Toto sú najvyťaženejšie reštaurácie sveta: Prečo si na večeru počkáte aj rok

2017-02-09 00:00:01 |   |    | 

K cestovaniu už tradične patrí aj spoznávanie domácej kultúry prostredníctvom gastronómie. Bolo by veľkou škodou, ak by ste trebárs počas návštevy Španielska neochutnali paellu a tapas, ale namiesto toho sa šli najesť do jedného z reťazcov. Sú dokonca aj takí cestovatelia, ktorí si miesto dovolenky vyberajú práve podľa miestnej gastronómie. Ak však chcú navštíviť tie naozaj najlepšie reštaurácie, mali by sa do príprav a rezervácií púšťať v obrovskom predstihu.



 

Rao`s, New York, USA

Naoko nenápadný podnik v Harleme získal popularitu vďaka častým návštevám celebrít. Malá reštaurácia rodinného typu sa stala oázou pokoja, do ktorej sa bežný fanúšik takmer nemá šancu dostať. Ak by ste sa chceli najesť v Rao`s, potrebujete poznať tých správnych ľudí, ktorí vás dostanú na čakaciu listinu. Ak sa vám podarí zohnať nejaké voľné miesto, už nesmiete váhať a hneď by ste mali kupovať letenky. Táto šanca sa už nemusí opakovať. Rao`s už niekoľko rokov vyrábajú aj kvalitné bio polotovary s vlastným označením, takže ak nebudete mať šťastie na osobnú návštevu, môžete si aspoň takto sprostredkovane pochutnať na jedle z Rao´s.


Noma, Kodaň, Dánsko

Aktuálne jedna z top reštaurácii sveta sa nachádza v Dánsku. Jedlo v Nome je gastronomickým zážitkom, na ktorý nikdy nezabudnete, no musíte sa zároveň pripraviť aj na otvorenie mysle a prijatie netradičných inovácií, ktoré kuchári neustále prinášajú do prípravy jedál. Ich hlavnou úlohou je experimentovať, a to si v plnej miere užívajú. Pokojne sa môže stať, že na tanieri dostanete červíky, zeminu, vnútornosti alebo iné netradičné druhy mäsa. Rezervácie sa robia vždy s trojmesačným predstihom a vyhradených je na to len pár hodín. Iba v siedmy deň v mesiaci môžete vyskúšať šťastie a urobiť si objednávku online alebo telefonicky. Záujem je obrovský a pokojne sa môže stať, že sa do reštaurácie ani nedovoláte.

 

El Celler de Can Roca, Girona, Španielsko

Pri návšteve Barcelony môžete niekedy zostať na pár dni v Girone, kam sa lieta priamo zo Slovenska. Práve v tomto čarovnom mestečku sídli reštaurácia El Celler de Can Roca, ktorú prevádzkujú traja súrodenci. Okrem modernej gastronómie sa špecializujú aj na ponuku kvalitných vín. Ich pivnica obsahuje niekoľko desiatok tisíc fliaš, z ktorých najdrahšie vás vyjdú na pár tisíc eur. Rezerváciu tam urobíte jednoduchšie ako v Nome, ale musíte sa pripraviť na to, že budete na ňu čakať aspoň jeden rok. Jednou z alternatív je tiež zapísanie sa na čakaciu listinu, lenže v tom prípade môžete dostať miesta z jedného dňa na druhý.

 

Sukiyabashi Jiro, Tokio, Japonsko

Najlepší sushi bar na svete nájdete v Tokiu. Majster Jiro Ono má vyše 90 rokov, no aj tak stále dohliada na správnu prípravu a servírovanie japonskej národnej pochúťky. Jedlo v tomto podniku nevynechá žiadna dôležitá návšteva v krajine vychádzajúceho slnka. I preto je náročné získať voľné miesto, na ktoré si musíte počkať aspoň dva mesiace. Jednoduchším spôsobom je požiadať o rezerváciu prostredníctvom niektorého z luxusných hotelov, ktoré tam majú permanentne rezervované stoly pre najlepších klientov. Cena večere sa však predražuje o sprostredkovateľský poplatok.

 

N/Naka, Los Angeles, USA

Reštaurácie nezískavajú popularitu iba vďaka chutnému jedlu, ale aj štýlu servírovania. Presne na to lákajú svojich zákazníkov v N/Naka, kde šéfkuchárka Niki Nakayama mení jedlo na umelecké diela. Kvôli ázijským koreňom zabieha jej kuchyňa aj do tradičnej gastronómie tejto časti sveta, no kombinuje ju s modernými prvkami a inými zahraničnými vplyvmi. Miesto v reštaurácii môžete dostať s trojmesačným predstihom, pričom rezervácie sa prijímajú vždy v prvý deň v mesiaci. Otvorené majú len štyri dni v týždni.

 

Talula`s Table, Pensylvánia, USA

Večera v Talula`s Table podlieha prísnym pravidlám. Pôvodne šlo o malú kaviareň a obchod s kvalitnými domácimi potravinami. Kvôli veľkej obľube pridali do podniku dva stoly, ktorým každý večer servírujú originálne menu z čerstvých surovín. To sa vyberá vždy pre daný deň a nikdy sa v takomto zložení neopakuje. Rezerváciu musíte robiť rok vopred a dostanete ju iba na stôl pre desiatich ľudí.

 

Minibar, Washington, USA

Na podobnom princípe funguje aj reštaurácia Minibar by José Andrés vo Washingtone. Pôvodne ponúkala iba šesť miest, ktoré zvýšili v priebehu tohto roka na dvanásť. Večera tam trvá niekoľko hodín, pretože na nej ponúkajú minimálne 20 ochutnávkových porcií. Ich gastronómia je moderná a nešpecializuje sa len na jednu krajinu. Objednávky sa robia dva mesiace vopred, no musíte mať šťastie pri telefonickom rezervovaní.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Facebook
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa