Nenechajte si pokaziť radosť z cestovania: S radami odborníkov si ho užijete v zdraví a pohode

2023-07-16 11:00:00 |   |    | 

Dovolenkové obdobie a cestovanie môžu okrem príjemných zážitkov priniesť pri nedostatočnej prevencii aj nepríjemnosti spojené s rizikom zdravotných problémov. Úrad verejného zdravotníctva SR preto cestovateľom pred cestou do zahraničia odporúča riadiť sa nasledovnými zásadami.



 

1. Príprave venujte dostatočnú pozornosť

Ak máte malé deti, alebo ide o chronicky chorých pacientov či osoby so špeciálnou liečbou alebo diétou, pred cestou do zahraničia vám odporúčame navštíviť ošetrujúceho lekára. Rovnako tak urobte v prípade, že cestujete do krajín s nízkym hygienickým štandardom, najmä do trópov a subtrópov.

Oboznámte lekára s účelom cesty, trvaním predpokladaného pobytu, typom ubytovania a spôsobom stravovania. Vzhľadom na charakter dovolenkovej destinácie vám môže poskytnúť základné informácie o odporúčaných liekoch na samoliečbu v priebehu cesty, dôsledkoch cesty na zdravotný stav, povinných alebo odporúčaných očkovaniach, prevencii niektorých ochorení a spôsobe obmedzenia rizík ochorení v zahraničí.

Ak je to potrebné, ošetrujúci lekár odošle cestujúceho na niektoré zo špecializovaných  pracovísk, ktoré mu poskytnú informáciu o aktuálnom riziku infekcií v jednotlivých krajinách, o príslušnej prevencii vrátane ochrany pred maláriou, či zabezpečia potrebné očkovania. Sú to najmä oddelenia pre cudzokrajné choroby pri fakultných nemocniciach v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici a v Košiciach.

 

2. Oboznámte sa so situáciou v destinácii a možnými zdravotnými rizikami

Pred zahraničnou cestou je vhodné si skontrolovať odporúčania pre návštevníkov daného štátu (či už na oficiálnej webovej stránke určenej pre návštevníkov krajiny, alebo na webovom sídle Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR), a to napríklad preto, že vstup do krajiny môže byť podmienený očkovaním proti niektorému z infekčných ochorení s regionálnym výskytom.

Na spomínaných stránkach ministerstva zároveň môžete prostredníctvom podrobných profilov jednotlivých štátov získať ďalšie užitočné tipy na ochranu zdravia v lokálnych podmienkach.

Zaujímajte sa o dostupnosť pitnej vody, fungovanie zdravotnej starostlivosti a informácie o výskyte vážnych infekčných ochorení, ako sú napríklad ebola či marburg alebo malária. Zistite si, kde sa nachádzajú miestne nemocnice či lekárne. Ak užívate lieky, uistite sa, že si ich so sebou vezmete v dostatočnom množstve,” hovorí vedúca Odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ SR Júlia Adamčíková.

Oboznámte sa s epidemiologickou situáciou v cieľovej destinácii či v tranzitných krajinách a prispôsobte tomu svoje správanie počas pobytu, pripravte si potrebné potvrdenia a vyplňte formuláre, ak sú vyžadované.

 

3. Jedlo a nápoje

Úrad verejného zdravotníctva SR tiež upozorňuje, že by ste mali konzumovať len dôkladne tepelne spracované jedlo, nejesť neumytú surovú zeleninu a z ovocia konzumovať len to, ktoré sa dá ošúpať, resp. ovocie a zeleninu, ktoré sú dôkladne umyté pitnou (balenou) vodou, Vyhýbajte sa majonézam, vajíčkam, studeným misám.

Vodu pite len balenú, a to platí aj pre umývanie zubov. V zahraničných destináciách nepoužívajte na chladenie nápojov ľadové kocky, pretože môžu byť vyrobené z kontaminovanej vody. Mlieko a mliečne výrobky jedzte iba pasterizované, čiže riadne tepelne upravené. Zvážte tiež, či je v danej destinácii bezpečné konzumovať zmrzlinu.

 

4. Cestovnú lekárničku prispôsobte krajine a svojmu zdraviu

Obsah cestovnej lekárničky závisí od krajiny, do ktorej cestujeme, a aj od dĺžky pobytu a dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Kompletná cestovateľská lekárnička by však mala obsahovať:

- lieky, ktoré cestovateľ bežne užíva

- lieky proti horúčke a bolestiam hlavy

- kvapky do nosa a očí (podľa zváženia aj ušné kvapky)

- lieky proti hnačke

- lieky proti nevoľnosti pri tzv. chorobe z pohybu

- lieky proti zápche

- antihistaminiká (lieky pri alergických reakciách)

- antialergický krém (potrebný pri poštípaní hmyzom)

- lieky na ochranu proti malárii, v prípade pobytu v oblasti s výskytom malárie

- sprej alebo krém proti hmyzu (repelent)

- dezinfekčný prostriedok

- pohotovostné obväzy

- lieky proti plesňovej infekcii nôh

- obväzovú vatu, pinzetu, nožničky, náplaste

Príbalové letáky všetkých liekov si prečítajte ešte doma pred odchodom - je nutné splniť všetky podmienky na skladovanie a uchovávanie liečiv, prísne dodržiavať indikácie, kontraindikácie, zohľadniť vedľajšie účinky a interakcie s inými liekmi. Lekárnička musí byť v suchu, chlade a tme, aby nedošlo k poškodeniu jej obsahu.

 

5. Ako postupovať po návrate z dovolenky

Niektoré ochorenia sa môžu prejaviť už počas cesty alebo ihneď po návrate, no väčšina ochorení sa prejaví najneskôr do 6-12 týždňov. U niektorých ochorení, ako napr. malária, sa príznaky môžu objaviť až po pol roku alebo roku. Ak ste sa vrátili z krajín s výskytom exotických ochorení, je dôležité aj po návrate sledovať svoj zdravotný stav. Zároveň je potrebné dodržať pokyny lekára, ktoré sa týkajú napr. užívania liekov proti malárii v stanovenom období po návrate z exotickej destinácie.

V prípade objavenia sa zdravotných ťažkostí po návrate z dovolenky sa izolujte a skontaktujte svojho ošetrujúceho lekára. Informujte ho o ceste a pobyte v cudzine - a to aj napriek tomu, že od návratu z dovolenky uplynul dlhší čas.

Ak vyhľadáte zdravotnú pomoc či diagnostiku, dodržte základné všeobecné opatrenia na zamedzenie šírenia nákazy:

- majte pri kontakte s inými ľuďmi nasadený respirátor

- priebežne a dôsledne dodržiavajte hygienu rúk

- v prípade podozrivej vyrážky ju majte preventívne prekrytú (zvoľte voľné tričko s dlhým rukávom, vzdušné nohavice).

Ďalší postup a vhodnú liečbu následne určí lekár na základe výsledkov vyšetrenia a podľa stanovenej diagnózy a celkového zdravotného stavu.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa