Zabudnite na Varadero, novým karibským hitom je ostrov Cayo Santa María

2024-01-23 00:00:00 |   |    | 

Kuba, to sú horúce rytmy, chuť rumu a vôňa cigár, ale aj nádherné karibské pláže. Tou najznámejšou je Varadero, ktorej však na päty poriadne stúpa východnejšie situované letovisko Cayo Santa María. Ostrov je turistickým rajom a navyše sa nachádza len necelé dve hodinky od letiska Santa Clara. O čo menej času strávite na cestách, o to viac si ho užijete pri mori či drinku!



 

Kubánsky cestovný ruch zažíva nebývalý rozkvet. Domáci sa otvorili svetu a začali spolupracovať so svetovými hotelovými sieťami, vďaka ktorým na ostrove otvorili v množstvo nových rezortov.

Najviac sa ich sústreďuje na malebnom súostroví Jardines del Rey pri severnom pobreží, ktoré je ako súčasť biosférickej rezervácie Buenavista zapísané na zozname UNESCO. Kráľove záhrady by sa mali onedlho stať najväčšou plážovou destináciou na Kube a predbehnúť tak aj slávne Varadero.

Veľká budúcnosť čaká najmä ostrovček Cayo Santa María, ktorý na dĺžku meria 16 a na šírku približne 2 kilometre. Jeho južnému pobrežiu dominujú lesy, slané močiare a mangrovníky, to severné však v takmer celej dĺžke lemujú nádherné pláže s bielym pieskom.

Pri nich v ostatnom období vyrástlo vyše množstvo rezortov, ktoré sú vybudované citlivo a s ohľadom na okolitú prírodu, takže sa v nich môžete tešiť na bujné porasty aj rôzne zvieratá. Cayo Santa María ale neťaží len zo svojej krásy, ale aj polohy.

Spomedzi všetkých kubánskych plážových destinácií sa totiž (spolu so susednými ostrovčekmi Cayo Las Brujas a Cayo Ensenachos) nachádza najbližšie k medzinárodnému letisku v Santa Clara, kam sa lieta aj z Bratislavy. Cesta meria približne 113 kilometrov a autobusom trvá necelé dve hodiny.

Aj tie sú však zážitkom – najskôr budete míňať vidiecku krajinu a menšie mestečká s koloniálnou architektúrou, potom vás bude takmer 50 kilometrov obklopovať iba oceán! Voda medzi pevninou a ostrovom Cayo Santa Mariá je príliš plytká na prevádzku trajektov, a tak tam v roku 1989 začali stavať hrádzu El Pedraplén, ktorá býva označovanú za najdlhšiu na svete.

Kvôli ochrane prirodzeného pohybu vody a životného prostredia je súčasťou hrádze aj 46 mostov a dnes je považovaná za malý staviteľský zázrak, takže sa sama stala turistickou atrakciou. Po oboch stranách môžete pozorovať zaujímavú flóru a faunu, napríklad plameniaky alebo kondory morkovité, ktoré patria k najznámejším obyvateľom Kuby.

Na hrádzu sa platí vstupný poplatok, využívajú ju však iba turisti a zamestnanci v cestovnom ruchu. Cayo Santa María aj priľahlé ostrovčeky totiž nemajú stálych obyvateľov a všetok personál dochádza autobusmi z neďalekých mestečiek na pevnine, kde pre nich vybudovali panelové domy.

El Pedraplén je teda pre celú oblasť priam životne dôležitý a úplne zmenil cestovný ruch na Kube. Prvý hotel pri ňom otvorili krátko po dokončení v roku 1999 a dnes si už na Cayo Santa María môžete vybrať z vyše dvoch desiatok. Všetky rezorty sú prirodzene vybudované pri plážach, od ktorých ich oddeľuje len mangrovníkový porast a duny.

"Na Cayo Santa Maria nájdete hotely s konceptom stravovania All inclusive, od tých pre nenáročnú klientelu až po luxusné 5* hotely. Medzi tie najobľúbenejšie patria Grand Sirenis Cayo Santa Maria, Melia Las Dunas či Royalton Cayo Santa Maria. Ostrov ponúka krásne biele, takmer panenské pláže s priezračným tyrkysovým Atlantickým oceánom, ktoré sú jedinečným miestom pre relax a únik od uponáhľaného každodenného života," hovorí Alica ŠIpošová z CK Kartago tours.

Vstup do vody nie je veľmi strmý, no na rozdiel od viacerých iných exotických destinácií ani príliš mierny, takže do hlbšej vody nemusíte kráčať desiatky metrov. Niektoré pláže sú oddelené krátkymi skalnatými časťami, kde môžete vidieť miestnych loviť ryby.

My sme pri nich mali šťastie aj na pelikána, no okrem tohto majestátneho vtáka môžete na ostrove vidieť aj jašterice, leguány, suchozemské kraby alebo endemické živočíchy ako tokor kubánsky či stromový slimák ligus s nádhernou farebnou ulitou, ktoré nikde inde nežijú.

Bohatý je tu tiež podmorský život, a tak je oblasť okolo Cayo Santa María ideálna aj na rybolov, potápanie či šnorchlovanie. Najlepšie je spojiť ho s plavbou na katamarane, ktorý vyráža z neďalekého prístavu Marina Gaviota Las Brujas a končí pri tunajšom delfináriu, kde môžete zažiť show spojenú s interakciou.

Obľúbené sú však podľa Šipošovej aj výlety do vzdialenejších kútov ostrova. "Tí, ktorí túžia po poznávaní alebo dovolenke nabitej zážitkami, môžu svoj pobyt stráviť v hlavnom meste Havana, vo Varadere alebo Trinidade. Medzi obľúbené pobyty patrí aj kombinácia pobytu v Havane s relaxom na ostrove Cayo Santa Maria. Na atraktívnych fakultatívnych výletoch spoznáte kultúru, návrat v čase, dych berúcu prírodu, ale i rušný nočný život s tancom a rumom."

Ten si však samozrejme môžete dosýta dopriať aj v rezortoch. My sme ako prvý navštívili Paradisus Los Cayos s privátnymi bazénmi, ktorý otvorili v decembri 2018, no napriek mnohým kvalitám v oblasti gastronómie či večerných programov stále pripomína éru socializmu. Druhý navštívený, rezort Royalton Cayo Santa Maria sa však vo všetkom vyrovná zariadeniam v hociktorom inom kúte sveta.

Podobne ako inde, aj na Kube si preto treba ubytovacie zariadenia vyberať uvážlivo a počítať s tým, že cenové rozdiely medzi jednotlivými rezortmi z niečoho vychádzajú. Aj tie najdrahšie sú však v porovnaní s inými destináciami veľmi výhodné a nádherné pláže či skvelý rum si užijete dosýta azda úplne všade.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa