Fotoreportáž z adventného Miškovca: Krajšiu vianočnú električku v Európe neuvidíte!

2023-12-19 07:01:00 |   |    | 

Výlet či dovolenka v Miškovci sa Slovákom spája najmä s jaskynnými kúpeľmi. Nás však do tohto mesta zlákali adventné trhy. V týchto dňoch tam totiž premáva tá najkrajšia vianočná električka v Európe!



 

Vlakom z Košíc

Auto tentoraz nechávame doma a ideme otestovať oveľa zaujímavejšiu možnosť. Z Košíc totiž smerom na Budapešť pravidelne každé dve hodiny jazdia vlakové spojenia, ktoré majú zastávku aj v Miškovci. Dostanete sa tam približne za hodinu a pol a spiatočný lístok vás vyjde okolo 14 eur. Máte tak ideálnu možnosť na celodenný výlet, ale aj na víkendový pobyt spojený s kúpaním.

Priamo pred vlakovou stanicou v Maďarsku stoja električky. Do centra sa dostanete spojom 1V za menej ako 10 minút. Lístok kúpite aj kartou v blízkom stánku, alebo ak chcete navštíviť aj nejaké pamiatky, zaobstarajte si Miskolc Tourist Card, ktorá má v cene zahrnutú neobmedzenú dopravu. Z našej skúsenosti sme dokonca ani nepotrebovali meniť peniaze. Kartou sa dalo platiť nielen v obchodoch a podnikoch, ale aj vo viacerých stánkoch priamo na vianočných trhoch.

 

Električka ako z rozprávky

Z vianočných atrakcií skúšame ako prvú práve električku. Tá jazdí presne na tej istej linke ako spoj 1V. Ak to teda máte dobre načasované, môžete sa ňou zviesť už priamo z vlakovej stanice. Aj lístok na ňu je presne ten istý ako na bežnú dopravu, navyše ju máte tiež zahrnutú v turistickej karte.

Počítajte však s tým, že domáci električku využívajú na bežné presuny, preto sa môže stať, že bude veľmi plná. Z osobnej skúsenosti vám poradíme, aby ste sa ňou zviezli z centra smerom na stanicu. Posledné zastávky je už poloprázdna a môžete si všetko vyfotiť.

Zdobenie električky je skutočne nádherné. Okrem vianočných stromčekov a girlánd nechýbajú menšie výstavky a nádhernú sú rôzne lavičky, ktoré pripomínajú pohodlné posedenie na chate.

Sadnúť si dokonca môžete aj na sane. Do toho pripočítajte stále pustenú vianočnú hudbu a na svete máte skvelú sviatočnú idylku. Električka chodí zo stanice približne raz za hodinu, prvý spoj začína o 10:20.

 

Malé, ale veľmi milé

Vianočné trhy v Miškovci síce nepatria k tým najväčším, ale jednoznačne sú veľmi milé a svojou atmosférou vás chytia za srdce. Všetko sa deje v úzkom centre a blízko zastávky električky. Nič tak nemôžete prehliadnuť a určite sa dobre zabavíte.

Pokiaľ si chcete vychutnať pokojnejšiu atmosféru, príďte tam počas pracovných dní, vtedy sa však stánky otvárajú až poobede. V priebehu víkendov sa zas konajú rôzne akcie a koncerty, ktoré organizujú na hlavnom pódiu na vianočnom námestí. Ak chcete zažiť niečo špeciálne, vyvezte sa na vyhliadku nad mestom a vychutnajte si pohľad na rozsvietené námestie.

Výzdoba v centre je krásna. Popri dominantnom adventnom venci je niekoľko svetelných inštalácií a milý je aj menší betlehem s pohyblivými postavičkami. Deti istotne poteší retiazkový kolotoč a Santov vláčik, ktorý sa nachádza na druhej strane ulice oproti trhom. Ak máte chuť, môžete si zakorčuľovať na umelo vybudovanom klzisku.

 

Čo ochutnať na trhoch?

Na trhoch nájdete známe grilované špeciality. Chýbať nesmú ani langoše s rôznymi prílohami. Pochutnajte si aj na mini šiškách a pokiaľ máte chuť na niečo teplé, môžete si vybrať medzi rôznymi pálenkami a vareným vínom. Popri týchto stánkoch sa nachádzajú viacerí predajcovia ručne robených drobnosti.

Z gastronomického hľadiska nás však za srdce chytila csárda v centre mesta. Situovaná je v bočnej uličke, ale určite vám na ňu padne pohľad už počas prechádzania sa po hlavnej ulici. Podávajú tam fantastické halászle z kapra alebo zo sumca a nechýba ani ďalšia špecialita v podobe perkeltu zo sumca. Porcie sú tu naozaj veľké a za veľmi príjemné ceny.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa