Skalné obydlia na nemecký spôsob: V Langensteine žili ľudia ešte v 20. storočí

2024-03-18 12:00:00 |   |    | 

Na svete nájdete viacero miest, kde domáci z rôznych dôvodov bývali v jaskyniach či skalách. V Nemecku sa vďaka takýmto obydliam na turistickú mapu zapísala obec Langensteine. Zamestnanci neďalekej ovčej farmy vybudovali v skalách dvanásť takýchto jaskýň, v ktorých žili so svojimi rodinami v rokoch 1858 až 1910.



 

Malé záhradky plné byliniek a farebných kvetov, za nimi útulné domovy pre mladé rodiny – tak kedysi vyzerali jaskynné obydlia Langenstein, ležiace asi šesť kilometrov juhozápadne od Halberstadtu. Prvé pravdepodobne vytvorili už Germáni, ďalšie zrejme pochádzajú z obdobia okolo roku 1177.

Väčšina zo skalných obydlí však bola do pieskovcových múrov vyhĺbená v rokoch 1855 až 1858. Mladé rodiny roľníckych robotníkov si tu s kladivom a dlátom vytvorili domovy s obývacou izbou, spálňou, detskou izbou a skladom.

Až v roku 1916 opustili svoje „skalné vily“ aj poslední troglodyti (obyvatelia jaskýň). Ich domovy sa potom približne 100 rokov používali ako skladovacie pivnice alebo stajne zvierat – a dnes sú jedinečným svedectvom dávnejšej živej kultúry v Nemecku.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa