Radosť cestovať vlakom: Najkrajšie železničné stanice Holandska sú architektonickými skvostmi

2024-02-07 12:00:00 |   |    | 

Starobylé aj moderné, v pulzujúcich metropolách aj nenápadných dedinách... Viaceré železničné stanice sú unikátnymi architektonickými skvostmi, ktoré stoja za návštevu, aj keď do nich nemierite kvôli ceste vlakom. Tieto zdobia malebné Holandsko.



 

Amsterdam

Stanicu Amsterdam Centraal navrhol holandský architekt Pierre Cuypers a silno pripomína jeho ďalšie majstrovské dielo, Rijksmuseum. Fasáde s neogotickými a neorenesančnými prvkami dominujú dve vežičky aj mnoho ornamentálnych detailov, čo sa obyvateľom pôvodne veľmi nepáčilo. Dnes však stanicu otvorenú v roku 1889 často zaraďujú k najkrajším na svete a oceňujú aj jej funkčnosť. Na Amsterdam Centraal jazdí osem medzinárodných a 22 vnútroštátnych vlakov.

 

Rotterdam

Rotterdam Centraal je ikonická a ultramoderná budova, ktorá sa nachádza v srdci druhého najväčšieho mesta v Holandsku. Bola postavená v roku 2014, keď kvôli nej pre nedostatočnú kapacitu zbúrali staršiu stanicu z roku 1957. Tej súčasnej dominuje drevo a sklo, vďaka čomu je aj v interiéri veľmi svetlá. Budova sa tiež môže pochváliť jednou z najväčších solárnych striech v Európe. Pokrýva ju až 130 tisíc článkov s celkovou plochou 10 000 metrov štvorcových.

 

Haag

V Haagu môžete vidieť hneď dve zaujímavé stanice. Jednou je neorenesančná Den Haag HS z konca 19. storočia, druhou zas moderná budova Den Haag Centraal, otvorená v roku 1973 a kvôli nedostatočnej kapacite prestavaná v roku 2011. Dnešná stanica má podobu zastrešeného mestského námestia s rozmermi 12 krát 96 a výškou 22 metrov a je takmer celá zo skla, takže z nej vidno na všetky dopravné prostriedky (vlaky, električky aj autobusy), ktoré sem jazdia.

 

Maastricht

Kvôli opevnenému charakteru Maastrichtu sa jeho prvá železničná stanica nachádzala mimo mesta, v rámci obce Meerssen, a bola postavená z dreva, aby mohla byť v prípade napadnutia rýchlo zničená. Mestské hranice však boli v roku 1907 upravené, stanica sa stala súčasťou obce Maastricht a o päť rokov vyrástla súčasná tehlová budova. Vzhľadom na medzinárodné spojenie v nej v minulosti sídlili aj colnice.

 

Utrecht

Utrecht Centraal je najväčšou železničnou stanicou v Holandsku. Denne ňou prejde vyše 200 tisíc cestujúcich a z jej šestnástich nástupíšť odchádza viac ako 1 000 vlakov. Prvá budova bola otvorená v roku 1843, v 70. rokoch ju však zbúrali, aby uvoľnila miesto pre Hoog Catharijne, vtedy najväčšie nákupné centrum v Európe. Jeho súčasťou je stanica dodnes, v rokoch 2011 až 2016 však pešla rozsiahlou rekonštrukciou a získala dominantnú zakrivenú strechu.

 

Breda

Prvé staničné budovy v Brede na hranici s Belgickom boli postavené v druhej polovici 19. storočia z dreva. Mesto totiž bolo v tom čase pevnosťou a stanica musela byť navrhnutá tak, aby ju bolo možné v čase vojny rýchlo zbúrať (alebo podpáliť). Súčasná stanica pochádza z roku 1975, zahŕňa tri nástupištia pre vlaky a jedno pre autobusy a na streche je parkovisko. V staničnej budove sa okrem služieb pre cestujúcich nachádzajú aj byty a kancelárie.

 

Klimmen-Ransdaal

Domácimi opakovane hodnotená ako najkrajšia je železničná stanica Klimmen-Ransdaal. Leží medzi dvomi rovnomennými obcami a hoci rozhodne nepatrí k veľmi vyťaženým, ako jedna z mála je  zapísaná na zozname národného dedičstva. Staničná budova bola postavená v roku 1913 podľa návrhu architekta Georga van Heukeloma a slávnostné otvorenie prebehlo 1. marca 1915. Budúci rok malebná stanička teda oslávi stodesiate výročie.

 

Assen

K obdivovaným architektonickým dielam patrí tiež prestavba historickej železničnej stanice v Assene. Tá bola pôvodne otvorená 1. mája 1870, jej aktuálne podoba však pochádza z roku 2020. Autormi návrhu sú architekti holandského štúdia De Zwarte Holand, vďaka ktorým má assenská stanica ako jediná v krajine strechu výhradne z dreva. Významným prvkom sú aj okná, ktoré umožňujú presvetlenie vnútorných priestorov aj nástupíšť.

 

Leiden

Moderným dizajnom ohúri aj hlavná stanica v Leidene, ktorá leží medzi univerzitou a centrom mesta. Tá  v roku 1994 nahradila budovu považovanú Holanďanmi za nesmierne škaredú a dnes jej dominuje biela mrežová konštrukcia. Podlahu pôvodne tvorili biele a svetlomodré dlaždice, ktoré však boli veľmi šmykľavé, a tak ich na jar 2009 nahradili štandardnou dlažbou používanou aj na iných staniciach.

 

Middelburg

Vzácnou budovou železničnej stanice sa pýši aj 50-tisícové mestečko Middelburg na juhozápade Holandska. Otvorili ju 1. marca 1872 a je vzácnym zachovaným príkladom architektúry staníc štátnych železníc z tohto obdobia. Aj vďaka tomu je tzv. rijksmonumentom, teda národnou historickou pamiatkou.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa