K hlavným turistickým atrakciám v Južnej Kórei patria kláštory: Tieto sú najkrajšie

2023-12-12 12:00:00 |   |    | 

Ázijské kláštory vyžarujú už na pohľad veľmi príjemnú atmosféru. Vždy sú zasadené do krásnej prírody, kde ponúkajú relax pre telo i pre dušu. Niekoľko krásnych stavieb tohto druhu sa podarilo uchovať aj v Južnej Kórei. Patria medzi hlavné turistické atrakcie a na návštevu tejto krajiny lákajú množstvo dovolenkárov.



 

Hwaeom-sa

Kláštor Hwaeom-sa nepatrí rozlohou medzi najväčšie, ale medzi domácimi obyvateľmi má veľmi dôležité postavenie. Vybudovali ho v 6. storočí a podľa legiend sa rozprestiera na jednom z najposvätnejších miest v krajine. Preteká popri ňom rieka Seomjingang, ktorá vraj má byť kľúčom k harmónii, toľko potrebnej počas modlitieb. Neďaleko kláštora sa nachádza aj hora Jirisan, okolo ktorej sa najmä počas jesenných mesiacov často vytvára jemná hmla, ktorá čiastočne prekrýva aj svätostánok a dodáva mu tak trochu tajomnú auru. V chráme sa nachádzajú vzácne relikvie, ktoré sú oficiálne zaradené na listinu národných pokladov.

 

Tongdo-sa

Najväčším kláštorom v krajine je Tongdo-sa zasadený do krásneho prostredia rieky obklopenej údolím. Zaujímavé je, že zatiaľ čo sú iné chrámy bohato zdobené a nachádza sa tam viacero sôch, tento má oveľa skromnejšiu výzdobu. Nenájdete v ňom dokonca ani Budhovu podobizeň, čím sa preslávil v celej krajine. V kláštore sú pritom uložené relikvie spojené s týmto svätcom, napríklad kúsok plátna z jeho rúcha. Celý komplex tvorí dokopy až päťdesiat budov. Okrem hlavného chrámu tam uvidíte aj niekoľko menších pagod a všetky sú architektonickým majstrovským dielom.

 

Jogye-sa

Chrám Jogye-sa na rozdiel od toho predošlého preslávili práve sochy Budhu. Postavený bol neskôr, približne v 14. storočí a patrí medzi najdôležitejšie kláštory v krajine. Nachádza sa priamo v Soule a na prvý pohľad vás upúta zaujímavou farebnou fasádou. Interiéri dominuje socha Budhu, ktorá je vyrobená zo zlata a meria takmer päť metrov. Na nádvorí je zase miesto, kde sú zasadené biele borovice, ktoré tomuto miestu dodávajú zaujímavú atmosféru. Počas Budhových narodenín sa tam koná veľký lotosový festival s lampiónmi a celý areál sa rozžiari.

 

Seokbul-sa

Každý z kórejských kláštorov prináša niečo výnimočné, čím upúta aj turistov. Seokbul-sa sa preslávil vďaka budhistickému reliéfu, ktorý vytesali priamo do skaly v areáli. Ten dominuje jednému z nádvorí a pre veriacich má významnú pozíciu, pretože sa k nemu chodia často modliť. Chrám sa nachádza v horskom teréne. Dostanete sa k nemu po dlhšej túre, alebo si vyskúšajte pohodlnejšiu verziu s prepravou lanovkou. Od kláštora je taktiež nádherný výhľad na prírodu v okolí. Na tomto mieste panuje veľmi príjemná, tichá a pokojná atmosféra.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa