Slovenské železnice už ponúkajú vlaky do Chorvátska: Čím skôr, tým nižšia cena

2024-01-25 00:00:00 |   |    | 

Podľa údajov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) cestovalo minulý rok do Chorvátska vlakom presne 18 960 cestujúcich, čím sa ich počet zvýšil o 115 percent. Ešte vyšší nárast (144 percent) zaznamenal národný dopravca pri vozidlách, ktorých odviezol 2 466 (z toho 1 829 bolo motoriek a 637 áut). Vlaky z Bratislavy do Splitu budú jazdiť aj tento rok a ZSSK už spustila predpredaj lístkov.



 

Vlaky do Chorvátska vypravuje ZSSK v spolupráci s rakúskym dopravcom Österreichische Bundesbahnen (ÖBB). Jazdiť budú od  3. mája do 5. októbra trikrát do týždňa. Ako priblížil hovorca Dominik Drevický, z bratislavskej stanice Nové Mesto budú vyrážať každú stredu, piatok a nedeľu o 15:26 (respektíve o 16:01 zo stanice Bratislava - Petržalka) a cesty zo Splitu sú naplánované na pondelky, štvrtky a soboty o 17:29.

Premávať budú vlaky EuroNight s klimatizovanými vozňami na sedenie, lôžkovými vozňami i ležadlovým vozňom. Ceny lístkov sú podľa Drevického premenlivé, závisia od času nákupu i záujmu cestujúcich. "Čím skôr sa cestovný lístok kupuje, tým môže byť cena výhodnejšia," priblížil. Cena lístka na sedenie pre dospelého v kategórii zvýhodneného cestovného s možnosťou vrátenia lístka za určitých podmienok sa začína na sume 39,90 eura.

 

Lístky sú rozdelené do troch kategórií:

- Sparschiene (najlacnejšie cestovné – limitované, bez možnosti vrátenia)

- Sparschiene Komfort (zvýhodnené cestovné – možnosť vrátenia za určitých podmienok)

- Standard (možnosť vrátiť kedykoľvek pred odchodom vlaku)

Ceny cestovných lístkov vo všetkých kategóriách sú dynamické. To znamená, že závisia od času nákupu, ale aj od záujmu kupujúcich. Ceny Sparschiene Komfort (jedným smerom) začínajú od:

- miesto na sedenie pre dospelého: od 39,90 €,

- miesto na sedenie pre dieťa do 15 rokov: od 19,90 €,

- ležadlo v 6-miestnom kupé pre dospelého: od 59,90 €,

- ležadlo v 6-miestnom kupé pre dieťa do 15 rokov: od 34,90 €,

- lôžko Triple (v 3-miestnom kupé) pre dospelého: od 99,90 €,

- lôžko Triple (v 3-miestnom kupé) pre dieťa do 15 rokov: od 49,90 €,

- lôžko Double(v 2-miestnom kupé) pre dospelého: od 124,90 €,

- lôžko Double (v 2-miestnom kupé) pre dieťa do 15 rokov: od 64,90 €,

- lôžko Single: od 244,90 €.

Psa je do Nightjetu možné vziať so sebou iba v prípade, že si cestujúci rezervuje celé kupé (lôžkové, ležadlové alebo na sedenie). Lístok stojí 29 €, psy so špeciálnym výcvikom cestujú bezplatne.

Ak si chcete so sebou zobrať auto či motorku, ZSSK upozorňuje cestujúcich, že autovozne sa kvôli uzávere trate cez Marchegg budú pripájať až vo Viedni a pôjdu len v úseku Wien ARZ – Split a späť.

Ceny Sparschiene Komfort za prepravu vozidla sú:

- preprava motocykla: od 24,90 €

- preprava auta: od 49,90 €

Bicykle sa prepravujú bezplatne, avšak len v prípade, že sú zložené a zabalené (nie väčšie ako bežná batožina), je možné ich uložiť v úložnom priestore určenom pre batožiny, neprekážajú ani neblokujú ostatných cestujúcich a nebránia bezpečnej preprave.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR, ZSSK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa