Ružové, biele, modré či zlaté: FOTOREPORTÁŽ z púte po farebných mestách Indie

2024-01-28 00:00:00 |   |    | 

Indický región Radžastan je medzi turistami veľmi populárny. Keď sa v hlavnom meste Dillí spýtate, kam treba ísť spoznať pravú Indiu, všetci vás jednohlasne pošlú práve sem. Do oblasti, kde objavíte ružové, biele, modré či zlaté mesto.



 

Ružové mesto Džajpur

Púť po Radžastane treba začať v meste, ktoré leží od Dillí len 4 hodiny. Je to metropola regiónu Džajpur, ktorú prezývajú aj ružovým mestom. V roku 1876 tam totiž prišla na návštevu kráľovská rodina z Anglicka a keďže sa ružová farba považovala za symbol pohostinstva, vodca Džajpuru nechal do tejto farby odieť celé mesto. Neskôr kráľovná mesta vyhlásila, že miluje ružovú, a tak jej kráľ vydal zákon, že všetky nové budovy musia mať rovnakú farbu.

Hlavná atrakcia v Džajpure je Hawa Mahal, čo je vlastne stena s mnohými oknami, ktorá bola vytvorená, aby šľachtičné dámy mohli v utajení sledovať dianie na ulici. Oplatí sa zatúlať sa aj na miestny trh, ktorý hýri všetkými farbami.

Jednou špecialitou tohto regiónu je aj to, že každé mesto má svoju pevnosť. Cez ružové brány teda opustíte staré mesto a vyveziete sa na najbližší kopec, kde sa vám ukáže Ambrová pevnosť s nádhernou panorámou na celý Džajpur. Všimnete si tu, ako prekrásne a detailne boli zdobené indické paláce.

 

Biele mesto Udajpur

Druhým mestom, ktoré stojí za návštevu, je Udajpur. Hneď vás osloví ani nie tým, že každá budova tu má bielu fasádu, ale jeho okolím. Kontrast medzi bielymi domami, modrými jazerami a zelenými lesmi je pre oči jedna báseň. Najlepšie sa pozoruje z výhľadu nad mestom, kam sa vyveziete lanovkou. Ak hádate, prečo je mesto biele, odpoveď je jednoduchá. Nachádza sa tu množstvo štýlových palácov, ktoré boli postavené z mramoru. Ostatné domy potom nasledovali tento prominentný vzhľad.

 

Modré mesto Džódhpur

Tu začína pravá romantika. Pokojná prechádzka v starom meste bez trúbenia tuk tukov či áut, kde vám deti kývajú a vy si vychutnávate výhľady na modré mestečko. Je viacero legiend, ktoré odkrývajú, prečo je Džódhpur modrý.

Jedna z nich tvrdí, že najvyššia indická kasta si kedysi mohla dovoliť drahú modrú farbu a znázorňovať tak spojenie s kráľovskou rodinou - a teda sociálny status. Druhá legenda zas navráva, že modrá farba chráni domy od termitov.

Podľa ďalšej legendy zas modrá mala slúžiť ako reflektor slnečných lúčov, a tak udržiavať v lete domy chladnými. Steny múrov sú živá galéria a vy sa pri premýšľaní o najlepšej teórii môžete kochať umeleckými dielami. Piknik pri západe slnka s výhľadom na pevnosť je krásna rozlúčka s týmto čarovným miestom.

 

Zlaté mesto Džaisalmér

Celkom pri pakistanských hraniciach sa ukrýva malebné mestečko Džaisalmér. Úzke uličky, na ktorých v skorých ranných hodinách stretnete len posvätné kravy, sú ako labyrint.

No ten vám dá možnosť preskúmať všetky nádherné budovy, ktoré sú postavené z pieskovca a zdobené vyrezávanými detailmi. Nie nadarmo sa mu hovorí “zlaté mesto”.

Ďalším špecifikom Džaisalméru je jeho pevnosť, kde dodnes žijú ľudia, ktorí tradične nakupujú na trhu. Vy sa pri prechádzke vrátite späť do minulosti, aj ten čas tu plynie akosi pomalšie…

Región Radžastan prekvapí svojou jedinečnou architektúrou či milými ľuďmi. Agentúry či iní turisti mali pravdu. Naozaj sa sem oplatí pricestovať, prebádať ho a tak spoznať pravú Indiu.

 

Autor: © Zoznam/Lenka & David Haring

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa