V Abú Zabí otvorili hinduistický chrám, súčasťou sú aj sochy českého výtvarníka

2024-02-17 12:00:00 |   |    | 

V metropole Spojených arabských emirátov (SAE) Abú Zabí v stredu slávnostne otvorili hinduistický chrám, ktorý je podľa miestneho denníka The National prvým kamenným hinduistickým chrámom na Blízkom východe postaveným tradičnou remeselnou technikou.



 

Stavba z ružového pieskovca zahŕňa dekoratívne prvky symbolizujúce obe krajiny, Indiu a SAE, a ich náboženstvo, islam a hinduizmus. Súčasťou chrámu je aj sedem trojmetrových drevených plastík českého výtvarníka Jaroslava Proška z asi 6500 rokov starého subfosílneho duba. Počet sôch má symbolizovať sedem emirátov SAE. "Pre nás je to obrovská pocta, že sme dostali príležitosť podieľať sa s českým umením na takej významnej stavbe, ktorá vystihuje a zobrazuje rôzne národy a kultúry," uviedol Marek Landa, majiteľ spoločnosti Crystal Caviar, ktorá Proška zastupuje.

Landa pripomenul aj ďalšie multináboženské projekty v SAE, napríklad vlani otvorený takzvaný Abrahámovský rodinný dom, v ktorom stojí neďaleko seba mešita, kostol a synagóga. V areáli nazvanom podľa Abraháma (arabsky Ibráhim), ku ktorému sa hlásia kresťania, židia aj moslimovia, je aj stredisko, v ktorom sa konajú medzináboženské stretnutia či semináre. "V dnešnej turbulentnej dobe to dokazuje, že je náboženská tolerancia vo svete možná," uviedol Landa.

Hinduistický chrám v Abú Zabí vznikal päť rokov a podieľalo sa na ňom vyše dvetisíc sochárov, mnohí vytvárali dekorácie doma v Indii podľa tamojších tradičných remeselných techník používaných tisíce rokov. Každá socha či reliéf dostali špecifický kód a po zaslaní do Abú Zabí boli na mieste skladané ako obrie puzzle. Pieskovec a mramor použitý na stavbu pochádza podľa serveru The National z Talianska a Indie.

V novom chráme je tiež viac ako sto senzorov, ktoré majú monitorovať seizmickú aktivitu. Pri chráme bude aj knižnica, park, občerstvenie či ihrisko pre deti.

Chrám v Abú Zabí má symbolizovať priateľstvo SAE a Indie a tiež symbiózu rôznych náboženstiev. Napríklad jeden z jeho rozsiahlych vlysov zobrazuje fázy mesiaca - spln a kosáčik po jeho boku. Spln odkazuje k hinduistom a kosáčik k moslimom, pre ktorých kosáčik mesiaca znamená začiatok a koniec pôstneho mesiaca ramadánu. Ďalšími zjednocujúcimi motívmi sú dekorácie zobrazujúce zvieratá, zahŕňajú slony či pávy, čo sú obvyklé motívy v hinduistických chrámoch, ale aj napríklad ťavy.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa