Technický zázrak v tieni Matterhornu: Visutý most Charlesa Kuonena ponúka tie najkrajšie výhľady

2024-02-05 12:00:00 |   |    | 

Najdlhší visutý most sveta je od mája 2022 v Česku, dlhé roky však bol držiteľom rekordu iný inžiniersky zázrak. A tými najkrajšími výhľadmi sa švajčiarsky Charles Kuonen Hängebrücke môže pýšiť dodnes.



 

Most Charles Kuonen Hängebrücke sa nachádza uprostred úchvatných švajčiarskych Álp, kde sa tiahne cez údolie Mattertal v dĺžke takmer 500 metrov. Bol otvorený v roku 2017 ako náhrada za most Europabrücke (Randa).

Ten sedem rokov predtým len po dvoch mesiacoch fungovania zničil zosuv skál, a turisti tak museli zostupvoať 500 metrov do údolia, čím sa dovtedy obľúbená trasa medzi Zermattom a obcou Grächen stala neatraktívnou a počet návštevníkov klesol.

Charles Kuonen, majiteľ miestneho vinárstva, preto ako hlavný sponzor investoval nemalé prostriedky do nového mosta, ktorého výstavba trvala miestnej firme swissrope pomocou „montážnych saní“ dva a pol mesiaca.

Technické údaje sú pritom veľmi pôsobivé. Most je zavesený na lanách s priemerom 53 milimetrov a celkovou hmotnosťou 8 ton, na dĺžku meria 494 metrov a na šírku 65 centimetrov a v najhlbšom bode rokliny Grabengufer je pod ním 85 metrov.

Priehľadná konštrukcia z oceľového lana a drôteného pletiva je dokonale začlenená do prostredia a ponúka nádherný výhľad na Matterhorn, jeden z najznámejších a najvyhľadávanejších štítov Álp i celej Európy s výškou 4478 metrov.

Turisti si teda síce na Charles Kuonen Hängebrücke užijú aj nevyhnutnú dávku adrenalínu, predovšetkým sa ale môžu tešiť na unikátne spojenie s prírodou. Hoci už dnes nie je najdlhším na svete, rozhodne je mostom s tým najkrajším okolím!

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa