FOTOREPORTÁŽ: Tri sopky v Indonézii, ktoré sa oplatí navštíviť

2024-02-18 00:00:00 |   |    | 

Ak ste milovníci prírody a fascinujú vás jej neuveriteľné javy, návšteva sopiek v Indonézii bude pre vás nezabudnuteľným zážitkom. Krajina leží na mieste, kde sa stretávajú dve litosferické dosky a dochádza tam k častým zemetraseniam či erupciám. Dnes je v Indonézii 127 aktívnych sopiek a my vám prinášame tri, na ktoré sa oplatí vystúpiť.



 

Sopka Bromo

Jedna z najaktívnejších sopiek v krajine ročne láka státisíce turistov. Hoci so svojou výškou 2329 metrov nie je najvyššou v okolí, zaujme nielen svojím vzhľadom, ale aj scenériou. Leží uprostred obrovského prašného poľa na ostrove Jáva, ktoré domáci prezývajú aj „More piesku“.

Po vystúpení 200 schodov sa človek ocitne na vrchole krátera, z ktorého syčí para, a môže sa započúvať do silného dunenia.

Z vyhliadky Kingkong Hill je na sopečný masív nádherný výhľad, najmä počas východu slnka, kedy obloha hýri krásnymi farbami. K tomu možno zazrieť aj erupciu najvyššej sopky v okolí – Semeru, ktorá nadšencov poteší svojou aktivitou približne každých 10-30 minút.

 

Sopka Ijen

Nie hocijaká, ale veľmi unikátna sopka Ijen na návštevníkov čaká na východe ostrova Jáva. Dvojhodinová túra ku kráteru sa začína ešte nadránom za tmy. To z dôvodu, že pred východom slnka majú návštevníci možnosť vidieť ojedinelý jav – modrý oheň. Tento oheň tvoria siričité plyny, ktoré dosahujú teplotu až do 600 stupňov Celzia. V najväčšom množstve sa vyskytuje práve tu a okrem Indonézie je prítomný iba v Etiópii.

Počas 45-minútového zostupu priamo do krátera sopky vás neminie pohľad na upracovaných baníkov, ktorí ručne ťažia síru. Do košíkov si naložia cez 70 kilogramov a na ramenách ju nesú do najbližšej dediny 3 kilometre. Väčšina baníkov sa takto prejde dvakrát za deň a zarobia približne 13 dolárov.

Po východe slnka sa odkryje diamant sopky Ijen, ktorým je tyrkysové jazero vytvorené priamo uprostred krátera. Je považované za najväčšie kyslé jazero na svete a spolu s ďalšími okolitými vrchmi vám zaručí výhľad ako z pohľadnice.

 

Sopka Batur

Keďže Batur leží na slávnom ostrove Bali, je oveľa prístupnejší než Ijen či Bromo, najmä ak plánujete dovolenku do tohto raja. Výška sopky je 1717 metrov a jej posledná erupcia bola zaznamenaná v roku 2000. Pri návšteve Baturu vás neminie dychberúci východ slnka ponad najvyššiu sopku ostrova – Agung či panoramatické výhľady na neďaleký ostrov Lombok.

Na tieto sopky denne vystúpia stovky turistov a sú v Indonézii veľmi populárne. Ak navštívite všetky tri, uvidíte prírodu v okolí sopiek v rôznych prevedeniach, čo dodáva každej z nich svoju jedinečnosť.

 

Autor: © Zoznam/Lenka & David Haring

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa