Kliešťová encefalitída je rizikom doma aj v zahraničí: Toto je najúčinnejšia prevencia

2023-07-31 09:00:00 |   |    | 

Kliešťovou encefalitídou je možné nakaziť sa v rizikových oblastiach Európy a Ázie. Prípady kliešťovej encefalitídy eviduje vyše 20 európskych krajín, pričom najvyššia chorobnosť býva hlásená z Litvy, Slovinska a Českej republiky.



 

Susedná Česká republika zároveň hlási každoročne najvyšší počet prípadov v Európe, pričom najrizikovejšie oblasti sú najmä v Jihočeskom kraji, Vysočine, Pardubickom a Zlínskom kraji. Aj Rakúsko patrí medzi krajiny s rizikovými oblasťami kliešťovej encefalitídy, avšak chorobnosť tam má klesajúci trend pre vysokú zaočkovanosť rakúskej populácie.

Za ostatné roky sa rizikové oblasti kliešťovej encefalitídy presúvajú do severnejších častí, ako aj do vyšších nadmorských výšok - pravdepodobnou príčinou sú klimatické zmeny. Prvé prípady kliešťovej encefalitídy nedávno zaznamenali Holandsko, Belgicko a Spojené kráľovstvo.

Najúčinnejšou prevenciou proti kliešťovej encefalitíde je očkovanie. Zaočkovať sa je možné počas celého roka, aj keď najvhodnejšie je to počas zimných mesiacov, teda pred začiatkom aktivity kliešťov. V lete je možné použiť zrýchlenú schému očkovania, pri ktorej plná ochrana organizmu pred vírusom kliešťovej encefalitídy nastáva 4 týždne od podania prvej dávky očkovacej látky. Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde čiastočne uhrádzajú zdravotné poisťovne.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa