Matematický most: Zaobišla sa jeho výstavba bez skrutiek?

2024-03-19 12:00:00 |   |    | 

Postavil ho Isaac Newton a jeho konštrukciu navrhol v duchu svojich gravitačných zákonov tak dômyselne, že na spoje jednotlivých prvkov neboli potrebné vôbec žiadne skrutky a klince. Keď ho potom študenti zo zvedavosti rozobrali, už ho nedokázali dať znova dohromady v pôvodnom stave. To je jedna z mnohých povestí, ktoré sa viažu k tzv. Matematickému mostu v anglickom Cambridgi.



 

Realita je úplne iná. Sir Isaac Newton (*1643) na univerzite v Cambridgi samozrejme pôsobil, ale zomrel v roku 1727 a vtedy Matematický most ešte vôbec nestál. Až v roku 1748 prišiel s jeho návrhom architekt William Etheridge (1708 – 1776) a o rok neskôr unikátnu stavbu realizoval miestny staviteľ James Essex mladší (1722 – 1784). Nie je pravda, že by pri nej nepoužil klince či skrutky. Tie sú len v konštrukcii umiestnené tak, že keď ide človek po moste, nie sú na prvý pohľad zrejmé.

Oficiálny názov 15,5 metra dlhého mosta znie Drevený alebo Queen's Bridge (teda Kráľovnin most), pretože spája dve časti kampusu Queen's College. Matematický sa mu začalo hovoriť až neskôr podľa zložitej a technologicky priam dokonalej konštrukcie. Hoci tá rieku Cam preklenuje vo forme oblúka, všetky použité mostné trámy sú rovné. Tie hlavné sú v podstate dotyčnicami oblúka, zatiaľ čo radiálne časti fungujú ako ich spojnica a zároveň ako podpora mostovky. Spoločne vytvárajú impozantné zábradlie.

Vďaka presným matematickým výpočtom je celý most mimoriadne pevný, a navyše je v prípade potreby teoreticky možné vymeniť každý jeho trám zvlášť bez toho, aby bol potrebný väčší zásah do celej konštrukcie. Avšak drevo ako stavebný materiál nie je v tomto prípade ideálne, a tak má Matematický most v Cambridgi za sebou už dve opravy, v rokoch 1866 a 1905, po ktorých bol vždy v rovnakej podobe vrátený na pôvodné miesto. Dominantou starobylého univerzitného mesta tak zostáva dodnes.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Ilona Kučerová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa