Top hotely, skvelá gastronómia aj množstvo zábavy: Turecko ponúka dovolenku snov

2023-06-01 11:00:00 |   |    | 

Turecko patrí dlhodobo k najobľúbenejším letným destináciám Slovákov. Inak tomu nebude ani túto sezónu - hotelové rezorty hlásia veľký záujem a na návštevníkov sú už teraz perfektne pripravené. Sami sme sa presvedčili, že v Antalyi a okolí zažijete skutočnú dovolenku snov.



 

Turecko je v celosvetovom meradle štvrtou najnavštevovanejšou turistickou destináciou. Podľa Kaana Kaşifa Kavaloğlu, šéfa hotelovovej siete Limak a Asociácie stredomorských turistických hotelierov, pricestovalo v roku 2019 do krajiny viac než 16 miliónov dovolenkárov. Údaje už teraz nasvedčujú, že tento rok by ich malo byť ešte viac.

Turecká riviéra má výhodu obrovského portfólia hotelov ako pre rodiny s deťmi, tak aj pre dospelých. V pomere cena - kvalita iba ťažko nájde konkurenciu v porovnaní s ostatnými letnými destináciami,“ vysvetľuje Alica Šipošová, hovorkyňa CK Kartago tours.

Antalyjský záliv lemuje približne 500 hotelov, ktorých majitelia aj tisícky zamestnancov závisia na príjmoch z turizmu, preto sa neustále snažia prinášať niečo nové a lepšie, čo ich odlíši od konkurencie. Najviac z toho ťažia práve turisti, ktorí v rezortoch nájdu vynikajúci pomer ceny a služieb a skutočne všetko, na čo si len pri predstave dokonalej dovolenky spomenú.

Na mieste už navyše nemusia nič doplácať, všetky hotely totiž ponúkajú All inclusive, alebo dokonca Ultra All inclusive programy. Rozdiel medzi nimi vysvetľuje Jan Bezděk z cestovnej kancelárie Fischer: "V prípade Ultra All inclusive majú klienti širší výber nápojov vrátane importovaných alkoholických nápojov, alebo väčšiu ponuku á la carte reštaurácií. V niektorých hoteloch môžu bezplatne využívať aj vodné športy či wellness.“

 

Krajina toboganov

Väčšina dovolenkárov sa však najviac teší na pláže. Tie na Tureckej riviére sú skutočne rôznorodé – piesočné aj kamienkové - a dokonca sme navštívili Maxx Royal Belek Golf Resort, kde sú ležadlá na skutočnej tráve. Okrem kúpania v mori však ponúkajú rezorty tiež bazény rôznych tvarov i hĺbky, a tak si na svoje prídu aj menej zdatní plavci.

Turci kladú veľký dôraz na rodinu, preto sú ich hotely skutočným rajom pre najmenších. Takmer každý rezort má vlastný akvapark s niekoľkými toboganmi a rôznymi vodnými prvkami, často lepší než tých zopár, ktoré máme na Slovensku.

Samozrejmosťou sú špeciálne detské bazéniky dokonca aj pre najmenšie batoľatá, či zatienené ihriská s preliezkami, šmykľavkami a rôznymi aktivitami pod dohľadom animátorov. Ani tam však tureckí hotelieri so svojou so starostlivosťou o menšie či väčšie ratolesti nekončia.

Niektoré hotely ponúkajú službu, vďaka ktorej uvidíte svojich potomkov v miniklube kedykoľvek cez svoj mobil vďaka nainštalovaným kamerám. Ak ich však chcete mať radšej pod priamym dohľadom, vyberte si napríklad rezort Master Family Club, kde rodinné izby priamo vedľa ihriska.

Hoci však tvoria veľkú časť turistov na Tureckej riviére práve rodiny s deťmi, hotelieri mysleli aj na dospelých, ktorí by si radi oddýchli v tichu a pokoji, ďaleko od veselého džavotu najmenších hostí. „Práve pre nich sú určené tzv. tiché bazény či dokonca celé rezorty pre hostí nad 18 rokov,“ pripomína Alica Šipošová z Kartago tours.

Napríklad taký Belek Beach Resort má dokonca hneď dve samostatné časti – jedna je určená pre všetkých hostí, druhá len dospelých. Moderným trendom sú tiež menšie bazény, dostupné iba z terasy niekoľkých izieb, aké ponúka napríklad čarovný Turquoise Hotel v Manavgate.

 

Jedzte, pite, koľko hrdlo ráči

Pomyselná súťaž medzi hotelmi prebieha aj na poli gastronómie. Desiatky metrov dlhé bufetové stoly s výberom od výmyslu sveta sú už samozrejmosťou, a tak k nim niektoré rezorty ponúkajú ešte čosi navyše. Taký Ali Bey Club Manavgat má napríklad reštauráciu, ktorej horné poschodie sa otáča!

K dispozícii tiež býva hneď niekoľko reštaurácií s rôzne zameranou kuchyňou, aby ste si mohli dopriať aj steak, pizzu alebo sushi, či cukrárne s celodennou ponukou desiatok druhov domácich zákuskov. Rezort Club Grande Side si dokonca vyrába aj fantastické vlastné syry a olivový olej.

Vybrané hotely, ako napríklad Kilikya Palace v Kemeri, majú pri bazénoch celodenne k dispozícii bufety s ovocím, zmrzlinou či kebabom a na niektorých miestach si dokonca môžete vychutnať kávu v pobočke známeho amerického obchodného reťazca kaviarní.

Prekvapenia na vás čakajú aj v baroch, kde sa môžete stretnúť s tzv. mixológmi, ktorí prípravu najlepších miešaných nápojov spájajú s malou šou. V niektorých hoteloch, ako napríklad Balmy Beach Resort, dokonca v koktejloch používajú výhradne vlastné domáce sirupy a suroviny, a nápoje sú tak potešením pre všetky zmysly.

 

Zábava, ktorá nekončí

Plážové aj ostatné hotelové bary sa po zotmení menia na centrá zábavy, kde to do noci poriadne žije. Vystúpenie hudobnej kapely, diskotéka,  tanečná show či kúzelník - každý večer je na programe niečo iné. Tí, ktorým sladké ničnerobenie veľa nehovorí, si však nájdu dostatok aktivít aj cez deň. Animátori organizujú lekcie jogy, pilates a vodnej gymnastiky, alebo turnaje v šípkach či plážovom volejbale.

Rezorty na Tureckej riviére sú skutočne akýmisi malými mestečkami, kde nájdete všetko pre oddych aj zábavu. Počas dovolenky tak v podstate nemusíte areál ani na chvíľu opustiť, ak by ste však predsa mali chuť spoznávať aj svet za jeho hranicami, vyberte sa na výlet do okolia. Možnosti sú takmer nekonečné - milovníkom histórie odporúčame návštevu starovekých miest Perge a Aspendos, alebo aspoň obhliadku pamiatok v mestách Antalya a Side.

Celé hodiny môžete stráviť aj v akváriu s najväčším preskleným tunelom, alebo zábavnom parku Lands of Legends s kolotočmi, atrakciami a vystúpeniami od výmyslu sveta. No a tým, ktorým by počas oddychu pri mori chýbala príroda, odporúčame adrenalín v národnom parku Köprülü alebo lanovku na vrch Tahtali vo výške 2365 m n. m. V Turecku sa skutočne nikto nudiť nebude!

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa