Lipnice je skrytou perlou Vysočiny: V tieni hradu vás privíta pravnuk svetoznámeho spisovateľa

2023-10-30 12:00:00 |   |    | 

Nenápadné mestečko Lipnice nad Sázavou je skrytou perlou Vysočiny. Na malom kúsku tam totiž môžete zažiť veľa zaujímavého – napríklad preskúmať zákutia stredovekého hradu alebo si pripiť na zdravie v pravej českej hospode s pravnukom spisovateľa Jaroslava Haška. Pochopiť, prečo si jeho slávny predok vybral na život (i na smrť) práve toto čarovné miesto, nebude po vašej návšteve vôbec ťažké...



 

História mestečka Lipnice nad Sázavou je neoddeliteľne spätá s hradom, ktorý bol postavený okolo roku 1310 na obranu neďalekých strieborných baní a obchodných ciest. Jeho veľký význam dokazuje aj to, že tu v roku 1335 pobudol samotný kráľ Ján Luxemburský so synom Karolom IV. a ten dokonca neskôr hrad získal pre seba a 9. novembra 1370 udelil mestečku Lipnice mestské práva vrátane práva variť a predávať pivo.

Mohutné sídlo si svoje dôležité postavenie zachovalo aj neskôr. V roku 1417 v tunajšej kaplnke vysvätili vôbec prvých husitských kňazov a v roku 1645 ho obsadilo švédske vojsko. To síce o rok neskôr po štvortýždňových tvrdých bojoch vyhnala cisárska armáda, no mestečko sa z rán, uštedrených tridsaťročnou vojnou, už nikdy úplne nespamätalo.

Hoci bol hrad v tej dobe už veľkolepo prestavaný (na začiatku 16. storočia do podoby neskorogotickej rezidencie, po roku 1561 v renesančnom štýle) a po odchode Švédov prešla hradná kaplnka, mestský kostol aj zvonica barokovou úpravou, úpadok sa už zastaviť nepodarilo. Mohutné múry už slúžili len ako sídlo správy panského veľkostatku a postupne chátrali.

Definitívnu ranu im potom zasadil katastrofálny požiar 19. septembra 1869, ktorému podľahla väčšina mestečka i celý hrad. Vyhoretá zrúcanina zostala opustená až do roku 1913, kedy sa konečne pristúpilo k jej záchrane a obnove a bolo vytvorené hradné múzeum. K jedným z jeho prvých sprievodcov patril aj Jaroslav Hašek (1883-1923), preslávený dnes po celom svete vďaka svojim príbehom o vojakovi Švejkovi.

Na Vysočinu ho priviedla náhoda. Hašek pochádzal z Prahy, kde dlho viedol bohémsky život. Po vypuknutí prvej svetovej vojny odišiel na front do Ruska a keď sa odtiaľ v roku 1920 vrátil, starí kumpáni ho nečakali s roztvorenou náručou. Dôvodom boli jeho politické názory. Hašek bol najskôr známym ako podporovateľ myšlienok anarchizmu, neskôr prijal socialistické myšlienky, ktoré chcel šíriť aj v českej metropole, no napokon aj od tých čoskoro po návrate upustil.

Stal sa teda nepohodlným pre všetky strany a v Prahe sa necítil dobre. Keď raz stretol cestou z krčmy starého priateľa, maliara Jaroslava Panušku, sadol s ním na vlak a vo švrtok 25. augusta 1921 predpoludním vystúpili na stanici v Světlé nad Sázavou. Odtiaľ sa pešo vydali do mestečka Lipnice, ktoré už Panuška dobre poznal, lebo tam v minulosti tvoril. Haškovi sa mestečko zapáčilo natoľko, že sa už do Prahy nikdy nevrátil.

Najskôr sa na pár mesiacov ubytoval v miestnej krčme U České koruny a potom si pod hradom kúpil malý domček. V ňom začal písať aj svoje najslávnejšie dielo Osudy dobrého vojaka Švejka za svetovej vojny a v ňom aj 3. januára 1923 zomrel. Celkom chudobný a zadlžený na všetky strany. Hoci teda Jaroslav Hašek na Vysočine prežil len necelý rok a pol pred svojou smrťou, predsa je práve toto miesto spájané s osobnosťou slávneho spisovateľa najviac.

Pri prehliadke nádherného hradu sa neubránite predstave, čo asi Hašek hovoril návštevníkom o jeho malebných zákutiach, kúsok ďalej uvidíte v jeho domčeku nielen vtipné kresby odkazujúce na Švejka, ale aj súkromné veci spisovateľa – samovar, balalajku, obrovský džbán na pivo aj plstené čižmy, stojace vedľa postele, v ktorej naposledy vydýchol – a po malej prechádzke prídete aj k miestnemu cintorínu, kde spí večným snom.

Nevynechajte však ani miestny podnik U České koruny. Nielenže si tam pochutíte na skvelej kulajde, kačici či guláši, ktoré spláchnete dobrým čapovaným, ale je to aj miesto, kde sa o Haškovi dozviete azda viac než kdekoľvek inde. Hospoda dnes totiž patrí spisovateľovmu pravnukovi Martinovi a ten vám o svojom slávnom predkovi povie aj to, čo v žiadnych knihách nenájdete. So šarmom, vtipom a otvorenosťou, akej sú schopní azda len domáci!

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa