Taliansky výlet za bublinkami: Conegliano dalo svetu lahodné prosecco

2024-03-22 12:00:00 |   |    | 

Benátsko ponúka množstvo možností na výlety, preto by bolo škodou zostať len v jeho slávnej metropole. Naplánujte si aj návštevu okolitých zaujímavostí, napríklad mesta Conegliano, ktoré má ešte typickejšiu taliansku atmosféru. Historické budovy, romantické staré uličky a skvelé jedlo sú tou najlepšou pozvánkou.



 

Centrum umenia, šumivého vína a bohatých dejín

Toto malebné mestečko si postupne získava fanúšikov vďaka pôsobivým pamiatkam a skvelej atmosfére. Jeho história začína už v staroveku. O rozmach sa postarali najmä starí Rimania, ktorí ho využívali aj ako svoje letné dovolenkové miesto. Okrem turizmu tvorí v súčasnosti veľkú časť zárobkov produkcia vína. Conegliano je totiž obklopené vinicami aj s malými vinárstvami, do ktorých môžete prísť na ochutnávku alebo si zakúpiť lokálne produkty. Hlavnou hviezdou ich produkcie je prosecco, ktoré vraj robia najlepšie z celého Talianska.

 

Katedrála

Väčšina historických budov v meste pochádza z obdobia stredoveku. Tak je to aj v prípade hlavnej katedrály, ktorá je zasvätená Panne Márii. Pochádza zo 14. storočia a na prvý pohľad vás upúta už svojou fasádou. Nachádzajú sa na nej totiž historické fresky, ktoré zachytávajú fragmenty zo svätého písma. Ďalšiu perlu potom nájdete v interiéri. Tam už na vás čaká jedna zo slávnych malieb rodáka Cima da Conegliana, ktorá zdobí aj oltár. Keďže ide o najnavštevovanejšiu atrakciu, odporúča sa prísť sem krátko po otvorení, keď je tam najmenej turistov a vychutnáte si ju v komornejšej atmosfére.

 

Hrad

Ešte staršie sú pozostatky hradu, ktorý kedysi hrdo dominoval celému mestu. Pochádza z 12. storočia, no nepodarilo sa ho uchovať v tak dobrom stave. Väčšina areálu je už zničená a okrem hradieb zostala kompletná iba jediná veža. Práve tam sa nachádza aj najväčšie regionálne múzeum. Dozviete sa v ňom nielen informácie z histórie, ale najmä vám priblížia dejiny umenia, s ktorými je Conegliano späté. Značnú časť výstavy tvoria vykopávky, ktoré sa podarilo nájsť v okolí a taktiež informácie o významných osobnostiach, ktoré odtiaľ pochádzajú. Priamo v areáli je kaviareň, odkiaľ si môžete užiť ten najkrajší výhľad na celé okolie. Pozor však na to, že cesta na parkovisko je v jednej časti mimoriadne úzka.

 

Teatro Academia

Taliansko tradične ponúka veľa kultúrnych možností. Takmer každé mesto má aj vlastné divadlo s dlhoročnou tradíciou. Conegliano nie je výnimkou. Ich Teatro Academia je však zároveň vzácnou historickou budovou, ktorá stojí za návštevu aj bez programu. Bola postavení v renesančnom štýle a interiér pôsobí honosne, čo ešte viac umocňuje zážitok z predstavení. V divadle často hosťujú aj súbory z iných miest a keď budete mať šťastie, môžete si tam pozrieť tie najslávnejšie hry talianskych dramatikov.

 

Pocta najslávnejšiemu obyvateľovi

Z Conegliana pochádza mnoho významných osobností, ale najviac pozornosti sa venuje maliarovi Cimovi. Po tomto umelcovi pomenovali aj jedno z námestí, ktoré je obklopené nádhernými historickými budovami. Nachádzajú sa v nich najmä kaviarne a reštaurácie s tradičnou gastronómiou. Druhou atrakciou, ktorá sa s ním spája, je múzeum. Pokiaľ sa chcete hlbšie pozrieť na umelcovu tvorbu, tak ste na tom najlepšom mieste. Prezradia vám viac o jeho súkromnom živote, ukážu niektoré diela a pomôžu vám ich lepšie pochopiť.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa