Praha zmení podobu: Ikonické miesto prejde obrovskou rekonštrukciou, máme návrhy

2024-01-13 13:30:00 |   |    | 

Pred pražskou hlavnou stanicou vznikne drevená strešná konštrukcia, ktorá prepojí odbavovaciu halu, Vrchlického sady a plánovanú novú električkovú zastávku. Počíta s tým návrh, ktorý uspel v súťaži na podobu úprav stanice a jej okolia. S jeho realizovaním by sa malo začať v roku 2028 a podľa odhadu vyjde asi na dve miliardy korún.



 

Súťažné tímy dostali za úlohu navrhnúť novú podobu odbavovacej haly, ktorej rekonštrukciu plánuje Správa železníc. Pre magistrát riešili úpravy Vrchlického sadov a pre Dopravný podnik Prahy električkovú trať, ktorá povedie od odbavovacej haly k Národnému múzeu na Václavskom námestí.

Z troch finalistov vybrala hodnotiaca komisia návrh dánskeho štúdia, ktorý podľa jej členov harmonicky kombinuje architektúru, urbanizmus, krajinárstvo a dopravnú funkciu. "Hoci sa návrh zdá pomerne radikálny, dobre sa vysporiadal s priestorom nachádzajúcim sa v pražskej pamiatkovej rezervácii. Zachováva historické architektonické prvky, ktoré ďalej rozvíja, a zároveň počíta s obnovením a oživením priestoru pred Fantovou budovou," uviedol predseda komisie, architekt Jaroslav Wertig.

Dominantným prvkom návrhu je veľká drevená konštrukcia, ktorá sa bude klenúť od novej odbavovacej haly až po plánovanú električkovú zastávku vo Vrchlických sadoch. Jej stĺpy nadväzujú na secesné oblúky Fantovej budovy a celý priestor má byť otvorený a plný denného svetla.

Pod konštrukciou prepojí priestor pred stanicou s úrovňou magistrály široké schodisko, na ktoré nadviaže nový prechod cez frekventovanú cestu smerom k historickej Fantovej budove. Úprav sa dočká aj priestranstva pred stanicou, kde vznikne nová zastávka električky.

Park Vrchlického sady bude rozdelený na kultúrnu zónu, zónu aktivít a centrálne príjazdové námestie, čím sa vytvoria priestory pre vianočné trhy, rýchle dochádzanie či popoludňajší piknik s jednoduchým a priamym prístupom na stanicu. Vysadí sa množstvo pôvodnej vegetácie a zachovajú sa existujúce historické stromy.

Podľa námestníka pražského primátora pre územný rozvoj Petra Hlaváčika (STAN) sa po uskutočnení návrhu teraz nie príliš obľúbený park premení na oveľa prívetivejšie miesto. "Navyše (návrh) dopĺňa množstvo nových a pre návštevníkov atraktívnych prvkov ako vodné prvky alebo vonkajšie kaviarne," uviedol.

Nie všetci sú však novou podobou Hlaváku nadšení a návrh dánskeho štúdia Henning Larsen Architects má svojich kritikov z radov verejnosti aj odborníkov. Tým sa nepáči najmä zámer zbúrať časť haly, na ktorej streche sa nachádza parkovisko pri magistrále. Do veci sa vložili aj pamiatkari, podľa ktorých sa na halu vzťahuje pamiatková ochrana secesnej Fantovej budovy zo začiatku 20. storočia.


Wikimedia - Lynx1211 - Vlastná tvorba, CC BY-SA 4.0, Link

 

Nový Hlavák však podľa jeho autorov „oslavuje architektonické dedičstvo Hlavnej stanice a jej historického okolia“. Ikonické zakrivené dizajnové prvky haly budú zachované, prepracované a rozšírené tak, aby vyhovovali zvýšeniu kapacity.

Cieľom stanice je nanovo definovať samotnú myšlienku toho, čo môže byť každodenné dochádzanie do práce. Urobiť z neho nielen cestu, ale aj zážitok, ktorý pridáva hodnotu do života ľudí,“ hovorí Jacob Kurek zo štúdia Henning Larsen.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK, Henning Larsen

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa