Kniha, ktorú nebudete vedieť pustiť z ruky: Byblos patrí k najstarším mestám sveta

2023-12-27 12:00:00 |   |    | 

Viacero miest vo svete súperí o titul toho najstaršieho. Jedným z nich je aj Byblos, ktorý sa nachádza v Libanone. Pôvodne bol iba jednoduchou dedinkou rybárov, neskôr sa však rozrástol v historický klenot, ktorý zohráva dôležitú úlohu aj z architektonického hľadiska.



 

„Kniha“, ktorú nebudete vedieť pustiť z ruky

Byblos znamenal v miestnom jazyku „kniha“. Podľa odhadov historikov bol osídlený už počas neolitu a vtedajším obyvateľom vyhovovala najmä jeho výborná poloha na brehu Stredozemného mora, vďaka ktorej mali dobrý prístup k potrave. Najväčší rozmach oblasti nastal v 4. storočí pred Kristom, keď sa pôvodne malá dedinka rozrástla na prvé menšie mestečko. Už v tom čase tam vybudovali prístav, do ktorého prichádzali lode z Egypta. Obchodníci prevážali najmä vzácne dreviny ako céder, ktoré odtiaľ presúvali po ďalších obchodných cestách aj po pevnine. Vďaka tomu možno badať na tunajšej architektúre aj egyptské vplyvy, keďže s touto krajinou mali tak úzko prepojené vzťahy.

 

Prechádzky do historického centra

Práve prístav je až dodnes jedným z hlavných lákadiel Byblosu a ak sa tam vyberiete na návštevu, začnite na tomto mieste aj vašu prechádzku. Prezrite si kotviace lode a ďalej pokračujte do historického centra, kde uvidíte jednu z hlavných dominánt - románsky kostol z roku 1115, zasvätený sv. Jánovi Markovi, patrónovi mesta a zakladateľovi miestnej kresťanskej komunity. Najkrajšou štvrťou mesta je Souks, kde sa nachádza viacero pôvodných budov, kde dnes sídlia najmä reštaurácie a bary. V prípade dlhšieho pobytu určite oceníte, že v blízkosti mesta môžete navštíviť aj viaceré atraktívne pláže.

 

Hrad i zachovaný amfiteáter

V Byblose mali v minulosti aj hrad. Postavili ho v 12. storočí a dodnes sa podarilo uchovať len časť z neho. Budova nie je v tak dobrom stave, ale ruiny vám opäť ukážu skvelú prehliadku tunajšej histórie a architektúry. Priamo pri brehoch postavili aj amfiteáter, ktorý ponúkal nádherný výhľad na more. Vďaka tomu ponúkali predstavenia v ňom ešte intenzívnejší zážitok. Žiaľ, podarilo sa uchovať len tretinu z neho, pričom zostala najmä hlavná časť s pódiom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa