Počet vtákov pomorníkov veľkých dramaticky klesá, dôvodom je vtáčia chrípka

2024-03-27 10:00:00 |   |    | 

Počet prímorského druhu vtákov pomorníkov veľkých výrazne klesá, napísal server BBC News s odkazom na prieskum britskej ornitologickej spoločnosti RSPB. Ich populácia kvôli vtáčej chrípke v roku 2023 klesla o 76 percent. Teraz v Spojenom kráľovstve z pôvodných 9088 jedincov zostáva iba 2160.



S rovnakým ochorením sa stretávajú aj ďalšie druhy. Medzi ne patrí rybár štíhlozobý či suly, ktoré medzi rokmi 2021 až 2022 ovplyvnil kmeň vtáčej chrípky H5N1. Tá zabila tisíce divokých vtákov. Počty spomínaných druhov pred prepuknutím epidémie rástli.

Podľa tohto zistenia je vtáčia chrípka "jednou z najväčších bezprostredných hrozieb na ochranu niekoľkých druhov morských vtákov", uvádza RSPB. V porovnaní so sčítaním vtáčej populácie v rokoch 2015 až 2021 kleslo množstvo súl o 25 percent, rybára štíhlozobého o 21 percent a rybára sivého o 35 percent.

V posledných mesiacoch nebola vtáčia chrípka v Spojenom kráľovstve taká intenzívna, ale v iných častiach sveta spôsobila hromadný úhyn vtáctva. "Vírus je stále celosvetovo prítomný. Vtáky v Spojenom kráľovstve sú stále ohrozené a vírus bude aj naďalej mutovať. Musíme ho považovať za dlhodobú hrozbu," uviedla Jean Dugganová, poradkyňa RSPB pre opatrenia týkajúce sa vtáčej chrípky.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa