Colníci odhalili sieť pašerákov: Antické mince za 1,5 milióna mali úplne všade

2024-02-29 09:00:00 |   |    | 

Colníci vo Francúzsku odhalili sieť pašerákov vzácnych antických mincí zo 7. až 6. storočia pred naším letopočtom. Skupina mince vyhľadávala v Turecku a skryto ich dovážala cez Rakúsko, Holandsko a Švajčiarsko do Francúzska, kde ich predávala, napísala agentúra AFP.



V roku 2021 rakúski colníci náhodou narazili na balíček, ktorý obsahoval aj mince. Zásielka bola určená pre firmu s niekoľkými pobočkami vo Francúzsku. Na jar 2022 colníci v sprievode archeológa v jednom byte našli 8597 zlatých, strieborných a bronzových mincí. Časť ich bola pokrytá hlinou a podľa odborníka jednoznačne pochádzala z nelegálnych prieskumov archeologických lokalít v tureckej Anatólii.

Majiteľ bytu podľa kriminalistov už pred zásahom predal viac ako 7000 podobne starých a vzácnych mincí. Celková cena nájdených a vypátraných mincí sa odhaduje na 1,5 milióna eur. "Došlo nám, že sú úplne všade. Nachádzali sme mince v televíznom stolíku, vo vrecúšku v mrazničke, v krabičkách všade po byte," popísal nález jeden z colníkov stanici France Inter.

Na prípade spolupracovali aj turecké úrady, ktoré zadržali niekoľko ľudí pre podozrenie z obchodu s kultúrnym dedičstvom. Ich praktiky sú podľa colníkov porovnateľné s metódami obchodníkov s drogami.

"Mince obvykle kradnú v dedinách ľudia, ktorí majú veľmi zlé postavenie. Mafiáni im dajú detektory kovov, aby mohli hľadať poklady v oblastiach, o ktorých počuli od svojich predkov ako o historicky významných. Nájdené predmety od nich potom pašeráci vykupujú a rozhodne za ne neplatia ceny, ktoré majú na európskom trhu," opisuje vyšetrovateľka z tímu colníkov.

Podľa historikov najväčší poklad sa našiel vo vreci na odpadky v pivnici prehľadávaného domu. V utierke tam boli zabalené dve mince s nápismi v gréčtine. Numizmatici z Louvru jednu z nich identifikovali ako magickú mincu a druhú ako "oslobodzujúcu". Na jej držiteľa sa totiž nevzťahovala povinnosť roboty.

Kriminalisti vo Francúzsku zadržali dvoch ľudí, ktorým hrozí až desať rokov väzenia a pokuta 15 miliónov eur, teda čiastka zodpovedajúca desaťnásobku hodnoty zabavených cenností.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa