Litomyšl bol domovom Boženy Němcovej. Dnes je plný pamiatok UNESCO

2023-11-10 12:00:00 |   |    | 

Litomyšl sa nachádza 200 kilometrov od slovenských miest Žilina, Trenčín či Bratislava. Môžete si tam teda naplánovať víkendový pobyt, počas ktorého spoznáte jeho hlavné atrakcie. Ideálny je na jesenný výlet a krásny je tiež v predvianočnom období. Bonusom navyše je spojenie s viacerými významnými českými osobnosťami.



 

Němcová sa tam vrátila dvakrát

Spisovateľka Božena Němcová si Litomyšl veľmi zamilovala. V meste sa nachádzaj dva domy, v ktorých žila. Prvýkrát tam so svojou rodinou prišla v roku 1839 v čase, keď bola druhýkrát tehotná. Narodil sa jej tam syn Karel a v tom období žili v dome s označením 27. Aj v súčasnosti sa na ňom nachádza pamätná plaketa s jej bustou. Němcová vtedy zažívala jedno z najkrajších období svojho života, keď jej deti robili veľkú radosť a rozrastajúca sa rodinka patrila v meste medzi veľmi obľúbené. Spisovateľka tam pri svojom prvom pobyte strávila približne dvanásť mesiacov.

Druhýkrát sa tam vrátila v roku 1861, keď ju vydavateľ Antonín Augusta ubytoval v hostinci U Modrej hviezdy, ktorý je dnes známy ako hotel Zlatá hviezda. V tom čase však už trpela pokročilým štádiom rakoviny. Vo svojom obľúbenom meste hľadala útechu, ale tá vôbec neprichádzala. Kvôli tomu sa nedokázala venovať ani písaniu druhého vydania Babičky. Kvôli zhoršujúcemu sa stavu nakoniec spisovateľka odišla do Prahy, kde o niekoľko mesiacov zomrela. Litomyšl si však obľúbila nielen Božena Němcovát, ale blízky vzťah k nemu mal napríklad aj Alois Jirásek a predovšetkým tunajší rodák Bedřich Smetana. Na všetkých slávnych obyvateľov spomínajú dodnes aj v tunajšom múzeu.

 

Zámok Litomyšl

Hlavnou atrakciou tohto kraja je renesančný zámok Litomyšl, ktorý postavili v 15. storočí na mieste, kde sa pôvodne nachádzalo slovanské hradisko. Do súčasnej podoby ho prestavali v 16. storočí a vzhľadom pripomína romantické zámočky, aké uvidíte napríklad v Taliansku. Od roku 1999 je zapísaný na zoznam pamiatok UNESCO. Zámok sa podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave, vrátane nádhernej fasády zdobenej sgrafitom. Okrem hlavnej budovy si môžete pozrieť aj dobové divadlo, ktoré patrí medzi skutočné unikáty. V Európe sa už podarilo uchovať len päť podobných stavieb a tú z Litomyšla dokonca využili pri natáčaní filmu Amadeus. V podzemí sa nachádza spleť chodieb, ktoré v minulosti slúžili panstvu. Zaujímavosťou je, že počas prehliadok uvidíte nielen výstavu historického nábytku, ale aj cennú zbierku klavírov z rôznych ér.

 

Zámocký pivovar

Súčasťou najznámejších kultúrnych pamiatok je aj tunajší zámocký pivovar, ktorý taktiež vznikol v 16. storočí, ale úplne dokončený bol až v roku 1630. Okrem toho, že ide o architektonicky zaujímavú budovu, prináša aj jeden zaujímavý príbeh. V minulosti bol tunajším sládkom pán Smetana, ktorému sa v roku 1824 narodil syn Bedřich, ktorý sa stal jedným z najvýznamnejších európskych skladateľov. V súčasnosti už pivovar neslúži pôvodnému účelu a nachádza sa tam školiace centrum.


Wikimedia - SchiDD - Vlastná tvorba, CC BY-SA 4.0, Link

 

Kláštorné záhrady

V minulosti mali v Litomyšli aj piaristický kláštor. Pri ňom sa rozprestierali nádherné záhrady, ktoré sa podarilo uchovať až dodnes. V roku 2000 prešli rozsiahlou rekonštrukciou, vďaka ktorej sa im podarilo vrátiť ich pôvodné čaro. Pre verejnosť sú prístupné od apríla do októbra. Najkrajším bodom prehliadky je altánok, ktorý ponúka vyhliadku na mesto. Záhrady nie sú určené len na okrasu. Ľudia môžu po trávnikoch voľne chodiť a urobiť si tam aj piknik. Ich súčasťou je tiež bazén, ktorý sa nachádza v centre areálu a môžete si tam pozrieť niekoľko sôch.

 

Dom u Rytierov

Historické centrum mesta Litomyšl je plné zaujímavých budov. Tou najkrajšou je Dom u Rytierov zo 16. storočia, ktorý má fasádu s nádherným zdobením. Jeho autorom je sochár Blažek, ktorý ho vytvoril v renesančnom štýle. I keď jeho názov hovorí niečo iné, v skutočnosti tam nikdy nežili rytieri. Svoje pomenovanie budova dostala podľa sôch, ktoré sa nachádzajú na fasáde. V súčasnosti v nej sídli mestská galéria.


Wikimedia - Městská galerie Litomyšl - Vlastná tvorba, CC BY-SA 4.0, Link

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa