Polárna žiara, vzácny kostol aj jaskynné kúpele: Nórsky Harstad prekvapí rozmanitosťou

2024-02-24 00:00:00 |   |    | 

Sever Nórska je nádherný najmä vďaka jeho úžasnej prírode. Keď však objavíte čaro mestečka Harstad a jeho okolia, budete chcieť do týchto studených končín Škandinávie prísť práve kvôli nemu.



 

Podzemný vodný park

Priamo v centre Hardstadu sa nachádza úžasný vodný park, ktorý sa dá využívať celoročne. Je veľmi nenápadne skrytý a pokiaľ o ňom netušíte, tak by ste ho nemuseli nájsť. Nachádza sa totiž priamo v jednom z kamenných brál. Rovnako ako bazény v Miškolci, i tu sa budete kúpať rovno v jaskyni.

Vďaka tomu nejde iba o obyčajnú plaváreň, ale dobrá vnútorná klíma priaznivo pôsobí najmä na respiračné ochorenia. Steny jaskyne tu vytvárajú nádhernú a nevšednú atmosféru. Veľa zábavy si vo vodnom parku užijú aj rodiny s deťmi. K dispozícii sú tobogany, vodné zábavky a taktiež samostatný detský bazén. V podzemí sa nachádza aj veža na skákanie, z ktorej máte ešte lepší výhľad na jaskynnú výzdobu.

 

Kostol Trondenes

Obľúbenou atrakciou je kostol Trondenes, ktorý sa nachádza menej ako päť kilometrov od centra. Keď k nemu prídete, hneď pochopíte, prečo ho majú domáci i turisti tak veľmi radi. Nachádza sa totiž priamo na pobreží a je z neho úžasný výhľad na okolie.

Kostol je najsevernejším stredovekým svätostánkom na svete a pokladajú ho aj za najkrajší svojho druhu v Nórsku. Pozrieť si ho môžete pozrieť počas prehliadky a v niektoré dni sa tam koná aj omša. V jeho tesnej blízkosti sa nachádza aj centrum, ktoré združuje historické informácie o celom regióne.

 

Mesto miniatúr

Len dvanásť minút od centra mesta nájdete ďalšiu obľúbenú rodinnú atrakciu. Mesto miniatúr v súčasnosti pozostáva zo stovky malých budov. Tie väčšinou nadväzujú na nórsku históriu a vidíte tam napríklad rôzne ozdoby, obchody, olympijský štadión a mostíky na skákanie. Sústreďujú sa hlavne na záležitosti, ktoré sa týkajú ich regiónu.

Mestečko sa pravidelne rozrastá a pribúdajú do neho nové zaujímavé budovy. Tvorcovia si dali ako záväzok, že budú pracovať najmä s recyklovanými materiálmi, aby tak ukázali rešpekt voči prírode. Mesto miniatúr je otvorené od polovice mája až do prvého snehu. Potom už exponáty prekryje zimná nádielka.

 

Stredoveká farma

Harstad a okolie sa najviac rozvíjali v čase vikingskej a stredovekej éry. Túto časť dejín spoznáte napríklad v dobovej farme, kde sa naučíte viac aj o zaujímavostiach tohto regiónu. Nachádza sa v okrajovej časti a môžete sa tam pozrieť na výstavu o tisícročnej histórii.

Ide o hospodársku verziu skanzenu s niekoľkými budovami a živými zvieratami. Školený personál návštevníkom priblíži jednotlivé remeslá v priebehu 12. storočia a v jednom z domčekov si môžete pozrieť nádhernú multimediálnu šou, ktorá vás vtiahne do života bývalých farmárov.

 

Adolfova zbraň

Na predmestí Harstadu sa nachádza najväčší európsky kanón na súši. Postavili ho v priebehu 2. svetovej vojny apozostáva zo štyroch del a z batérie, pomocou ktorej chránili pobrežie Nórska.

Má prezývku Adolfova zbraň a stále je v dobrom stave, preto ho môže vidieť aj pre verejnosť. Kanón nájdete pri tunajšom vojenskom tábore a k dispozícii sú aj súkromné prehliadky so sprievodcom pre menšie skupiny.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa