Na západnú Európu stále nemáme: Zoznam najnebezpečnejších krajín sveta nemilo prekvapil

2023-12-29 11:30:00 |   |    | 

Nová štúdia odhalila, ktoré krajiny sveta sú najnebezpečnejšie a počas svojich ciest by ste sa im radšej mali vyhnúť. Slovensko je na tom síce vo väčšine oblastí výborne, v jednej kľúčovej však stále za západnou Európou zaostávame.



 

Medzinárodná spoločnosť International SOS sa zameriava na pomoc veľkým organizáciám s analyzovaním zdravotných a bezpečnostných rizík. Tie berie do úvahy aj pri každoročnom zostavovaní zoznamu najnebezpečnejších krajín sveta. Azda nikoho neprekvapí, že naň aktuálne patrí najmä Južný Sudán, Sýria, Líbya a Somálsko, ktoré sa javia ako mimoriadne rizikové vo všetkých štyroch skúmaných odvetviach.

 

Bezpečnosť

V oblasti bezpečnosti platí najvyšší stupeň varovania v krajinách, kde prebieha vojna alebo občianske nepokoje. Červenou farbou je tak na mape označená Ukrajina, Sýria, Irak, Afganistan, Líbya, Jemen, Južný Sudán, Stredoafrická republika a Somálsko. Bezpečnostné riziko sa zvýšilo aj v niektorých častiach Libanonu, na palestínskych územiach, v Rusku, Ekvádore, časti Kolumbie a v krajinách na južnom okraji Sahary.

Lepšie hodnotenie v porovnaní s minulosťou získal Salvádor a časť Nepálu, najbezpečnejšou časťou sveta zostáva Európa na čele so Švajčiarskom, Slovinskom, Fínskom, Nórskom, Dánskom a Islandom.

 

Zdravotná starostlivosť

Z pohľadu úrovne zdravotnej starostlivosti sa podľa International SOS ako najrizikovejšia javí Sýria, Irak, Afganistan, Jemen, Severná Kórea, Palestína, Haiti, Líbya, Niger, Burkina Faso, Guinea, Guinea-Bissau, Sierra Leone, Libéria, Sudán, Južný Sudán, Stredoafrická republika, Eritrea, Burundi a Somálsko.

Najlepšie hodnotenie v tejto oblasti získala Kanada, USA, Čile, Uruguaj, Juhoafrická republika, Austrália, Nový Zéland, Japonsko, Južná Kórea, Taiwan, Spojené arabské emiráty a väčšia časť Európy. Slovensko sa však bohužiaľ k Rakúsku, Poľsku, Českej republike, ale aj Grécku či Turecku nezaradilo. Spolu s Maďarskom, Srbskom, Rumunskom či Bieloruskom sme totiž získali o stupeň horšie hodnotenie.

 

Klimatické zmeny

Pohľad na mapu rizík spojených s klimatickými zmenami nás však poteší. Slovensko sa totiž vtesnalo medzi len čosi vyše 20 krajín, ktoré International SOS označil z tohto pohľadu ako najbezpečnejšie.

Medzi krajiny s „veľmi vysokým“ rizikom zmeny životného prostredia naopak patrí Sýria, Irak, Afganistan, Jemen, Čad, Niger, Mali, Nigéria, Stredoafrická republika, Južný Sudán, Etiópia, Somálsko, Konžská demokratická republika a Mozambik.

 

Duševné zdravie

Štvrtou oblasťou, ktorú berie spoločnosť International SOS pri zostavovaní rizikovosti jednotlivých krajín do úvahy, je aj duševné zdravie jej obyvateľov. A to aj napriek tomu, že v mnohých oblastiach, predovšetkým so slabou zdravotnou starostlivosťou, relevantné dáta chýbajú.

Najlepšie však z hodnotenia vyšlo Albánsko, Južná Kórea a Francúzska Guyana, najhoršie Austrália, Nový Zéland, Irán, Španielsko, Portugalsko, Írsko a Grónsko.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa