminované korytnačky nevykazujú známky choroby.

Úrady Zanzibaru, ktorý je poloautonómnou súčasťou východoafrickej Tanzánie, na miesto vyslali tím na riešenie katastrof, ktorý vyzval ľudí, aby sa vyhýbali konzumácii morských korytnačiek. V novembri 2021 zomrelo na ostrove Pemba po konzumácii korytnačieho mäsa sedem ľudí, vrátane trojročného dieťaťa, a traja ďalší boli hospitalizovaní.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa