OBRAZOM z hranice Česka a Poľska: Rozhľadňa na Králickom Snežníku čelila veľkej kritike

2023-12-02 15:00:00 |   |    | 

Králický Snežník (1423 metrov nad morom) je najvyšším vrcholom rovnomenného pohoria a zároveň najvyšším bodom Pardubického kraja. V minulosti na jeho vrcholku, ktorý leží na česko-poľskej hranici, stála kamenná rozhľadňa, ktorá musela byť pre zlý technický stav strhnutá. Po viac ako 120 rokoch vyrástla na poľskej strane hory nová vyhliadková veža, ktorá bola slávnostne otvorená 26. septembra 2022.



 

Pôvodná rozhľadňa na Králickom Snežníku bola otvorená v roku 1899 a išlo o stavbu v štýle novogotického romantizmu, ktorá sa skladala z dvoch prepojených veží (vyššia merala 33,5 metra, nižšia 17 metrov). V prvej polovici 20. storočia bola veža vyhľadávanou turistickou atrakciou, po druhej svetovej vojne, kedy sa ocitla na poľskej strane hranice, začala stavba chátrať.

V roku 1973 bola veža pre celkový zlý technický stav odstrelená. V júli 2021 bola na zhruba desať kilometrov vzdialenom vrchu Vetrov nad Starým Mestom na Šumpersku otvorená verná replika pôvodnej rozhľadne na Králickom Snežníku. Stavba s názvom Dalimilova rozhľadňa meria 34 metrov a zvíťazila v ankete Klubu priateľov rozhľadní o Rozhľadňu roku 2021.

Mnoho rokov sa hovorilo o obnovení rozhľadne na Králickom Snežníku, o jej vybudovanie sa nakoniec postarala poľská strana, ktorá získala dotáciu z cezhraničného programu Interreg V-A Česká republika - Poľsko. Stavba veže sa stala predmetom niekoľkoročného česko-poľského sporu.

České ekologické organizácie dlhodobo upozorňovali na porušovanie podmienok ochrany prírody pri výstavbe rozhľadne. Investor a dodávateľ podľa nich ignorovali pravidlá výnimiek, po nelegálnej ceste jazdila na vrchol a späť technika, čo dokladali fotografiami a videozábermi.

Výhrady sa prerokovali aj na medzištátnej úrovni, v roku 2021 si ekológovia vymohli zriadenie česko-poľskej pracovnej komisie. Nakoniec ale na ďalšiu kritiku výstavby rezignovali.

Nová rozhľadňa s výškou 34 metrov má konštrukciu tvorenú do 13 metrov železom a betónom s kamenným obložením, vrchná časť je z veľkej časti presklená. Náklady na jej výstavbu dosiahli v prepočte takmer 70 miliónov korún vrátane dozoru investora a prác spojených s rekonštrukciou historického chodníka.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa