Mestečko, ktoré sa nedá nemilovať: Francúzsky Dinan pripomína romantické obrazy z minulosti

2024-02-16 12:00:00 |   |    | 

Francúzsky vidiek je medzi cestovateľmi veľmi obľúbený. Najmä vďaka starým mestečkám, ktoré pripomínajú romantické obrazy z minulosti. K takým patrí aj Dinan, kam sa vyberieme tentoraz.



 

Hrad Dinan

Dinan leží v srdci Bretónska, kde si vás veľmi rýchlo podmaní svojou romantickou atmosférou. Rozprestiera sa pri rieke Rance, kde domáci ponúkajú niekoľko druhov vyhliadkových plavieb. Aj počas nich si všimnete dominantné stredoveké opevnenie, ktoré chránilo vstup do mesta. Za ním sa ukrývajú viaceré historické stavby, ktoré spája spleť starých kamenných uličiek. Počas potuliek po nich sa dostanete až k hradu Dinan. Zatiaľ čo mesto bolo založené v 11. storočí, toto šľachtické sídlo začali budovať v 14. storočí a neskôr ho niekoľkokrát upravovali a rozširovali. V súčasnosti sa tam nachádza múzeum, ktoré mapuje históriu mesta a jeho okolia. Turisti ho však milujú najmä kvôli vyhliadke z hradných múrov.

 

Hodinová veža

Druhou známou dominantou je hodinová veža. Nachádza sa v nádhernej štvrti v blízkosti starého pôvodného domčeka so šindľovou strechou. V minulosti neslúžila iba na oznamovanie presného času, no zvonili z nej vždy v prípade, ak sa v meste niečo stalo. Robili tak pri významných udalostiach, ale aj v prípade ohrozenia. Veža je vysoká osem metrov a má nepravidelný tvar. Vďaka tomu z nej urobili architektonicky zaujímavú stavbu. Postavili ju v 15. storočí, odkedy sa stala aj hlavným orientačným bodom v meste.

 

Prístav

Mnoho cestovateľov prichádza do Dinanu štýlovo loďou. Je to podľa nich neopakovateľný zážitok, ktorý by ste mali zažiť. Pretože keď sa z diaľky zrazu začne ukazovať krása historického centra, ihneď sa doňho zamilujete. Okolo prístavu sa rozprestierajú ulice plné života. Nájdete v nich skvelé reštaurácie, kaviarne i bary. V tejto časti majú tiež domčeky s farebnými fasádami a dovidíte odtiaľ aj do centra. V kombinácii s viacerými zakotvenými loďami je to pohľad, na ktorý sa nezabúda. Prístav zohral v dejinách mesta veľmi dôležitú úlohu. Po rieke Rance sa totiž v minulosti plavilo veľa obchodníkov a keď si začali robiť zastávku v Dinane, mesto začalo rýchlejšie prosperovať.

 

Anglické záhrady

Keď zatúžite po kúsku prírody, choďte sa prejsť do anglických záhrad v centre neďaleko baziliky. Ľudia ich milujú nielen vďaka nádherným kvetom a zeleni. Z tohto miesta totiž majú ďalšie krásne výhľady na Dinan, rieku a okolie. Záhrady vznikli v 19. storočí na kurióznom mieste. Pôvodne sa tam totiž nachádzal cintorín, ktorý však už nevyužívali. Keď uvažovali o hlavnej téme tohto nového parku, rozhodli sa pre anglický štýl záhradníctva, aby takýmto spôsobom vzdali hold silnej miestnej komunite z Británie. Tá pozitívne ovplyvnila fungovanie mesta a navyše tunajším obyvateľom aj veľmi pomáhala.

 

Bazilika

Hlavný kostol v meste je zasvätený svätému Salvátorovi. Katedrála je postavená v gotickom štýle a vyznačuje sa viacerými ozdobnými prvkami. Vďaka svojej rozlohe sa stáva ďalším dominantným prvkom na panoráme Dinanu. Kostol sa staval postupne od 12. do 15. storočia. Okrem gotiky je preto na ňom vidieť aj prvky románskych sakrálnych stavieb. Je najstarším a zároveň najviac zdobeným kostolom v celom regióne.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa