České vianočné ozdoby zdobia príbytky kráľov i prezidentov, nazreli sme do ich výroby

2023-12-29 10:25:00 |   |    | 

České sklárstvo je vo svete pojmom a nie nadarmo sa začiatkom decembra toto ťažké a pritom krásne remeslo zaradilo na prestížny zoznam Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Medzi najznámejšie výrobky českých sklárov patria aj vianočné ozdoby, ktoré skrášľujú vianočné stromčeky po celom svete.



 

My sme sa na výrobu tejto krehkej krásy boli pozrieť do malej rodinnej sklárne Koulier na Oflende, v malej obci Mrákotín v Pardubickom kraji. Ozdoby z tejto rodinnej firmy, ktorá funguje len dva roky, už stihli zdobiť interiéri v Buckinghamskom paláci, Európskom parlamente či na Pražskom hrade.

 

Záchrana v hodine dvanástej

Rodinná skláreň Koulier (názov v sebe spája klasický tvar ozdôb „koule“ a slovo ateliér) vznikla v septembri roku 2021, aby zachránila remeslo tradičných fúkaných sklenených vianočných ozdôb, ktoré malo v regióne dlhoročnú tradíciu.

Po uzatvorení sklárne v Hornom Bradle ponúkli manželia Peter a Katarína Šrámkovci prepusteným fúkačkám a maliarkam vianočných ozdôb prácu v tejto novej prevádzke. A tak tu zachránili umelecké remeslo, ktorého počiatky siahajú na začiatok 20. storočia a ktoré celé desaťročia šírilo dobré meno českého skla vo svete.

 

Remeslo má zlaté dno

Základom každej sklárne sú zruční remeselníci, ktorých v obore ručných fúkaných vianočných ozdôb už dnes nie je mnoho. Najmä mladých odborníkov na fúkanie, maľovanie, striebrenie či navrhovanie nových ozdôb nenájdete len tak niekde. Naučiť sa vyfúknuť vianočnú guľu na prvú dobrú trvá aj rok a maľovanie a zdobenie tiež zaberie mesiace driny.

Keďže tieto ozdoby vznikajú ručne, nie je pri nich možnosť dodatočnej opravy. Táto práca vyžaduje dlhoročné skúsenosti a preto dnes v Čechách z tridsiatky firiem venujúcich sa výrobe sklenených ozdôb funguje už len šesť plnohodnotných manufaktúr, vyrábajúcich túto krehkú krásu. V Koulieri pracuje desať ľudí a sú to v podstate výlučne ženy.

V kolektíve majú len jedného muža - fúkača, ktorý je však momentálne na materskej dovolenke, ale na jeho návrat sa už kolegynky tešia. Tento najmladší fúkač v Čechách  je tak zdatný, že dokáže vyfúknuť vianočný špic vo veľkosti až 1,5 metra.

 

Farbou Vianoc 2024 bude marhuľová

Výroba sklenených vianočných ozdôb nie je sezónnou prácou, ako by ste si mohli myslieť. Ozdoby sa vyrábajú celoročne. Napríklad aj v horúcich letných dňoch fúkačky pri plynovom kahane vyfukujú ozdoby, ktoré sa chystajú na predvianočný trh.

Ak by ste si mysleli, že tohtoročné vianočné trendy sa vyberali niekedy v predvianočnom období, boli by ste na veľkom omyle. V podstate nová kolekcia pre budúci rok 2024 je určená už teraz. Farbou roka pre vianočné ozdoby bude marhuľovo oranžová Apricot Crush. Tohtoročnou farbou Vianoc zase bola magentová.

Pritom Česi a Slováci sú skôr klasickí odberatelia a uprednostňujú ozdoby tradičných farieb a tvarov, čiže farebné kombinácie biela, strieborná, zlatá, červená a zelená. Trendové veci sú skôr len doplnkom tejto klasiky.

 

Vyrobte si vlastnú ozdobu

Bestsellerom Koulieru preto sú najmä červené srdiečka, anjelici, zlaté a  strieborné gule, zvončeky, rybičky či vtáčikovia. Ale v ponuke majú aj také exkluzívne kúsky ako secesnú sadu, korunovačnú sadu či ozdoby, ktoré nikdy do predaja nešli.

Široká verejnosť má možnosť sa z blízka pozrieť, ako táto krehká krása vzniká. Okrem celoročnej prehliadky výrobne, kde uvidíte celý proces vzniku vianočnej ozdoby, si každý na záver môže v tvorivej dielni ozdobiť svoju vlastnú ozdobu podľa vlastnej fantázie domaľovaním základnými technikami.

Aj vďaka tejto kreatívnej vložke je návšteva Koulieru zážitkom pre malých aj veľkých. Niet divu, že sa sem s obľubou chodí aj na teambuildingy. Exkurzie sa konajú celoročne, stačí sa len objednať na web stránke firmy.

 

Secesia si získala Európsky parlament

Poďme ale pekne po poriadku. Na začiatku exkurzie po sklárni Koulier si najprv pozriete vianočné stromčeky s ozdobami, ktoré sa tu vyrábajú.

Na vlasteneckom stromčeku visia modro-bielo-červené ozdoby s dekórom perníčkov (odkaz aj na neďaleké mesto perníkov Pardubice), na secesnom zas uvidíte nádherné secesné ozdoby, ktoré pred rokom počas českého predsedníctva v EÚ zdobili aj český vianočný strom v Európskom parlamente.

V Bruseli a Štrasburgu mali medzi europoslancami a ostatnými návštevníkmi ohromný úspech. Niet divu, táto kolekcia ozdôb patrí k najnáročnejším na výrobu a tak aj k najdrahším v tejto sklárni. Guľa vymaľovaná ako secesná vitráž sa ručne vyrába až 16 hodín a stojí 3000 Kč, čo z nej robí najdrahšiu ozdobu vôbec.

Ďalšie stromčeky sú ozdobené námetmi z rozprávky Tri oriešky pre Popolušku, uvidíte aj Škandinávsky stromček, Trojkráľový stromček či stromček s názvom Česká lúka s guľami s motívmi známych lúčnych kvetín.

 

Korunovačná súprava pre kráľa Karola III.

Skláreň sa môže pochváliť aj výrobou špeciálnej korunovačnej súpravy pre britského kráľa Karola III. Táto unikátna kolekcia vznikla pri príležitosti jeho korunovácie, bola inšpirovaná britskými korunovačnými klenotmi a vyšla z predlohy kráľovského jablka.

Gule i špica sú zdobené až 175 farebnými kamienkami severočeskej bižutérie, ktoré evokujú diamanty a ďalšie drahé kamene. Zadné strane ozdôb sú označené dátumom korunovácie - 6. máj 2023. Dve korunovačné sady ozdôb boli poslané do Londýna ako dar Karolovi III. k jeho veľkému dňu a z Buckinghamského paláca okrem poďakovania prišlo aj niekoľko objednávok na tento jedinečný set od verných poddaných Jeho veličenstva.

Korunovačná súprava je veľmi žiadaná dodnes a aj napriek vyššej cene si ju najmä obdivovatelia britskej kráľovskej rodiny s obľubou kupujú. A keď sme už pri britskej kráľovskej rodine, musíme spomenúť aj zberateľské gule, ktoré boli vyhotovené pri príležitosti úmrtia najdlhšie vládnucej britskej panovníčky Alžbety II. Súprava personifikovaných ozdôb s jej portrétmi je vyhľadávanou raritou medzi zberateľmi.

Pri významných osobnostiach musíme ešte spomenúť aj vianočné gule, ktoré vyrobili pri príležitosti úmrtia prezidenta Václava Havla, taktiež s jeho portrétom. Táto sada je síce nepredajnou zberateľskou raritou, každý si však môže zakúpiť „Havlove červené srdiečka“, aké pridával k svojmu podpisu. A tak vznikla ozdoba Srdce v srdci, z predaja ktorej ide časť na Havlovu nadáciu Vize 97.

Prezidentskými ozdobami, s ktorými sa môžete stretnúť na stromčekoch na Pražskom hrade a v Prezidentskej kancelárii Petra Pavla, sú gule s českým levom, ktorý bol na povrch prenesený sieťotlačou.

Personifikovanou kolekciou sú aj gule s podobizňami bývalých majiteľov zámku Loučeň, ktorého spolumajiteľkou je v súčasnosti Katarína Šramková. Táto záchrankyňa  výroby fúkaných vianočných ozdôb na loučeňskom zámku každoročne v adventnom čase usporadúva výstavu Príbeh vianočného stromčeka. V každej komnate zámku vystavuje iný vianočný stromček, na ktorom využíva ozdoby z Koulieru.

 

Ako sa vianočné ozdoby vyrábajú?

Všetky ozdoby sa vyfukujú zo skleneného polotovaru - trubice, ktorú sklári nazývajú telíčko. To sa nahreje nad plynovým kahancom a vyfúkne do požadovaného tvaru. Jednoduché ozdoby, napríklad vianočné gule, sa vyfukujú klasicky.

Zložitejšie tvary fúkač nahreje, vloží do požadovanej formy domčeka, siluety Hradčian, Mikuláša, šišky, jablka či rybky a vyfúkne. Niektoré ozdoby vznikajú kombinovane. Napríklad pri tvorbe labute sa telo vyfúkne do formy, ale krk a hlava sa musia vyrobiť klasicky, čo celkovo zaberie viac času.

Po vyfúknutí požadovaných tvarov sa vznikajúca ozdoba musí podrobiť ďalšiemu úkonu, striebreniu, ktoré je potrebné na to, aby tento základný produkt dosiahol maximálny lesk. Do vnútra ozdoby sa naleje striebristý roztok, ozdoba sa následne potrasie a vloží do teplého kúpeľa. Teplo vyvolá chemickú reakciu, pri ktorej sa striebrom pokryje vnútorná strana ozdoby. Potom sa ozdoba opláchne v teplej vode a dá sa sušiť na manipulačné dosky.

Keď ozdoby vyschnú, nasleduje proces farbenia, pri ktorom sa jeden zo 128 odtieňov farieb nanesie na vonkajšiu stranu ozdoby. Po jeho ukončení sa ozdoby uložia na manipulačné dosky, kde musia opäť vyschnúť. Potom prichádza na rad ručné zdobenie.

Spôsobov zdobenia vianočných ozdôb je mnoho. Plošne sa maľujú sklenenými písadlami alebo štetcami tak, ako vznikajú ozdoby na perníky. Obľúbené zdobenie je aj posypom, keď sa dekór najprv vytvorí lepom a potom sa posype rôznymi druhmi trblietok.

Každý vyrobený kus je originál, lebo maliarky vkladajú do každej ozdoby kúsoček vlastnej duše. Mimochodom, viete z akého peria sú chvostíky vtáčikov a labutí? Z jemného peria afrického bociana marabu, ktoré sa dováža až z Afriky. Perie im ale nevyšklbávajú, ale zozbierajú ho po jeho prirodzenom vypadaní.

Na záver prichádza sponkovanie ozdôb. Nadbytočná sklenená stopka sa odreže a do ozdoby sa vloží úchytná sponka, vďaka ktorej možno ozdobu zavesiť. Potom sa už tento krehký tovar opatrne zabalí do škatúľ a môže sa vyexpedovať do podnikovej predajne. Odtiaľ potom putuje do celého sveta, kde počas Vianoc rozžiari celú domácnosť.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa