Česká republika a UNESCO: Tieto miesta majú pre ľudstvo mimoriadny význam

2023-11-07 00:00:00 |   |    | 

Česi sa tešia z ďalšieho zápisu na zozname UNESCO. Na 45. zasadaní Komisie svetového kultúrneho dedičstva Organizácie spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru zaradili medzi pamiatky svetového dedičstva Žatec a krajinu žateckého chmeľu. Pozrite si s nami všetkých sedemnásť českých zápisov.



 

1. Historické jadro Českého Krumlova (zapísané 1992)

Mesto pochádzajúce z 13. storočia nesie gotické, renesančné i barokové prvky a je príkladom stredovekého sídla, ktorého architektonické dedičstvo zostalo nedotknuté takmer päť storočí. Jeho korunou je druhý najväčší hradný a zámocký komplex v Českej republike, ktorý tvorí vyše 40 budov okolo piatich nádvorí. S jeho výstavbou sa začalo niekedy okolo roku 1250, svoju pečať tu však zanechali mnohí majitelia, vďaka čomu tu môžeme pozorovať stavebný vývoj od 14. do 19. storočia.

 

2. Historické jadro Prahy (1992)

Stovežatú Prahu netreba nikomu predstavovať a jej najznámejšie pamiatky ako Karlov most, Pražský hrad či Staromestské námestie s orlojom už zrejme navštívila väčšina z nás. Doplňme však, že na zozname UNESCO je česká metropola zapísaná ako svetovo unikátny súbor mestských stavieb, kde sa prelínajú architektonické slohy od románskeho cez gotiku, renesanciu, barok až po kubizmus alebo funkcionalizmus. V roku 2010 bol zápis rozšírený o Prúhonický park, unikátne prírodno-krajinárske dielo.

 

3. Historické jadro mesta Telč (1992)

Nádherným mestom je aj Telč, ktorému dominuje neskorogotický zámok s rozsiahlym parkom a najmä prekrásne historické námestie. To lemujú gotické a renesančné meštianske domy s arkádami a bohato zdobenými štítmi, ktoré zostali zachované prakticky bez zmien od rozsiahlej prestavby mesta v 16. storočí. Malebnú panorámu Telča dotvárajú aj tri rybníky, vďaka ktorým ho niekedy poeticky prezývajú „Jazernou ružou“.

 

4. Pútnický kostol sv. Jana Nepomuckého na Zelenej hore v Žďáre nad Sázavou (1994)

Na zozname UNESCO je aj vrcholné dielo staviteľa Jána Blažeja Santiniho z 18. storočia, v ktorom sa prelína barok s gotikou. Ide o skutočne originálnu stavbu, kde zaujímavo tvarovaný prstenec ambitov (klenutých chodieb) obklopuje kostolík na pôdoryse prieniku šiestich kružníc v tvare päťcípej hviezdy. Aj v interiéri nájdeme viacero odkazov na toto číslo. Kostol má päť vstupov, päť bočných kaplniek aj päť anjelov na hlavnom oltári.

 

5. Historické jadro Kutnej Hory s chrámom svätej Barbory a katedrálou Nanebovzatia Panny Márie v Sedlci (1995)

Už od raného stredoveku patrila Kutná Hora vďaka ťažbe striebra a razbe mincí k popredným mestám Českého kráľovstva, čo sa prejavilo aj v stavebnom vývoji. Aj dnes tam môžete obdivovať výnimočnú stredovekú urbanistickú štruktúru s množstvom dochovaných súkromných domov, ale aj majestátnymi kostolmi - neskorogotickým chrámom svätej Barbory a katedrálou Nanebovzatia Panny Márie v Sedlci, ktorá je jedným z prvých príkladov obnovy staršej poničenej gotickej stavby v štýle barokovej gotiky.

 

6. Lednicko-valtický areál (1996)

Lednicko-valtický areál sa nachádza len asi hodinku od Bratislavy a jeho hlavnými atrakciami sú zámky rodu Lichtenštajnovcov. Ten Valtický bol ich hlavným domovom a zámok v Ledniciach, prestavaný v 19. storočí v štýle tudorovskej gotiky, im zas slúžil ako letné sídlo. V roku 1715 boli obe mestečká prepojené alejou a priľahlý park dopĺňa viacero menších zámočkov, ale aj stavby ako skleník, minaret či Apolónov chrám.

 

7. Holašovice (1998)

Na zozname UNESCO však nie sú len honosné sídla, ale tiež mimoriadne zachovaná dedinská rezervácia Holašovice. Komplex tvorí 23 usadlostí s celkovo 120 obytnými a hospodárskymi budovami, pre ktoré sú typické klenuté vjazdy a štíty so štukovým dekorom v štýle takzvaného juhočeského (sedliackeho alebo ľudového) baroka.  Dedina má stále asi 140 obyvateľov, ktorí v pôvodných domoch naďalej bývajú.

 

8. Komplex Arcibiskupského zámku a Kvetné a Podzámkové záhrady v Kroměříži (1998)

Arcibiskupský zámok so záhradami v Kroměříži si zachoval svoju ranobarokovú podobu z polovice 17. storočia. Dodnes tam môžete obdivovať bohato zdobené interiéry s množstvom pôvodného dobového zariadenia aj dielami európskych majstrov 15. až 18. storočia (Tizian, Cranach, Veronese, Breughel...), za najvzácnejšiu pamiatku v meste sa však považuje baroková geometricky koncipovaná Kvetinová záhrada s kolonádou, labyrintom a rotundou.

 

9. Renesančný zámocký areál v Litomyšli (1999)

Za najvýznamnejší doklad zámockej renesančnej architektúry v Českej republike sa považuje areál v Litomyšli zo 16. storočia, ktorý bol o dve storočia neskôr doplnený neskorobarokovými prvkami. Vzdušné arkády, bohato zdobené štíty aj rozsiahla sgrafitová výzdoba stien nezaprú svoju inšpiráciu v kolíske renesancie - Taliansku. Litomyšl je však známy aj ako rodisko Bedřicha Smetany a dodnes tam môžete navštíviť jeho rodný dom a byt v budove vtedajšieho pivovaru.

 

10. Barokový čestný stĺp Najsvätejšej Trojice v Olomouci (2000)

35 metrov vysoký morový stĺp Najsvätejšej trojice na Hornom námestí v Olomouci bol postavený v rokoch 1716 až 1754 a tvorí najväčšie zoskupenie barokových sôch v jednej skulptúre v strednej Európe. Zdobí ho až takmer 40 sôch svätcov, svetlonosov a ďalších postáv a svojou výtvarnou koncepciou, bohatosťou figurálnej dekoráciami aj pôsobivými rozmermi predstavuje jedno z najcennejších diel vrcholného baroka.

 

11. Brnianska funkcionalistická vila Tugendhat (2001)

Vila Tugendhat býva označovaná za stavbu, ktorá určila nové meradlá moderného bývania a ktorá patrí k základným dielam svetovej architektúry. V roku 1928 ju pre brnianskeho továrnika Fritza Tugendhata navrhol významný nemecký architekt Ludwig Mies van der Rohe. Vychádzal z geometrickej čistoty tvarov a využíval nové materiály ako železobetón či oceľ aj najmodernejšie technológie. Koncepcia aj vnútorné členenie vily boli vo svojej dobe absolútne prevratné.

 

12. Židovská štvrť a areál benediktínskeho kláštora s bazilikou svätého Prokopa v Třebíči (2003)

Pamiatky v Třebíči sú príkladom pokojného spolužitia dvoch odlišných kultúr - kresťanskej a židovskej. Tú kresťanskú zastupuje románsko-gotická bazilika sv. Prokopa z polovice 13. storočia, židovskú zasa geto s mimoriadne zachovanou pôvodnou urbanistickou štruktúrou s asi 120 domami, ale aj dvomi synagógami, školami, cintorínom či rituálnymi kúpeľmi.

 

13. Banícka kultúrna krajina Erzgebirge/Krušnohorie (2019; s nemeckým Saskom)

České Krušnohorie s cezhraničným Saskom majú od 12. storočia súvisiacu banskú históriu a podávajú jedinečné svedectvá o vplyve ťažby rúd pre rozvoj banských a ďalších súvisiacich technológií. Od renesancie až do 20. storočia boli Krušné hory centrom, odkiaľ sa šírili banícke inovácie do celého sveta. Na zoznam UNESCO patrí 17 nemeckých a 5 českých rozsiahlych lokalít, kde sa nachádzajú mestá, bane, štôlne aj technické pamiatky.

 

14. Kladrubský žrebčín (2019)

Národný žrebčín Kladruby nad Labem bol založený v druhej polovici 16. storočia a je najstarším veľkým žrebčínom na svete. Je tiež domovom najstaršieho pôvodného českého plemena koní, koňa starokladrubského, ktoré využíva jazdná polícia a vynikajú aj v pretekoch záprahov a klasickej drezúre. Toto unikátne plemeno slúži dodnes aj na panovníckych dvoroch v Dánsku a Švédsku.

 

15. Západočeské kúpeľné mestá (2021)

V roku UNESCO pribudlo na zoznam svetového dedičstva jedenásť kúpeľných miest Európy, medzi nimi aj Karlove Vary, Mariánske Lázně a Františkove Lázně. Tie sa môžu pochváliť nielen liečivou vodou a balneologickými procedúrami, ale aj nádhernými centrami s množstvom kúpeľných domov a hotelov či jedinečnými kolonádami.

 

16. Jizerskohorské bučiny (2021)

Národná prírodná rezervácia Jizerskohorské patrí medzi najväčšie v Českej republike. Vznikla v roku 1999 spojením siedmich bukových rezervácií a dve z nich (Poledník a Štolpichy) sa stali lokalitou svetového dedičstva UNESCO vďaka tomu, že tam už od roku 1860 prebieha prirodzený vývoj. Zvyšná časť národnej prírodnej rezervácie predstavuje ochranné pásmo starostlivosti o krajinu a trvalo udržateľného rozvoja.

 

17. Žatec a krajina žateckého chmeľu (2023)

Najnovším českým prírastkom na zozname UNESCO je Žatec a krajina žateckého chmeľu, ktorý sa tam pestuje a šľachtí už po stáročia. Obsahuje pamiatkovo chránenú dedinu Stekník so zámkom, dedinu Trnovany s príkladmi zachovalých sušiarní chmeľu a okolitú krajinu chmeľníc. Ďalej ju dopĺňa územie historického jadra mesta Žatca a jeho Pražského predmestia, ktoré je unikátne množstvom technických pamiatok, predovšetkým z 19. storočia, ktoré slúžili na spracovanie a skladovanie chmeľu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa